Oliebollen

Door Annelene van Eijndhoven

december 30, 2015

Oliebollen met appel, limoen en kaneel vind ik het lekkerst. Maar er mogen ook krenten en rozijnen door.
Oliebollen op oudejaarsavond is een Nederlandse traditie, die stamt uit de 17e eeuw. Oliebollen horen niet alleen bij oudjaar, op elke zichzelf respecterende kermis staat wel een oliebollenkraam. We kunnen niet zonder. En zelf bakken maakt het allemaal nog lekkerder en feestelijker.

Voorbereidingstijd: ca. 30 minuten
Rijzen: 1 uur
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ingrediënten

Ca. 20 stuks

1 grote of 2 kleine appels

1 biologische limoen

1 tl kaneel

500 g bloem

1 tl zout

1 zakje gedroogde gist à 7 g

1 tl suiker

1/2 liter (karne)melk

(eventueel 75 g krenten en 75 g rozijnen, gewassen)

poedersuiker

olie voor het frituren (zonnebloemolie of slaolie)

Bereidingswijze

1Schil de appels en rasp ze. Rasp de schil van de limoen erover. Roer limoensap door de appel en bestrooi met kaneel.

2Meng de bloem met het zout in een beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en strooi er gist en suiker in.

3Verwarm de melk tot lauwwarm, niet boven de 40 graden Celsius anders werkt de gist niet.

4Schenk wat melk in het kuiltje. Voeg de rest van de melk toe en roer met een mixer of houten pollepel tot een glad beslag.

5Roer de appel en desgewenst krenten en rozijnen door het beslag.

6Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek.

7Verhit frituurolie in een ruime pan tot 180 graden Celsius. Dompel 2 lepels of een ijsbollepel even in de olie (dit voorkomt dat het beslag blijft plakken) en schep bolletjes in de olie. Niet meer dan 4 of 5 per keer anders koelt de olie te snel af. Frituur de oliebollen goudbruin en gaar in 8 – 10 minuten. Draai ze halverwege om met een schuimspaan.

8Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.

9Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker en extra kaneel.

Gebruik karnemelk. Het zuur maakt de oliebollen luchtiger.

Verse gist (20-25 g) eerst glad roeren met 1 dl lauwe melk en dan in het kuiltje gieten.

00:00

1 Reactie

Rob

januari 1, 2018

Eindelijk een echt lekkere oliebol!

All fields and a star-rating are required to submit a review.