shortbread met ras el hanout
shortbread met ras el hanout

Shortbread met ras el hanout

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  , ,     

april 4, 2016

Heb je al eens shortbread met ras el hanout gmaakt? Shortbread is een kruimelig, Schots biscuit en heeft een lekkere botersmaak. Je kan het deeg dun uitrollen of in een vorm uitdrukken. Met een mes verdeel je het dan in punten of stukjes zodat je de koek na het bakken makkelijk in stukken kunt breken. In dit recept gebruik ik ras el hanout voor zoete gerechten die ik kreeg van culivriendin Nadia Zerouali.

Ras el hanout betekent letterlijk 'het hoofd van de winkel' en geen enkele rash el hanout is hetzelfde. In deze zoete versie zit onder andere komijn, kardemom, kaneel, anijs, venkel en gember. Geen ras el hanout in huis, neem dan anijs, venkel of kardamomzaadjes.

Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 40 minuten
Voor 24 stukjes

Ingrediënten

115 g zachte boter

50 g witte basterdsuiker

225 g bloem + extra om uit te rollen

1 eetlepel (sweet) ras el hanout

1-2 eetlepels fijne tafelsuiker

extra nodig: bakvorm ±16x21 cm, bakpapier

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor tot 150 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier.

2Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker lichtgeel en romig. Voeg de ras el hanout en beetje bij beetje de bloem toe en meng met de mixer tot een kruimelig deeg.

3Voeg ± 50 ml koud water toe en kneed alles tot een soepel niet plakkerig deeg. Rol het deel op het bakpapier uit en leg het met het bakpapier in de vorm.

4Snijd het deeg met een scherp mes in 24 gelijke stukjes. Prik met een cocktailprikker of vork gaatjes in de stukjes en bak de koek in de voorverwarmde oven in 35-40 minuten goudgeel en gaar.

5Neem de vorm uit de oven, laat de koek 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal de koek met papier en al uit de vorm en strooi de fijne tafelsuiker erover.

6Laat hem op een taartrooster verder afkoelen. Breek de koek als hij helemaal is afgekoeld in stukjes.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.