Zuurkoolschotel met eendenbout

Door Annelene van Eijndhoven    

februari 2, 2017

Is zuurkoolschotel echt Nederlands? Met worst misschien, of gehakt, maar daar weten ze in Duitsland en Polen ook wel raad mee. In de Elzas eten ze zuurkool graag met vis. Vandaag kies ik voor eendenbout.

Voorbereidingstijd: ca. 30 min
Oventijd: ca. 40 minuten

  • Aantal personen: 2

Ingrediënten

500 g zuurkool

2 dl witte wijn

5 jeneverbessen

1 laurierblad

Peper

500 – 600 g kruimige aardappels, geschild

Zout

1 dl melk of kookvocht

Klontje boter

1 ei

1el paneermeel

2 confit de canard (poelier)

Bereidingswijze

1Spoel de zuurkool in een vergiet af met koud water en druk overtollig vocht eruit. Snijd de zuurkool fijn. Zet op met een scheutje water, de witte wijn, gelette jeneverbessen, het laurierblad en wat peper. Laat 20-30 min. zachtjes pruttelen.

2Kook de aardappels in water met zout in 20 min. Gaar. Giet af, stamp ze fijn en roer smeuïg met melk of kookvocht, een klontje boter en ½ losgeklop ei. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe.

3Beboter een ovenschaal. Verwarm de oven voor op180 graden Celsius. Schep de zuurkool , met een deel van het kookvocht in de ovenschaal. Dek af met de puree. Strijk de puree glad met de natte bolle kant van een lepel. Bestrijk de puree met de rset van het ei. Maak met een vork een versiering. Bestrooi de bovenkant met een beetje paneermeel.

4Bak de zuurkoolschotel in de oven in ca. 30 min. Goudbruin.

5Eendenbouten zijn te koop bij de poelier, maar kun je ook in blik kopen. Bak de bouten bruin en warm in wat eendenvet of olie. Serveer bij de zuurkool.

Tip: Als tussenlaag in de zuurkoolschotel kun je denken aan plakjes rookworst, spekjes, gehakt of gerookte vis.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.