Blog

The Spice Companion -Een boek om op je nachtkastje te leggen

Dit is een van de mooiste boeken op culinair gebied die ik het afgelopen jaar heb gekregen. Wat een enorme kennis heeft auteur Lior Lev Sercarz. De ondertitel luidt: A guide to the world of spices. Dan begin bij ons al meteen het verschil want het zijn specerijen en kruiden door elkaar, op alfabet gesorteerd.

Blog

The Spice Companion -Een boek om op je nachtkastje te leggen

Dit is een van de mooiste boeken op culinair gebied die ik het afgelopen jaar heb gekregen. Wat een enorme kennis heeft auteur Lior Lev Sercarz. De ondertitel luidt: A guide to the world of spices. Dan begin bij ons al meteen het verschil want het zijn specerijen en kruiden door elkaar, op alfabet gesorteerd.

The Spice Companion -Een boek om op je nachtkastje te leggen

Dit is een van de mooiste boeken op culinair gebied die ik het afgelopen jaar heb gekregen. Wat een enorme kennis heeft auteur Lior Lev Sercarz. De ondertitel luidt: A guide to the world of spices. Dan begin bij ons al meteen het verschil want het zijn specerijen en kruiden door elkaar, op alfabet gesorteerd. Zowel bieslook als kruidnagel kom je in het boek tegen. Elk kruid heeft 2 pagina’s, op de linker pagina staat afgebeeld hoe het kruid er uitziet en op de rechterpagina zie je hoe het er gedroogd uitziet en in welke vorm je het kunt gebruiken. Ongenadig duidelijk. Ongeveer 125 kruiden worden er in dit 304 pagina’s dikke boek omschreven. Het boek is gelardeerd met een aantal foto’s, die mooi maar niet heel bijzonder zijn.

Onder de prachtig illustratie van het kruid staan een aantal omschrijvingen: Smaak en geur; Waar komt het vandaan; Wanneer wordt het geoogst; Welke delen kun je gebruiken; Algemene informatie over het kruid. Op de rechterpagina vind je rondom de gefotografeerde afbeeldingen van de gedroogde versie van het kruid ook weer een aantal omschrijvingen: Traditioneel gebruik; In welk gerecht kun je het gebruiken ; Met welke andere kruiden kun je het combineren; Vijf recept ideeën; Hoe maak je een mix met het kruid en voor wel gerecht gebruik je de mix. Alles wat je wilt weten staat erin. Daarom is het zo leuk om op je nachtkastje te hebben. Een paar ‘kruiden’ per avond lezen, heerlijk.

De in Israël geboren Lior heeft gewerkt bij het restaurant van Olivier Roellinger in Bretagne, waar hij door Olivier aangestoken werd door zijn liefde voor kruiden. Vervolgens vertrok hij naar New York om bij Daniel Boulud te werken. En met de grote stap van het openen van een eigen winkel in New York, La Boite, werd zijn droom waar. Daar ontstaan zijn kruidenmixen, geeft hij workshops en verkoopt hij sommige kruiden. De speciale mixen die hij voor bekende restaurants maakt, kun je er helaas niet kopen. Ik heb me wel een uurtje in La Boite vermaakt. Op een briefje had ik mijn vragen over bepaalde kruiden geschreven en na afloop vertrok ik met nog meer kennis en natuurlijk een aantal gedroogde kruiden.

La Boite, 724 11th Avenue, NY 10019. Het weekend gesloten. http://laboiteny.com/

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *