With your Own Hands (een lees-,reis-,kookboek)

  Posted on   by   Geen reacties

With our Own Hands is uniek boek. Op de cover staat: A Celebration of Food and Live in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan. En dat is precies wat dit boek is, een celebration of Food and Live. Het is groot, 4 cm dik, 30 cm hoog en 688 pagina’s. Alle teksten zijn in drie talen (Engels, Dari en Tajik) en er staan 100 recepten in. Het valt onder de categorie lees/reis/kookboek en gaat over de tradities in leven en eten van de mensen in de Pamiri Mountains. Een boek om zo af en toe een hoofdstuk uit te lezen en je te realiseren wat de waarde van ‘local communities’, ‘sustainable’ en ‘local wisdom’ echt betekenen. Hoe ze leven met de seizoenen.

Na ieder hoofdstuk kreeg ik meer respect voor de mensen die daar wonen. De abrikozen daar zijn uniek, ze groeien op een hoogte van 1600 tot 3000 meter. De zon is fel, de lucht en de aarde droog en het is er koud. Wetenschappers hebben in de omgeving meer dan 300 soorten gevonden, waarvan een aantal alleen in de Pamirs voorkomen. Ze zitten vol vitamines en antioxidanten en spelen net als de moerbeien en bessen een belangrijke rol, ook als geneesmiddel.

Auteur Frederik van Oudenhoven bestudeerde daar vanaf 2009 als etnobioloog de landbouw. Een oude vrouw vroeg hem ter plekke of hij haar recepten op kon schrijven. ‘I want to share them with my children and grandchildren while I still remember what I know. Dat groeide uit tot dit unieke boek. Frederik is teruggegaan naar de Pamirs nadat het boek klaar was en heeft daar 1500 exemplaren aan de bewoners uitgedeeld.

Een groot compliment aan de uitgever die dit zo mooi heeft uitgegeven.

Winnaar 2016 van de Gourmand World Cookbook Award

Afgelopen maand was de première van een documentaire over het uitreiken van de boeken aan de mensen in de Pamirs

 

Frederik van Oudenhoven & Jamila Haider

LM Publishers, Volendam

ISBN: 9789460222276

Het boek is uitverkocht bij de uitgever en er wordt overwogen om het te herdrukken. Vertel de uitgever dat je het heel graag wilt hebben.

Categories: Boekrecensies

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.