Rillettes van Konijn

Rillettes is van oorsprong vet varkensvlees dat zolang werd gesmoord (in vet) dat het vlees in draadjes uit elkaar viel. Het werd en wordt dan koud gegeten als een soort paté met brood en augurkjes.  Tegenwoordig maken ze rillettes ook van ander vlees of (gerookte) vis. Deze warme rillettes at ik in Parijs bij Chez Michel, een Bretons restaurant met een heerlijk en betaalbaar keuzemenu. Adres: 10 rue de Belzunce . Vlakbij het gare du Nord. 

Door Annelene van Eijndhoven

nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten zijn traditionele carnavals broodjes die in de olie gefrituurd worden. Ze worden met Vastenavond gegeten en zijn rond carnaval tot Aswoensdag verkrijgbaar bij Limburgse bakkers. Van repen zoet brooddeeg worden lussen gevormd waarvan de uiteinden met een losse knoop aan elkaar geknoopt worden. Waar de merkwaardige naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval een oud gebak. Zo gaat er een verhaal dat de zusters Franciscanessen die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard hadden deze gefrituurde broodjes gaven aan de mensen die vodden brachten waar opbrengst voor de armen bestemd was.

Ik maakte er kleine nonnevotten van en heb aan het deeg vanillesuiker toegevoegd voor wat extra smaak. Je zou er ook sinaasappel-, citroen of limoenrasp aan toe kunnen voegen.

Van hetzelfde deeg kun je ook poefelen maken, een op een berlinerbol lijkend gebak. Bollen deeg wordt hiervoor wat uitgerekt, gefrituurd en gevuld met jam en/of banketbakkersroom.

Voor 20 stuks

Voorbereidingsstijd: ± 30 minuten
Rijstijd: ± 1½ uur
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

andijvie

Pittige Spaanse andijvie

Pittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met vlees, gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Venkel-appelsalade met Manchego kaas

Deze salade at ik in het Spaanse restaurant Jaleo in Las Vegas. Een frisse salade van mooie ingrediënten - waaronder de Spaanse Manchego kaas, is makkelijk te maken.

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Boerenkoolfrittata met paprika

Deze frittata met lekker veel boerenkool heb ik bedacht voor een lunch die ik nog niet zo lang geleden serveerde bij een workshop die geheel in het teken van gezond leven stond. De lunch moest natuurlijk ook gezond zijn en … makkelijk lopend te eten. Daarvoor heb ik de frittata in blokjes van 4 x 4 cm gesneden en geserveerd in witte cupcakevormpjes. Zo is deze frittata voldoende voor zo'n 70 hapjes. Maar je kunt de frittata ook in het bakpapier op een mooie plank op tafel of een buffet zetten. Met een mes erbij kan ieder zelf een portie afsnijden. En natuurlijk is de boerenkoolfrittata warm ook lekker als warme maaltijd. Geef er dan een knapperige salade bij. Voor 4 personen is kun je uitgaan van de helft van de ingrediënten, gebruik wel 6 eieren. 

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

haringsalade met venkel en sinaasappel

Haringsalade met venkel en sinaasappel

Deze haringsalade met venkel en sinaasappel kun je goed voorbereiden en omdat je het in kleine glaasjes serveert eet het ook makkelijk. Zo serveer je een verrassend gerechtje met Hollandse Maatjes. Een lekker hapje voor rond de jaarwisseling!

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Borrelhapje of amuse voor 4 personen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

witlofsoep met zwarte knoflookroom

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Deze witlofsoep maakte ik voor een pré-kerstdiner met vrienden maar omdat ik nog over had maakte ik er ook nog een variant op; witlofsoep met zwarte knoflookroom. Zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook die ik een paar maanden geleden proefde tijdens een foodbeurs. Ik was verrast door de smaak. Een beetje knoflook maar dan zoet en met de structuur van een zacht dropje. Ik zag toen al mogelijkheden en toen ik onlangs zwarte knoflook bij een supermarkt zag liggen heb ik het direct meegenomen. Het geeft de witlofsoep een bijzondere smaak!

Trouwens zo’n pré-kerstdiner is een aanrader. Ik maak dan altijd de gerechten die ik met kerst wil serveren en tackel dan tijdens dit diner alle onvolkomenheden. Ik serveer de witlofsoep in kleine kopjes. Daarvoor struin ik altijd kringloopwinkels en brocante markten af. Vaak kun je van die gekke kopjes voor een paar euro op de kop tikken. 't Is ook leuk om allemaal verschillende kopjes te gebruiken.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Voor ± 20 mini-kopjes soep

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Groente banketletter met fetakaas

Groente banketletter met fetakaas

Naast alle zoete lekkernijen op sinterklaasavond ook deze heerlijk groente banketletter met fetakaas. Op het heerlijk avondje wil je natuurlijk naast snoeperijen ook hartige hapjes serveren. Deze groente banketletter is heel origineel en lekker. Dit is typisch een recept dat ik graag wil delen. Alleen niet helemaal tot in detail alles heb opgeschreven tijdens het koken. Dus de opdracht is inspiratie van mij en je mag er zelf ook een draai aangeven. Het belangrijkste is 5 plakjes bladerdeeg en gaar gebakken groente. Dit kun je zelf invullen en mee variëren. Heb je nog wat groenten over vul er dan plakjes bladerdeeg mee en maak er vierkante sinterklaaspakketjes van. Kijk hier hoe je het recept maakt. En voor nog meer Sinterklaas inspiratie kijk je natuurlijk in Het grote Sinterklaaskookboek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Spruitjes salade met appels en pecannoten

December is een drukke maand en daarom een eenvoudig en snel recept met spruitjes, appel en noten. Kan het simpeler. Jaren waren spruitjes absoluut niet favoriet, ook vanwege de manier van klaarmaken. Vroeg je een kind of hij van spruitjes hield, was het antwoord bijna altijd negatief. Ik heb de indruk dat er nog maar weinig ouders zijn die hun kind dwingen om iets te eten dat ze echt niet lekker vinden - ik herinner me nog heel goed de zuurkool die ik moest opeten. Gelukkig zijn spruitjes helemaal ‘in’ geworden. Een seizoen groente, die lokaal groeit. Elementen die een aantal groenten veel toegankelijker hebben gemaakt. Om de bekende spruitjeslucht te minimaliseren, worden spruitjes tegenwoordig, geroosterd, rauw gegeten, en in ieder geval korter gekookt . En zodra chefs er bijzondere dingen mee op de kaart zetten, komt er vanzelf receptuur via websites, blogs en op Pinterest bij iedereen binnen.

 

 

 

Door Nelleke van Lindonk

Geroosterde aubergine met knapperige cavolo nero (palmkool)

Door Nelleke van Lindonk

1 2 3 53