Restaurant “De nieuwe winkel” in Nijmegen

  Posted on   by   Geen reacties

Je ziet het meteen als je de website van restaurant DE NIEUWE WINKEL (www.denieuwewinkel.com) bekijkt: Dit is een anders dan anders restaurant! Een restaurant met een eigenzinnige invalshoek. En een restaurant dat je aan het denken zet. Chef-kok Emile van der Staak bedenkt nieuwe gerechten het liefst zittend op een houtblok midden in het voedselbos, aan de hand van planten die daar op dat moment groeien. Niet omdat hij nou per se iets anders wil doen dan andere koks. Emile gelooft dat de keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet. En veel keuzes hebben simpelweg te maken met ons eten. Daarom maakt hij van doodgewone planten vingeraflikkende gerechten.

Tijdens een eigen bezoek met een groepje culi-vriendinnen aan dat voedselbos in Groesbeek vertelde Wouter van Eck superenthousiast over hoe planten onder de grond samenwerken, elkaar beschermen en daardoor zelf ook beter groeien zonder enige hulpmiddelen van buitenaf.

Daarna kookte Emile voor ons een prachtig en waanzinnig lekker 6-gangenmenu van planten uit het voedselbos aangevuld met hier en daar een klein beetje vis of vlees.Werkelijk 80% van het eten bestond uit groenten als schorseneren, knolselderij, zwarte zoete aardappel, rode kool, gerehydrateerde paarse wortel en spannende planten als ingelegde dahliawortel, daslook, brandnetel, veldkers, duizendblad, gepekelde vlierbloesem en gedroogde rimpelroos. Heerlijk eten dat je aan het denken zet. Emile zegt zelf: ‘Wat in je achtertuin groeit, ligt bij mij op je bord’. Verwacht geen menukaart, Emile verrast liever!

RESTAURANT DE NIEUWE WINKEL , Hertogstraat 71, 6511 RW Nijmegen, 024-3225093, www.denieuwewinkel.com


Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange - een gezonde lekkerbek
Ik draai al jaren mee in het culinaire wereldje en als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is voor mij een tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Dat was, is en blijft mijn drijfveer. Ook nu ik al weer jaren vanuit Assisti Culinair & Communicatie werk en de culinaire invulling voor tijdschriften, websites en andere media verzorg. Ik schrijf recepten, culinaire artikelen en columns en adviseer bedrijven in de foodsector. Het blijft voor mij een sport gezond eten te verpakken in lekkere recepten. Ook in alle kookboeken die ik inmiddels – vaak samen met anderen – heb geschreven. Recepten zijn het middel bij uitstek om ideeën en gerechten die je met overtuiging hebt bedacht, te delen. Dan weet je dat ook anderen ze met liefde klaarmaken en er samen van genieten.