Sinterklaas en de pepernotenrevolutie

  Posted on   by   Geen reacties

Het sinterklaasfeest is– als we al die pietenpolitiek even buiten beschouwing laten – het leukste kinderfeest dat er is. Met een kleinzoon van 5 maak ik het allemaal weer van dichtbij mee. Maar probeer hem maar eens duidelijk te maken dat Sinterklaas maar 2½  week per jaar in ons land is terwijl er al ‘s zomers pepernoten te koop zijn. Voor ons culi’s misschien wel handig, omdat we juist dan druk zijn met Sinterklaasrecepten, maar voor kleine kinderen wel erg verwarrend. Sinterklaassnoep eet je toch alleen in Sinterklaastijd?

Dit jaar lijkt het hek van de dam, er is een heuse pepernotenrevolutie – of eigenlijk een kruidnotenrevolutie – uitgebroken. Even tussendoor: er is groot verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Pepernoten zijn een beetje taai en je maakt ze van roggemeel met wat anijs. Kruidnoten maak je net als speculaas van tarwebloem met veel speculaaskruiden. Deze nootjes zijn kleiner en kruimiger. In de volksmond worden kruidnoten echter zo vaak pepernoten genoemd dat dit inmiddels ook correct Nederlands is.

Terug naar de pepernotenrevolutie: In supermarkten struikel je al over torens vol kleurige en geurige (gewone, chocolade of spelt)pepernoten. Vooral die pure en door cacao gerolde kruidnootjes kan ik niet weerstaan. Maar in speciale pepernoten pop-up stores  – dit jaar in 41 plaatsen in Nederland! – weet je helemaal niet wat je ziet. Daar zitten bijna alle kruidnoten verstopt in een zoet en kleurig glazuurlaagje met chococlade-, karamel-, frambozen-, sinaasappel- of cappuccinosmaak. Er zijn ook smarties-, stroopwafel– en originele V.O.C- kruidnoten (?!?). Maar het kan nog gekker: al googelend vond ik proteïne kruidnoten met extra whey-eiwit en kokosvet, natuurlijk zonder suiker. Hoe breng je met al deze onzin kinderen nog gevoel voor Sinterklaastraditie bij?

Uiteindelijk vond ik tussen al die geglazuurde kruidnoten ook een zak ambachtelijke kruidnoten zoals kruidnoten bedoeld zijn: gekruid met sinaasappelschil, anijs en bergamot. Gelukkig, Sinterklaas bestaat nog!

Categories: Blog

Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange - een gezonde lekkerbek
Ik draai al jaren mee in het culinaire wereldje en als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is voor mij een tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Dat was, is en blijft mijn drijfveer. Ook nu ik al weer jaren vanuit Assisti Culinair & Communicatie werk en de culinaire invulling voor tijdschriften, websites en andere media verzorg. Ik schrijf recepten, culinaire artikelen en columns en adviseer bedrijven in de foodsector. Het blijft voor mij een sport gezond eten te verpakken in lekkere recepten. Ook in alle kookboeken die ik inmiddels – vaak samen met anderen – heb geschreven. Recepten zijn het middel bij uitstek om ideeën en gerechten die je met overtuiging hebt bedacht, te delen. Dan weet je dat ook anderen ze met liefde klaarmaken en er samen van genieten.