Werkschema kerstmenu met stappenplan

Werkschema kerstmenu met stappenplan

Om een uitgebreid menu te maken is het handig een werkschema te gebruiken. Hiermee krijg je overzicht, kun je zoveel mogelijk voorbereiden en weet je gedurende de maaltijd wat er wanneer moet gebeuren. Fijn, want dan kun je zelf ook van het eten en je gasten genieten. Voordat je aan de boodschappenlijst begint is het handig eerst al, alle recepten door te lezen. Ik vindt het altijd fijn om de houdbare boodschappen ruim van te voren in te slaan. Dan hoef je op het laatst alleen nog maar een paar verse ingrediënten te halen. Voor meer of minder personen kun je de ingrediënten van de recepten eenvoudig vermeerderen of verminderen. De aangegeven bereidingstijd is een schatting. Hoe lang iemand er over doet is afhankelijk van zijn eigen tempo. Een beetje thuis kok kan dit menu in twee tot twee en half uur klaar hebben. Ben je niet zo handig in de keuken dan duurt het langer. Je kunt de gerechten natuurlijk ook verdelen, zodat iedereen een gang maakt.

Feestmenu voor 6 personen
Bereidingstijd 2-2 ½ uur

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden een paar uur of een dag van te voren: ***Zeekraalsalade met sashimi van Sint Jacobsschelp en sesamdressing stap 1 t/m 4. *** Bereid de soep, stap 1 en 2 . *** Haasfilet met granaatappel-kaneeljus en truffelaardappelpuree met spitskool stap 1 t/m 6. *** Halveer de vijgen voor bij de kaas. *** Maak het Chocolade-cappuccino met kardemom stap 1 t/m 4
  2. Een uurtje voor het eten: ***Neem de kaas een paar uur voor het eten uit de koelkast. ***Voor de soep: maak de slagroom voor de soep stap 3
  3. Afmaken vlak voor dat je aan tafel gaat: ***Verwarm de oven voor op 180°C. ***Maak de zeekraalsalade met sashimi van Sint Jacobsschelp en sesamdressing af, stap 5
  4. Als het voorgerecht is afgeruimd: ***Zet de puree met spitskool (in een ovenschaal afgedekt) in de hete oven, 30-40 minuten (of verwarm deze na de soep ca. 8 minuten in de magnetron). ***Maak de soep af, stap 4
  5. Als de soep is afgeruimd: ***Verwarm de borden (kan ook in de oven ca. 5 minuten). ***Haasfilet met granaatappel-kaneeljus en truffelaardappelpuree met spitskool stap 7 t/m 9
  6. Als het hoofgerecht is afgeruimd: ***Zet de kaas op een plankje en leg de vijgen erbij of maak voor iedereen een eigen bordje.
  7. Als de kaas is afgeruimd: ***Maak het dessert af stap 5

Werkschema kerstmenu met stappenplan

Ingrediënten
  • Zeekraalsalade met sashimi van Sint Jacobsschelp en sesamdressing
  • Tomaten-saffraansoepje met gedroogde tomaten en zwarte peper room
  • Haasfilet met granaatappel-kaneeljus
  • Brillat savarin met verse vijgen
  • Chocolade-cappuccino met kardemom

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer