Lasagne bolognese

Bologna… de stad van de wereldberoemde ragù Bolognese en tegenwoordig ook van FICO World Eataly. Dit is een enorm culinair themapark dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. Je kunt er naar hartenlust kijken, proeven en workshops volgen. De stad dus voor een spannend culinair reisje!
Nelleke en ik gaan er binnenkort naar toe om alle details voor zo'n culinaire reis uit te werken en ter plekke te bespreken. We hebben een vol programma en houden iedereen via de site op de hoogte over data, inschrijven, prijs, enzovoort.
Om in de stemming te komen hier alvast het recept van de lasagne bolognese, die ik maakte toen Nelleke bij mij kwam eten om een en ander te bespreken.
Een echte ragù Bolognese is het schoolvoorbeeld van slowcooking! Die saus maak je echt niet even snel, zoals veel recepten wel suggereren. De saus krijgt juist meer body als je hem op een zacht vuurtje zeker een uur, maar liever nog langer laat pruttelen. En intussen kun je dan ook zelf je eigen bechamelsaus maken. Een super gerecht dus voor als je zin hebt in een middagje echt koken!
Geniet van het koken en daarna natuurlijk van het gezellig met elkaar de lasagne eten!

Tot slot nog een tip: maak meteen een dubbele hoeveelheid van de ragù. Dan houd je een portie over om in te vriezen voor later. Voor echte en ‘snelle’ spaghetti bolognese bijvoorbeeld.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Frambozen-chocolade eclairs

Frambozen-chocolade eclairs

Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd. Een roze of chocolade glazuurtje kan eigenlijk al niet meer. Op elke eclair moeten minstens 2 kleuren garnering zitten. Streepjes, nootjes, kruimels, vlokken en zelfs eclairs met polka dots heb ik gezien. Eclairs maken vraagt wat tijd maar met een beetje creativiteit maak je er geweldige gebakjes van. Dat is het werk dubbel en dwars waard!

Voor ± 10 stuks

Bereidingstijd: ± 60 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Aubergine tournedos

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas klinkt niet echt als een snel te maken gerecht. Tijd is voor veel mensen een probleem en helaas ook op kookgebied. Maar het is vaak ook iets dat in je hoofd speelt. Kijk naar dit gerecht alsof het de ‘ouderwetse’ combinatie van aardappelen, groente en stoofvlees is. Het stoofvlees wordt dan de bietenpuree, de groente zijn de geroosterde wortelen en het vlees is de geitenkaas. Stoofvlees kost tijd, de bietenpuree ook. Maar net als stoofvlees is het een kwestie van voorbereiden. De verse bietjes gaan anderhalf uur in de oven, je hoeft er niet naar om te kijken. Voordat je aan tafel gaat, maak je de bietenpuree terwijl je de wortels roostert. De geitenkaas is een kwestie van dun schaven. Ik weet het, er zit misschien best een kronkel in mijn gedachten, maar als je een lang recept leest, lees het goed en bedenk wat je tussendoor kunt doen. Ik heb regelmatig geroosterde bietjes in de koelkast. Heel vaak zijn ze een uitkomst voor een snelle salade, de kleinkinderen of een chique bietencarpaccio voor onverwachte gasten. O ja, deze smaakvolle bietpuree kun je makkelijk 3 dagen in de koelkast bewaren.

 

Door Nelleke van Lindonk

Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker

Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Mosselen in koekenpan

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan.

Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie hier het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn!

Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder hier schreef of ga naar mosselen.nl

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Roze groenten uit het zuur

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje.

Voor 2 potten

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 24 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

romige rijstpudding

Romige rijstpudding

Romige rijstpudding kennen we allemaal als nagerecht. Serveer je het op deze manier met heel veel toppings erom heen dan kan iedereen zijn eigen schaaltje oppimpen en versieren. Je kunt zo ook per seizoen oneindig variëren. In de wintermaanden is het altijd lekker om iets warms te eten. Rond 15.00 als de kinderen trek krijgen is dit een ware gezonde traktatie. Dit recept is heel erg lekker als de rijst na het bereiden warm gegeten wordt. Heb je nog een beetje rijst over dan kun je het laten afkoelen en de dag erna koud serveren, lekker met een scheut gele vla erover.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

‘Strata’ met boerenkool en champignons

 

Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.

 

Door Nelleke van Lindonk

Groentepastei met tulum kaas

Groentepastei met tulum kaas

Met deze groentepastei met tulum kaas zet je een heerlijk en goed voor te bereiden vegetarisch hoofdgerecht met veel groenten op tafel. Ik raak altijd geïnspireerd in mijn favoriete Turkse winkel in Steenwijk. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Wat mij betreft heb ik mijn vegetarische kerstrecept klaar. Met kerst versier ik hem nog wel met wat sterren die ik uit een extra vel filodeeg knip maar verder wordt ik helemaal blij van deze lekkere pastei en ik hoop mijn gasten straks ook!

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grilltijd en 15 minuten oventijd

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 58