Salade met Nieuwe Haring, avocado en, radijs

Door Annelene van Eijndhoven  , ,   

juni 19, 2017

Afgelopen zaterdag 17 juni was het vlaggetjesdag in Scheveningen. Hiermee wordt de komst van de Nieuwe haring gevierd op de eerste zaterdag na de officiële start van het Nieuwe Haringseizoen, dit jaar op 14 juni. De vangst en verwerking van de Hollandse Nieuwe vindt tegenwoordig voornamelijk plaats in Scandinavië: Het Noorse Egersund, het Deense Skagen en een klein deel in Schotland.

De benaming : Hollandse Nieuwe, Hollandse Maatjesharing en Hollandischer Matjes is sinds verleden jaar beschermd met de Europese erkenning: ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit ‘ (GTS).  Geloof me, ze zijn heerlijk dit jaar. Smullen dus.

  • Bereidingstijd: 20 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

1 klein of ½ bosje radijs

Saus: 2 ½ -3 el mayonaise

4 el Griekse of Turkse yoghurt

1 theelepel mosterd of geraspte mierikswortel

2-3 el fijngeknipte bieslook (naar smaak)

zout, peper

1 kleine krop sla

1 rijpe avocado

1 el citroensap

4 – 6 Nieuwe Haringen

Bereidingswijze

1Maak de radijsjes schoon, leg ze even in een bakje koud water.

2Roer voor de saus mayonaise en yoghurt door elkaar en breng op smaak met mosterd of mierikswortel, bieslook en zout en peper.

3Maak de sla schoon en slinger de malse blaadjes droog in een slacentrifuge.

4Verwijder de schil van de avocado, snijd het vruchtvlees in partjes en bedruppel ze met citroensap. Snijd de radijsjes in plakjes.

5Verdeel sla, avocado en radijs over 4 borden, schep er wat saus bij en serveer de rest van de saus apart.

6Leg vlak voor serveren de haring op de salade, naar keuze in z’n geheel of in stukjes.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.