Sinterklaas kapoentje ik wil een growkit in mijn schoentje

  Posted on   by   Geen reacties

westerzwam growkit

Wat doe jij met het koffiedik na het zetten van koffie? Ik kweek er oesterzwammen op! Hoe ik dat doe? Met een growkit van Westerzwam, een oesterzwammenkweker bij ons in het dorp. Zij kweken op koffiedik dat zij verzamelen bij restaurants in de omgeving oesterzwammen, die oesterzwammen verkopen ze weer terug aan de restaurants en zo werken ze mee aan de zogenaamde blauwe economie. Voedselproductie in samenwerking met anderen.

Maar Westerzwam heeft ook een missie, zij willen van elke Nederlander een aanrecht-agrariër maken! Want ook thuis, op je eigen aanrecht, kun je heel goed oesterzwammen kweken op koffiedik.

Met slechts 100 gram vers koffiedik, dat is ongeveer het restafval van een flinke pot koffie, start je de growkit op. Je mengt het met het broed en sluit de deksel. Dan moet je geduld hebben want het mengsel moet helemaal wit worden. Bij mij duurde dan slechts vier dagen. Daarna voeg je weer 100 gram koffiedik toe.

En zo ga je door totdat de hele emmer gevuld is en de met tape afgedekte gaatjes in de emmer door paddenstoelen worden opengedrukt. Dan kun je binnen afzienbare tijd je eerste oesterzwammen oogsten!

En het leuke is dat de emmer absoluut geen wegwerpproduct is. Na het oogsten start je met een gedeelte van het koffiedikmengsel en vers koffiedik het hele proces weer op.

Zo kun je je eigen koffiedik, ’t maakt niet uit van welk type apparaat, doorlopend omzetten in paddenstoelen. Een leuk, leerzaam en lekker cadeau voor groot en klein. Hoe leuk is het om je kinderen hun eigen paddenstoelen te laten kweken. Elke dinsdag verzenden ze de growkits, dus als je nu besteld heb je hem op 5 december in huis!

De growkit kost € 15,- exclusief verzendkosten. Wil je meer weten ga dan naar www.westerzwam.nl of mail met growkit@westerzwam.nl.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.