Basisrecept voor groentebouillon

Basisrecept voor groentebouillon

Met dit basisrecept voor groentebouillon kun je alle kanten op én meteen alle groenterestjes uit je koelkast verwerken. Een rimpelige wortel of een stuk bloemkool dat zijn knapperigheid verloren heeft, verflenste kruiden, een handje spruitjes of een stuk witte kool dat eigenlijk al te lang in de groentelade heeft gelegen? Ze kunnen allemaal gebruikt worden!
Knolselderij, ui en prei geven de bouillon een heerlijke kruidige smaak waardoor je weinig zout gebruikt. Met de groentebouillon gemaakt van de ingrediënten in dit recept maak je een geurige bouillon die je overal voor kunt gebruiken.
Je kunt hem zo drinken als gezond tussendoortje of hem gebruiken om een gevulde groentesoep van te maken. Maar ook als verfijnd voorafje met een handje groenten als plakjes bospeen, peultjes, wat champignons en/of ringetjes bosui of als basis voor een saus is deze bouillon heel geschikt.

Voor ± 2½ liter
Voorbereidingstijd: ± 15 minuten
Bereidingstijd: ± 1 uur en 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Heldere groentebouillon met wortel en bosui

Heldere groentebouillon met wortel en bosui

Met de bouillon van het basisrecept voor groentebouillon en een klein beetje verse groenten maak je in een handomdraai een smakelijk voorgerecht.

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

kokosmakroon

Kokosmakronen

Zelf kokosmakronen maken is zo gepiept. Altijd handig om een restje eiwit of gemalen kokos te verwerken. En met een kleine ijstang kun je makkelijk en snel mooie gelijkmatige bolletjes krijgen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Romige kool met garnalen als voorafje

Dit is denk ik het makkelijkste voorgerecht dat ik ooit heb gemaakt. In 10 minuten is het klaar en de smaak is perfect. En dat met de simpele ingrediënten als kool, room, en garnalen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen altijd kool in voorraad heeft, maar garnalen in de diepvries is eigenlijk een must, tenminste als je er van houdt. Zo makkelijk als er opeens vrienden voor de deur staan en het zo gezellig is, dat je ze spontaan uitnodigt om te blijven eten. Wil je dit voorgerecht helemaal feestelijk afmaken, gebruik dan wat zalm- of forelkaviaar als garnering. Het heeft voor mij wel iets Russisch met de kool en de garnalen

Door Nelleke van Lindonk

chocolade taart

Chocolade aardappeltaart met frambozen

Dit verrassende recept staat in het kookboek Power to the pieper. Aardappels zijn weer hip en hot en mogen gewoon weer op de menukaart. Deze taart kun je ook heel goed met zoete aardappel maken. Probeer het zelf en je zult verbaasd zijn dat ook aardappel heerlijk is in taart. En je je kunt de taart in plaats van met cacaopoeder ook bestrooien met fijngemalen amandel-, hazelnotenmeel of kokosmeel als je geen geraffineerde suiker wilt toevoegen aan je taart.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Knapperige havermoutcrackers

Elke week opnieuw bak ik mijn eigen crackers, meestal volgens een van de recepten uit onze boeken. Maar experimenteren zit mij in het bloed en dus ben ik steeds weer met andere crackers. De laatste weken heb ik me toegelegd op crackers waaraan geen ei en kaas als bindmiddel is toegevoegd. Zo krijg je heerlijk lichte, knapperige crackers. De ingrediënten bestaan heel simpel uit alleen gezonde granen, noten en zaden. Hier kun je zelf naar hartenlust op variëren. Vervang amandelen door hazelnoten of walnoten en voeg wat meer zaden toe. En vrolijk de crackers op met lekkere smaakmakers: versgeraspte kurkuma of fijngehakte tijm en rozemarijn. Zelf crackers maken is niet echt veel werk. Het belangrijkste is dat je het deeg een paar uur de tijd geeft zich te zetten. Daarna kun je het deeg met een deegroller tussen twee stukken bakpapier mooi dun uitrollen. Dunne crackers worden tijdens het bakken in de oven lekker knapperig. Maar pas op: hoe dunner de crackers, hoe korter de baktijd. Houd de crackers in de oven goed in de gaten. In ons boek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… (www.lekkerlangjong.nl) vind je werkfoto’s hoe je crackers maakt.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Zalmforel in zoutkorst

Zalmforel in zoutkorst

In een zoutkorst bereide vis is intens lekker van smaak en heel sappig. De vis moet niet al te klein zijn, want dan loop je de kans dat het te zout wordt. Vanaf 800-900 gram kan het, maar de vis mag ook een paar kilo wezen. Filets zijn niet echt geschikt voor deze bereiding, want die nemen teveel zout op. Bij de forellenkwekerij in Xertigny, vlak bij mij in Frankrijk, hebben ze naast de 1 persoons formaatjes, ook van die hele grote jongens. Prachtig! Als ik ze daar haal, bereid ik ze binnen een paar uur, voordat de rigor mortis is ingetreden. Zo supervers vind ik zalmforel in zoutkorst eigenlijk het allerlekkerst. Anders laat ik ze liever eerst een paar dagen in de koelkast liggen, zodat het visvlees weer helemaal “ontspant”. De kunst is om de vis in een dikke laag (zo’n 1½-2 cm) grof mengsel van zout en eiwit in te pakken en helemaal af te sluiten. Die zoutlaag wordt in de oven keihard. Het zorgt ervoor dat de vis in zijn eigen sappen gaar wordt en de smaak optimaal blijft. Puur met een vleugje van de geurige kruiden en citroen als je die gebruikt.
Als je kleinere vissen neemt heb je ook minder zout en eiwit nodig. De bereidingstijd is dan korter, maar wel altijd minimaal een half uur. Geef bij de vis gesmolten boter, aardappeltjes en eenvoudige kropsla met citroendressing (2 el citroensap, gesnipperd sjalotje, beetje mosterd, beetje suiker, peper, zout en 6 el olijfolie).

Hoofdgerecht voor ca. 8 personen
Bereidingstijd ca. 15 minuten + 45 minuten in de oven

Door José van Mil - Pepper & Salt

Oeufs à la Florentine

Een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.

Door Annelene van Eijndhoven

Zwarte bonen brownies

Deze prachtige brownies zijn het bewijs dat snoepen ook best gezond kan zijn. De bloem en suiker uit het originele recept heb ik vervangen door zwarte bonen uit blik en dadels, waardoor zo’n lekker stukje brownie opeens minder suiker bevat, min of meer glutenvrij is en een bron van vezels wordt. Je kunt er ook bruine bonen of linzen voor gebruiken. Niemand zal vermoeden dat je er peulvruchten in verwerkt hebt. Echt… je likt je vingers erbij af, zo lekker!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

pindakaas maken

Pindakaas maken, een fluitje van een cent!

Zelf pindakaas maken is echt een fluitje van een cent. Dat is ook zo want in 10 minuten heb je een zelfgemaakte pot pindakaas! Zelf pindakaas maken heeft als voordeel dat er, in tegenstelling tot fabriekspindakaas, geen suiker aan wordt toegevoegd. En... zelfgemaakte pindakaas is natuurlijk veel lekkerder dan de kant en klaar gekochte pindakaas. Maak eens pindakaas met de kinderen of kleinkinderen en dan samen smullen van een lekkere boterham met pindakaas met als extraatje frisse plakjes komkommer.

Voor 200 ml

Bereidingstijd: ± 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken