Blini’s met gerookte zalm en mierikswortel

Deze zelfgemaakte boeweitblini’s met zalm zijn een prima hapje om het oude jaar mee af te sluiten. Heerlijk bij de champagne om 12 uur! Je kunt de blini’s al ’s middags bakken. Of bak al eerder in de week een flinke voorraad, daar heb je ook op andere momenten plezier van.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Hongaarse goulash

Een ideale dag voor het maken van een grote pan stoofvlees. Nu heb ik tijd om dat lekker uren lang te laten sudderen, tot het in draadjes uiteen valt. Ik maak zo’n stoofpot altijd voor twee of drie keer tegelijk en vries het gerecht dan in porties in. Of smul er gewoon de volgende dag nog een keertje van. Deze goulash is een heerlijk gerecht om ook oudejaarsavond mee te beginnen.

Bereidingstijd: 3-4 uur

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Polenta met paddenstoelen

Polenta is echt comfortfood, heerlijk in die donkere dagen tussen kerst en oud & nieuw. Je kunt de polenta direct na het koken serveren als een romige pap. Maar ook even gratineren onder de grill. Van een restje polenta maak je de volgende dag bruschettes door de polenta in plakken in een grillpan te roosteren. Zonder spekjes is dit een super vegetarisch gerecht. Bak de paddenstoelen dan in een scheut olijfolie.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Boerenkoolsalade met pecannoten

Even bijkomen van dit uitgebreide kerstweekend. Voor vandaag alleen een salade, maar wel een bijzondere salade! Op basis van boerenkool en spitskool. Als je boerenkool en spitskool een half uurtje in de dressing laat marineren, worden ze zachter van structuur. Serveer de salade met roggebrood of zelfgebakken havermoutcrackers.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Saltimbocca met courgettespaghetti

Nog even nagenieten met saltimbocca: malse kalfsschnitzels met verse salieblaadjes en parmaham. Met zelf gedraaide courgette spaghetti blijft dit gerecht lekker licht.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

kalkoenfilet met walnoten en cranberry’s uit de oven

Dit is wel even kalkoen anders-dan-anders. En ook nog eens veel eenvoudiger te bereiden. Lekker met zoete aardappelpuree en spruitjes met appel. In de tips onder dit recept zie je hoe je deze bijgerechten klaarmaakt.

Oventijd: 40-50 minuten

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

pastinaaksoep met rucolapesto en garnaal

Deze fluwelig gebonden soep bestaat bijna puur uit pastinaak en een beetje kurkuma voor een prachtig gele kleur. De pesto van rucola en hazelnoten en de gebakken garnalen zorgen voor een mooi smaakcontrast. Lekker met kaas-havermoutcrackertjes.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Werkschema kerstmenu met stappenplan

Om een uitgebreid menu te maken is het handig een werkschema te gebruiken. Hiermee krijg je overzicht, kun je zoveel mogelijk voorbereiden en weet je gedurende de maaltijd wat er wanneer moet gebeuren. Fijn, want dan kun je zelf ook van het eten en je gasten genieten. Voordat je aan de boodschappenlijst begint is het handig eerst al, alle recepten door te lezen. Ik vindt het altijd fijn om de houdbare boodschappen ruim van te voren in te slaan. Dan hoef je op het laatst alleen nog maar een paar verse ingrediënten te halen. Voor meer of minder personen kun je de ingrediënten van de recepten eenvoudig vermeerderen of verminderen. De aangegeven bereidingstijd is een schatting. Hoe lang iemand er over doet is afhankelijk van zijn eigen tempo. Een beetje thuis kok kan dit menu in twee tot twee en half uur klaar hebben. Ben je niet zo handig in de keuken dan duurt het langer. Je kunt de gerechten natuurlijk ook verdelen, zodat iedereen een gang maakt.

Feestmenu voor 6 personen
Bereidingstijd 2-2 ½ uur

Door José van Mil - Pepper & Salt

Haasfilet met granaatappel-kaneeljus en truffelaardappelpuree met spitskool

Haas is voor mij misschien wel het lekkerste wild, zeker de rugfilet. Het heeft namelijk wel die echte wildsmaak, maar dan verfijnd. De rinse saus met granaatappelmelasse vind ik er heerlijk bij. Naar smaak kun je meer of minder melasse toevoegen en eventueel ook nog wat appelstroop (voor een extra zoetje dat vaak lekker gevonden wordt bij wild). In het 5 gangen kerstmenu is 100 g vlees echt genoeg en voor sommigen misschien zelfs wel te veel. Als je alleen maar een hoofdgerecht eet en grote vleeseters aan tafel hebt kun je ook van 125 of 150 gram per persoon uitgaan.

Door José van Mil - Pepper & Salt

Chocolade-cappuccino met kardemom

Dit is een eenvoudig te maken chocolade dessert dat wel wat wegheeft van een bonbonvulling met dunne room erover. Voor kleine eters kun je er ook 8 porties van maken. Deze keer heb ik het chocolademengsel gemaakt met kardemom. Dat is een heerlijk geurig (gedroogd)mini peultje waarvan je hier de zaadje gebruikt. (In andere gerechten gebruik je ook wel de hele peultjes.) Voor dit recept kun je de kardemom vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelrasp en/of een scheutje heel sterke espresso. Voor de liefhebbers kun je er een sinaasappel- of koffielikeurtje bij schenken. Ik kies dan voor de likeur van Van Wees! Die wordt traditioneel gemaakt met de beste ingrediënten.

Door José van Mil - Pepper & Salt

1 47 48 49 50 51 54