Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen.

Voor 12 stokjes
Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Kimchi van witte kool wortel en radijs

Kimchi van witte kool, wortel en radijs

Met deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup!

Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg)

Bereidingstijd: ± 1½ uur
Wachttijd: 1 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit. Kook er, als je het lekker vindt, nog wat zilvervliesrijst of boekweitmie bij en je hebt binnen 20 minuten een lekker hoofdgerecht klaar!

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 20 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Knapperige broodtaartjes met geitenkaas

Als je toch weer teveel brood hebt gekocht en het niet bij de groene afval wilt gooien, is dit recept een mooie oplossing. Zeker omdat dit bijgerecht bij alle maaltijden van de dag gegeten kan worden. Of het nu bij een salade tijdens lunchtijd is, een deel van het zondags ontbijt of als bijgerecht bij een mooi stuk lamsvlees.

Op de foto heb ik kleinere broodtaartjes gemaakt door het mengsel over 12 muffin bakjes te verdelen. Gewoon een beetje uitproberen, en volgens mij kan het gerecht ook prima klaargemaakt worden in een grote ovenschotel, waar iedereen zelf een portie uitschept.

 

 

Door Nelleke van Lindonk

Risottotaart met asperges en dragon

Op het thema risotto  kun je eindeloos variëren. Bij mij ontstond al experimenterend deze heerlijke risottotaart met natuurlijk asperges in de hoofdrol, want het aspergeseizoen is inmiddels geopend. Saffraan en verse dragon zorgen voor een extra smaakdimensie. Een prima gerecht voor een gezellig etentje, want je kunt de taart heel goed voorbereiden en dan voor je aan tafel gaat in de oven schuiven. Gebruik een lage taartvorm waar je na het bakken de rand kunt verwijderen  of neem een springvorm. Maak het jezelf  makkelijk en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Aspergesoep, lekker klassiek

Aspergesoep, Lekker klassiek

Foto Henk Brandsen

 Aspergesoep kan worden gemaakt van de schillen en minder mooie stukken van asperges. Daarvan maak je een aspergebouillon, onder water zetten, aan de kook brengen en een uurtje laten trekken. De bouillon wordt dan gebonden door er aardappelzetmeel (die is aangelengd met een beetje water) door te roeren. Leuke en smakelijk rest verwerking maar een aspergesoep die wordt gemaakt van hele (geschilde) asperges (hoeven niet recht of gaaf te zijn) is voller van smaak en vind ik lekkerder. Een heerlijk voor- of lunchgerecht!

 Voor- of lunchgerecht voor  4 personen

Bereidingstijd ca. 30 minuten

 

Door José van Mil - Pepper & Salt

bearnaisesaus maken

Bearnaisesaus maken

Zelf een bearnaisesaus maken? Met dit recept gaat dat zeker lukken! Bearnaisesaus is een emulsiesaus, een saus van twee ingrediënten die niet al roerende kunnen worden vermengd zoals bijvoorbeeld olie en azijn. Door de saus te kloppen ontstaan kleine druppeltjes (dat is goed ze zien als je een dressing klopt) waardoor je een dikke gebonden saus krijgt zoals met een vinaigrette, beurre blanc of bearnaisesaus het geval is. Bearnaisesaus heeft een fris-kruidige smaak en combineert goed met verschillende gerechten. Een belangrijk ingrediënt van bearnaisesaus is dragon, een kruid met een anijsachtige wat peperige smaak. Maar ook droge vermouth mag naar mijn idee niet ontbreken. Het voorjaar staat voor de deur en ik zit mij al te verheugen op verse asperges. Daar smaakt zo’n bearnaisesaus heerlijk bij. Lekker met een stukje gebakken zalmfilet!

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Stoofpeertjes salade met avocado en gorgonzola-dressing

 

Dit recept uit 1992 vond ik tussen een stapel papieren bij mijn kookboeken. In deze stoofpeertjes tijd, leek me het een prima idee om als voorgerecht te maken. Heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Je kunt dit voorgerecht iets eleganter maken door minder sla te gebruiken en de avocado flinterdun te snijden.

 

 

Door Nelleke van Lindonk

Italiaanse amandelkoekjes maken

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt.

Voor ± 28 koekjes

Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Grote kastanjechampignons met doperwten en spinaziesalade

In het kader van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES  - www.weekzondervlees.nl – hier natuurlijk een overheerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Deze week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en wordt breed gedragen door tal van organisaties. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Door met z’n allen elke week een dag vegetarisch te eten maken we het verschil voor de toekomst van onze planeet. Deze week zonder vlees moet een aanzet zijn tot een meer flexitarisch menu, waarin vlees en vis veel vaker worden afgewisseld met alleen plantaardige gerechten. Ik ben zelf al jaren flexitariër en word steeds enthousiaster over de heerlijke gerechten die je met groenten en andere plantaardige producten kunt maken. Vegan gerechten zijn zo rijk aan kleur en smaak! Dus misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen deze week…

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie