The seven-layer cake uit Andalusia in Alabama

  Posted on   by   Geen reacties

The Sweetness of an Age was de kop in het tijdschrift Southern Living. Met als illustratie een lachende vrouw van middelbare leeftijd met een taart in haar handen. Wat een verhaal. Na 25 jaar in de supermarkt gewerkt te hebben, begint Dean Jacobs op haar 60ste Dean’s Cake House met de verkoop van haar speciale taart van zeven-lagen. In de ‘middle of nowhere’, het plaatsje Andalusia ligt in het zuiden van de staat Alabama, staat een laag gebouw met als opschrijft Dean’s Cake House. De eerste keer dat je de deur opent, denk je: ‘Dit ruikt naar mijn oma’s keuken’. En dat is het grootste compliment dat Dean Jacobs kan horen, want haar bakkerij is een eerbetoon aan haar ‘Southern’ grootmoeder, een drijfveer om dingen te doen als vroeger.

Inmiddels worden er ca. 450 cakes per dag gemaakt door haar 17 mede grootmoeders en verstuurt ze honderden van haar cakes naar winkels door heel Amerika. Dean is inmiddels 83 jaar, maar werkt nog steeds volledig mee in haar Cake House. Ze begon met de chocolade versie, maar inmiddels zijn er ook citroen, karamel, wortel, red velvet en kokos versies. Een ding staat vast, de cake moet 7 losse lagen hebben. De oma’s en overgroot oma’s uit Andalusia werken zij aan zij op de oude manier. Alles gaat met de hand, er worden losse cakes gebakken en de ‘icing’ wordt er met de hand overheen gesmeerd. Dean vertelt over business mannen die langs komen en haar vertellen dat het veel makkelijker is als je er een fabrieksmatig proces van maakt. En waarom niet 1 grote cake, die je vervolgens in 7 lagen snijdt. Geen goed idee vindt Dean; de icing wordt dan teveel door elke plak cake opgezogen. Het gaat om de smaak, niet of het efficiënter en sneller gaat. En… de cake kan ook niet groter worden, want de doos waarin de cake verpakt wordt is net groot genoeg voor de zeven lagen.

‘Natuurlijk kan ik meer geld verdienen als ik de oma’s vervang door een lopende band. Geen denken aan, dan smaken de cakes naar een machine. Als mijn kinderen het overnemen mogen ze het industrialiseren, maar zolang ik aan het hoofd sta van mijn 17 oma’s doen we het op de manier die ik wil’.

Van zo’n verhaal, geniet ik echt. Dit is ook Amerika. Veel plezier met de 3 minuten video van Dean:

https://www.youtube.com/watch?v=XQqZxRqizNE

foto Dean Jacobs: Robbie Caponetto

Categories: Blog

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *