Hoofdgerecht

Zuurkoolschotel met eendenbout

Hoofdgerecht

Zuurkoolschotel met eendenbout

Is zuurkoolschotel echt Nederlands? Met worst misschien, of gehakt, maar daar weten ze in Duitsland en Polen ook wel raad mee. In de Elzas eten ze zuurkool graag met vis. Vandaag kies ik voor eendenbout.

Voorbereidingstijd: ca. 30 min
Oventijd: ca. 40 minuten

Bereidingswijze

  1. Spoel de zuurkool in een vergiet af met koud water en druk overtollig vocht eruit. Snijd de zuurkool fijn. Zet op met een scheutje water, de witte wijn, gelette jeneverbessen, het laurierblad en wat peper. Laat 20-30 min. zachtjes pruttelen.
  2. Kook de aardappels in water met zout in 20 min. Gaar. Giet af, stamp ze fijn en roer smeuïg met melk of kookvocht, een klontje boter en ½ losgeklop ei. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.
  3. Beboter een ovenschaal. Verwarm de oven voor op180 graden Celsius. Schep de zuurkool , met een deel van het kookvocht in de ovenschaal. Dek af met de puree. Strijk de puree glad met de natte bolle kant van een lepel. Bestrijk de puree met de rset van het ei. Maak met een vork een versiering. Bestrooi de bovenkant met een beetje paneermeel.
  4. Bak de zuurkoolschotel in de oven in ca. 30 min. Goudbruin.
  5. Eendenbouten zijn te koop bij de poelier, maar kun je ook in blik kopen. Bak de bouten bruin en warm in wat eendenvet of olie. Serveer bij de zuurkool.

Tip: Als tussenlaag in de zuurkoolschotel kun je denken aan plakjes rookworst, spekjes, gehakt of gerookte vis.

Zuurkoolschotel met eendenbout

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer