Vegan linzen soep met kokos

Tja, waarom kies ik deze ongenadig lekkere maaltijd soep om met jullie te delen. Ten eerste omdat hij heerlijk is, ten tweede omdat hij makkelijk te bereiden is en ten derde om altijd een vegan gerecht in de vriezer te hebben. Drie goede redenen om deze soep meteen te maken. Maak dan ook minstens deze hoeveelheid, ook als je  met z’n tweeën bent. Steeds meer van mijn vrienden proberen vegetarische of vegan gerechten uit en wat is er dan mooier om deze vegan soep in de vriezer te hebben. En als je geen vegan vrienden hebt, nodig dan je buren uit om weer eens even bij te kletsen.

Door Nelleke van Lindonk

Iers soda bread in de koekenpan bereid!

Vorige week was ik in Ierland en dan is het altijd weer genieten van heerlijk vers soda bread. Soda bread is een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker.

In deze video vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Crème brûlée

In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman

Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst.

Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven

Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Kip met ajvar en gebakken aardappels

In Kroatië at ik deze heerlijke gegrilde kip met gebakken aardappels en ajvar.
Ajvar is een paprika-auberginepuree die in de hele Balkan gegeten wordt. Het is al jaren te koop in Nederland, in Turkse en Marokkaanse winkels, maar nu ook in de supermarkt. Aan het einde van de zomer als de paprika’s en aubergines goed rijp en goedkoop zijn wordt het in grote hoeveelheden gemaakt voor de hele winter. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, bij gehaktgerechten, op brood en een lepeltje ajvar is onmisbaar door Djuvetsrijst. Bewaar geopende potten in de koelkast. Afhankelijk van uw smaak kunt u er pepertjes door doen.

Door Annelene van Eijndhoven

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto

Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is eenvoudig te maken en ziet er door de presentatie extra feestelijk uit. Omdat het bij ons op het ogenblik walnoten regent maakte ik er een walnoten-komijnpesto bij. Die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep. Zo'n walnotenpesto is echt een aanrader want niet alleen in de soep smaakt deze pesto erg lekker hij is ook heerlijk op een sneetje brood met een plak rauwe ham of kaas.

Een heerlijk soepje voor door de weeks of in het weekend. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een feestelijk tintje. En met wat lekker knapperig brood erbij zet je een lekkere maaltijd op tafel.

Soep voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

zalm uit de oven

Feestelijke zalm uit de oven

Een simpel verrassend en feestelijk recept. Hier onder alle voorbereidingen. Daarna zit het zo in elkaar. Je kunt het goed voorbereiden en in bakjes klaar zetten om op het laatste moment over de zalmfilet te verdelen.

De voorbereidingen zijn als volgt;

Pof de tomaatjes 20 minuten op 175 graden.

Rooster de paprika roosteren op 250 graden (doe er gelijk een paar meer) maak schoon en snijd in repen.

Maal het brood met peterselie, knoflook en olijfolie fijn in de keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.

 

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Dulce de membrillo

Dulce de membrillo maken

Dulce de membrillo wordt gemaakt van kweeperen en je krijgt het in Spanje geserveerd bij kaas. Je kunt membrillo kopen bij mediterrane winkels. In Spanje ligt het zelfs gewoon bij de supermarkten in het schap. Maar het is ook leuk om zelf eens dulce de membrillo te maken. Het is nu de tijd om dat eens te proberen want er zijn volop kweeperen te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels en supermarkten.

Voor 8-10 stukken
Bereidingstijd: ± 2 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Gedroogde cannellini bonen in bouillon op knoflooktoast

Dit recept wil ik al heel lang uitproberen vanwege 1 ingrediënt, te weten: 100 g korst van Parmezaanse kaas. Zo’n ingrediënt intrigeert me dan behoorlijk, want wat doet dit met het gerecht. Toen ik gisteren dan ook bij de kaaswinkel van Johan in het dorp was, vroeg ik hem of hij wel eens korsten van de Parmezaanse kaas over had. Ik kwam op een meer dan goed moment, want hij wilde de grote Parmezaanse kaas net aansnijden om er kleine stukken vanaf te snijden. ‘Daar laat ik altijd aan een kant de korst zitten, als er aan de andere kant ook een zit, haal ik die weg. Anders wordt het teveel korst’

Ik naar huis met mijn Parmezaanse korst en aan de slag met de bonen. Eerst in de week zetten natuurlijk, maar de volgende dag kon ik het recept maken. Het resultaat was perfect. Door de korst werd de saus werd wat romiger, maar vooral die heerlijke geur die het gerecht bij het koken verspreidde, beloofde al veel goeds.

 

Door Nelleke van Lindonk

Franse clafoutis met verse vijgen

Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten.
Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief.  De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie