Groente banketletter met fetakaas

Groente banketletter met fetakaas

Naast alle zoete lekkernijen op sinterklaasavond ook deze heerlijk groente banketletter met fetakaas. Op het heerlijk avondje wil je natuurlijk naast snoeperijen ook hartige hapjes serveren. Deze groente banketletter is heel origineel en lekker. Dit is typisch een recept dat ik graag wil delen. Alleen niet helemaal tot in detail alles heb opgeschreven tijdens het koken. Dus de opdracht is inspiratie van mij en je mag er zelf ook een draai aangeven. Het belangrijkste is 5 plakjes bladerdeeg en gaar gebakken groente. Dit kun je zelf invullen en mee variëren. Heb je nog wat groenten over vul er dan plakjes bladerdeeg mee en maak er vierkante sinterklaaspakketjes van. Kijk hier hoe je het recept maakt. En voor nog meer Sinterklaas inspiratie kijk je natuurlijk in Het grote Sinterklaaskookboek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Spruitjes salade met appels en pecannoten

December is een drukke maand en daarom een eenvoudig en snel recept met spruitjes, appel en noten. Kan het simpeler. Jaren waren spruitjes absoluut niet favoriet, ook vanwege de manier van klaarmaken. Vroeg je een kind of hij van spruitjes hield, was het antwoord bijna altijd negatief. Ik heb de indruk dat er nog maar weinig ouders zijn die hun kind dwingen om iets te eten dat ze echt niet lekker vinden - ik herinner me nog heel goed de zuurkool die ik moest opeten. Gelukkig zijn spruitjes helemaal ‘in’ geworden. Een seizoen groente, die lokaal groeit. Elementen die een aantal groenten veel toegankelijker hebben gemaakt. Om de bekende spruitjeslucht te minimaliseren, worden spruitjes tegenwoordig, geroosterd, rauw gegeten, en in ieder geval korter gekookt . En zodra chefs er bijzondere dingen mee op de kaart zetten, komt er vanzelf receptuur via websites, blogs en op Pinterest bij iedereen binnen.

 

 

 

Door Nelleke van Lindonk

Geroosterde aubergine met knapperige cavolo nero (palmkool)

Door Nelleke van Lindonk

Appeltaart uit Frankrijk

De lekkerste recepten ontstaan vaak bij toeval. Zo inspireerden de vers geplukte appels die ik van mijn Franse buurvrouw kreeg me deze heerlijke appeltaart te maken. Gelukkig heb ik in Frankrijk voor zulke momenten eigenlijk altijd een rol pâte feuilletée ‘pur beurre’ in de koelkast liggen. In de supermarkt heb je daar een enorme keuze uit gekoeld deeg, vaak wel van uiteenlopende kwaliteit. De ingrediëntendeclaratie is daarbij een wegwijzer. Ik koop altijd gekoeld deeg waarin echt alleen de ingrediënten verwerkt zijn die er ook in horen. Dus bloem, echte boter, zout, water en een beetje azijn! Ook gemalen bruine amandelen en biologische ruwe rietsuiker met bourbon vanille vind je daar gewoon in de supermarkt. Met die ingrediënten in huis staat zo’n appeltaart in no time in de oven! Maar ook hier zet je deze taart in 20 minuten in de oven. En daarna… lekker met z’n allen smullen!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Cantharel-hazelnootkoekjes met kropsla

Vegetarische cantharel-hazelnootkoekjes die ik voor deze week heb gemaakt zijn heerlijk op een salade. Maar ze kunnen net zo goed met gekookte sperziebonen en aardappelpuree, gewokte witlof met couscous of bij hutspot of een andere stamppotje gegeten worden. Je kunt er trouwens eindeloos mee variëren zowel met de noten die je gebruikt als met de paddenstoelen (zalig met eekhoorntjesbrood of shiitake), kruiden of uiensoorten.

Foto: Henk Brandsen
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 5 minuten
Vegetarisch hoofdgerecht voor 2-3 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Zeebaarsfilet met witlof en pastinaakpuree

Herfst. Van groene groenten en rauwkost gaan we over op andere groenten, stoofpotten en soms stamppotten. Witlof is er bijna het hele jaar. We gebruiken in dit recept een deel rauw en een deel gestoofd.

Door Annelene van Eijndhoven

Pompoen walnotencake

Pompoen walnotencake

In deze pompoen walnotencake wordt gemaakt zonder toevoegen van boter of andere vetstof. De pompoen maakt hem lekker smeuïg en de pitten en noten geven deze cake een lekkere bite. Maak hem een dag van tevoren dan heeft de cake nog meer smaak. Verras de kinderen er morgen mee als ze terug komen van hun Sint Maartentocht met een lekkere kop warme chocolademelk. Dat gaat er vast wel in!

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 50 minuten
Voor ± 25 plakken

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Speculaas-rozijnenkoek

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Met schil en al geroosterde koolrabi met feta

 

Eerst maar even het verschil tussen koolrabi en koolraap. Koolraap is een ronde wortel die onder de grond groeit en koolrabi groeit net boven de grond (vandaar dat hij er ook altijd zo netjes uitziet). De paars-rode variant van de koolrabi verschilt nauwelijks van smaak met de lichtgroene. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden, is gezond en heeft geen calorieën maar veel vitamine C. In dit recept word hij zelfs niet geschild. Alleen natuurlijk even gewassen. Als het blad er nog aanzit, koop dan de koolrabi met mooi stevig blad, dat je overigens als het echt mooi en stevig is, ook weer kunt gebruiken voor een salade.

 

Door Nelleke van Lindonk

aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

1 2 3 52