Gedroogde cannellini bonen in bouillon op knoflooktoast

Dit recept wil ik al heel lang uitproberen vanwege 1 ingrediënt, te weten: 100 g korst van Parmezaanse kaas. Zo’n ingrediënt intrigeert me dan behoorlijk, want wat doet dit met het gerecht. Toen ik gisteren dan ook bij de kaaswinkel van Johan in het dorp was, vroeg ik hem of hij wel eens korsten van de Parmezaanse kaas over had. Ik kwam op een meer dan goed moment, want hij wilde de grote Parmezaanse kaas net aansnijden om er kleine stukken vanaf te snijden. ‘Daar laat ik altijd aan een kant de korst zitten, als er aan de andere kant ook een zit, haal ik die weg. Anders wordt het teveel korst’

Ik naar huis met mijn Parmezaanse korst en aan de slag met de bonen. Eerst in de week zetten natuurlijk, maar de volgende dag kon ik het recept maken. Het resultaat was perfect. Door de korst werd de saus werd wat romiger, maar vooral die heerlijke geur die het gerecht bij het koken verspreidde, beloofde al veel goeds.

 

Door Nelleke van Lindonk

Franse clafoutis met verse vijgen

Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten.
Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief.  De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.

 

Voorgerecht voor 4-6 personen

Bereidingstijd ca. 10 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Panna cotta met fruit

Kleine Italiaanse roompuddinkjes die met elk beschikbaar of gewenst soort fruit kunnen worden geserveerd. Ook met een combinatie van vruchten. Wel vers natuurlijk.

Door Annelene van Eijndhoven

Inktvissalade met aardappel en Taggiasche olijven (Insalata di polpo con patate e olive Taggiasche)

Voor dit recept gebruik ik gekookte inktvis. Die is te koop in viswinkels en in (grotere) supermarkten. Desgewenst kan inktvis vervangen worden door andere vis, zoals gerookte makreel, gerookte forelfilet, tonijn of zalm. De zwarte Taggiasche olijven uit Ligurië (ook wel Taggiasca genoemd) hebben veel smaak, dus proef voor u zout toevoegt aan een gerecht.

Door Annelene van Eijndhoven

groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met gebakken zeewierspekjes en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Verse makreel van de barbecue in het zonnige Frankrijk

 

Heerlijk even ruim een weekje weg! Eerst naar Frankrijk waar ik een paar dagen bij uitdekeukenvan8-collega Clara ben en dan door naar Zwitserland voor een paar stevige wandelingen. Maar ja, soms gaat het leven niet zoals je wilt. Onderweg naar Clara besloot de auto om niet meer verder te willen. En dat geeft behoorlijk wat gedoe: wegslepen, de Franse lunchpauze van 12 tot 2, weer verder slepen naar de juiste garage, gemiste lunch met vrienden, mijn gebrekkige Frans, lekker warm buiten, huurauto, enzovoort. Uiteindelijk arriveer ik zo rond een uur of 9 ’s avonds bij Clara en echtgenoot Frans. Handen wassen, zitten en wijn. Dat was de juiste volgorde. En als je daarna dan deze heerlijke makreel van de bbq met een salade voorgeschoteld krijgt, vergeet je zo’n dag weer snel. Dank Clara en Frans!. Na veel omwegen ben ik overigens weer keurig thuis met een auto die het doet.

 

Door Nelleke van Lindonk

Verfrissende komkommergazpacho

Komkommertijd! In de letterlijke zin. Want juist nu het zo warm is, breekt het seizoen voor komkommers aan. Heerlijk verfrissend en dorstlessend! Mijn buurman hier in Frankrijk brengt mij om de dag een paar komkommers en een flinke bos platte peterselie uit zijn groentetuin. Van die komkommers snoep ik de hele dag door, maar laat me er ook culinair door inspireren. Deze komkommergazpacho is hier met dit warme weer echt favoriet! IJskoud en ook pittig, dat helpt je er weer bovenop als het je echt te warm wordt. Een prima soepje om gewoon tussendoor als opfrissertje te geven, maar natuurlijk ook lekker als voorgerecht. Supersimpel om te maken! Ik heb deze superwarme zomerdagen gewoon een kan met komkommergazpacho in de koelkast staan.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer.

Bekijk hier de bereidingsvideo!

Door José van Mil - Pepper & Salt

Pasta con Asparagi e Salmone

Het keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!  

Door Annelene van Eijndhoven

1 2 3 56