Blog

’t Is weer meloenentijd

Eigenlijk kun je bijna het jaarrond meloenen kopen maar de zomer is wel meloenentijd bij uitstek, dan smaken ze namelijk het allerlekkerst! Meloenen houden van warmte en er liggen nu dan ook verschillende soorten naast elkaar bij de groentezaken en supermarkten. Van oorsprong komt deze vrucht waarschijnlijk uit Midden-Azië of Afrika en behoort tot dezelfde

Blog

’t Is weer meloenentijd

Eigenlijk kun je bijna het jaarrond meloenen kopen maar de zomer is wel meloenentijd bij uitstek, dan smaken ze namelijk het allerlekkerst! Meloenen houden van warmte en er liggen nu dan ook verschillende soorten naast elkaar bij de groentezaken en supermarkten. Van oorsprong komt deze vrucht waarschijnlijk uit Midden-Azië of Afrika en behoort tot dezelfde

’t Is weer meloenentijd

Eigenlijk kun je bijna het jaarrond meloenen kopen maar de zomer is wel meloenentijd bij uitstek, dan smaken ze namelijk het allerlekkerst! Meloenen houden van warmte en er liggen nu dan ook verschillende soorten naast elkaar bij de groentezaken en supermarkten. Van oorsprong komt deze vrucht waarschijnlijk uit Midden-Azië of Afrika en behoort tot dezelfde familie als de komkommer, augurk en pompoen.

De meeste meloenen die we hier kopen komen uit het buitenland en een klein percentage wordt in Nederland in kassen geteeld. Maar als de komende zomers net zo zijn als deze stop dan maar wat zaden in de grond want dan kun je gewoon meloenen van eigen oogst eten!

Er zijn enorm veel rassen en variëteiten, dit komt ook omdat de verschillende meloenen makkelijk te kruisen zijn. We zetten ze eens op een rijtje.

Meloen zijn grofweg onder te verdelen in 5 categorieën.

1. Kantaloepmeloenen genoemd naar Cantalupa een plaatsje bij Rome. Deze ronde of soms iets afgeplatte vruchten zijn min of meer verdeeld in segmenten en soms heeft de schil wratachtige uitstulpingen waardoor ze ook wel wrattenmeloenen worden genoemd. Het vruchtvlees is meestal oranje van kleur maar soms ook groenachtig met een heerlijke smaak en geur. De Franse Charentais meloen is er een van dit type. Meloenen van dit type worden praktisch rijp geoogst en zijn daardoor beperkt houdbaar. Ze moeten maximaal 1 week na het oogsten gegeten worden. Een rijpe kantaloepmeloen geurt heerlijk zoet.

2. Netmeloenen danken hun naam aan het lichte netwerk waarmee de vrucht overdekt is. Het vruchtvlees is doorgaans abrikooskleurig maar kan ook geelgroen zijn. De Galia met zijn goudgele netachtige buitenkant en lichtgroen-gele vruchtvlees valt in deze categorie. Het is een lekkere meloen met een geurige aroma en zoete smaak. Bij de Galia geeft een rijpe meloen aan de onderzijde bij lichte druk mee. De zoete smaak van deze meloen combineert net als de Charentais goed met rauwe ham.

3. Winter- of gladde meloenen worden ook wel suiker- of honingmeloenen genoemd. De vruchten zijn min of meer langwerpig van vorm en de schil is glad of in lengterichting gegroefd. Dit soort vruchten rijpen doorgaans laat en worden meestal in de wintermaanden aangeboden. De vuilgele gegroefde Honey Dew en de gele ovale gegroefde Amarillo Liso meloen zijn bekende wintermeloenen. Ook de Piel de Sapo (huid van de pad) met zijn donkergroene knobbelige schil is een suikermeloen en heeft een zoete aromatische smaak die het goed doet in fruitsalades en smoothies.

En dan een nieuwkomer, de Dino meloen die ik dit jaar voor het eerst kocht. Een lichtgele meloen met donkergroene vlekken waarin de importeur een dinosaurusei herkende. Het vruchtvlees in net als de Piel de Sapo heel lichtgeel en sappig maar ik mis een beetje de uitgesproken meloensmaak. De Dino hoort intens zoet te smaken dus wellicht was deze meloen nog niet goed rijp. Ik heb er weer een gekocht, die laat ik langer liggen wie weet wordt ik daar ook nog enthousiast van!

4. De ogenmeloen staat op zichzelf en is een kruising tussen een net- en een kantaloepmeloen en van oorsprong afkomstig uit Israël. Deze kleine ronde meloen lijkt op het kantaloeptype. De gladde schil is donkergroen met gele ribben en het vruchtvlees in sappig en lichtgroen. Een rijpe ogenmeloen geurt echt heerlijk.

5. Watermeloenen zijn donkergroene of lichtgroen gemarmerde, meestal kogelronde grote meloenen met dorstlessende wit, roze of rood vruchtvlees. De enorme vruchten zijn tegenwoordig ook in kleinere handzamere varianten te koop. Vroeger bevatte het zoete sappige vruchtvlees veel zwartbruine zaden. Tegenwoordig zijn die er meestal zo goed als uit gekweekt. Voor watermeloenen geldt hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het vruchtvlees. Deze tip heb ik van de eigenaar van mijn favoriete Turkse winkel: door op de vrucht te kloppen, kun je horen of de vrucht rijp is. Een rijpe vrucht geeft een doffe klank en onrijpe vruchten hebben een wat metaalachtige klank als je ze beklopt. Probeer maar eens, na enige tijd hoor je echt het verschil. Watermeloen is eerlijk om zo uit het vuistje te eten of om te verwerken in salades, ijs, bowl, shakes en smoothies.

De meeste meloenrassen rijpen bij kamertemperatuur na en zijn 5-8 dagen te bewaren. Meloenen van het wintertype kun je langer bewaren. Ze mogen niet onder de 8°C bewaard worden anders treedt, net als bij komkommer, lage-temperatuurbederf op. Dan krijgt de meloen donkere vlekken die gaan smetten en schimmelen. Echter gekoelde meloenen smaken zoveel beter. Leg meloenen daarom een uurtje voor het serveren in de koelkast dat kan geen kwaad en komt de smaak zeker ten goede!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. […] Zo’n lekkere koude meloen-komkommershake met munt smaakt heerlijk op een warme dag als deze. Ik gebruikte een halve ogenmeloen maar je kunt er eigenlijk elke meloen voor gebruiken. Met een watermeloen krijg je een mooie roze-rode shake en met een Charentais een oranje. Voor meer informatie over meloenen kun je mijn blog lezen op http://www.uitdekeukenvan8.nl. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *