Lunch

Oeufs à la Florentine

Lunch

Oeufs à la Florentine

Een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de saus: smelt de boter op laag vuur in een steelpan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat dit mengsel zachtjes 2 min. garen.
  2. Voeg al kloppend met een garde de melk toe. Zet het vuur hoog en laat binden tot een gladde saus. Los de kaas op in de saus. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet het vuur uit.
  3. Breng in een weide pan water met azijn aan de kook. Breek een ei boven een kopje, maak eventueel een draaikolkje in het water en laat daarin het ei glijden. Duw met een lepel eiwitsliertjes tegen het ei aan. Voeg op dezelfde manier nog een ei toe. Pocheer de eieren 3,5 – 4 min. Tot het eiwit is gestold en de dooier nog zacht is. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en schep ze in een kom handwarm water.
  4. Verhit een klontje boter in een pan en roerbak de spinazie in ca. 2 min. gaar. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Druk in een zeef of vergiet overtollig vocht uit de spinazie.
  5. Verhit de saus nog even.
  6. Verdeel de spinazie over 2 borden of kommen, leg hierop een ei, verdeel de saus erover en garneer. Serveer direct.
  7. Bij café de la Paix bestond de garnering uit ragfijne sliertjes lof en diverse cress soorten.

Tip: gratineren: bestrooi het gerecht met extra kaas en zet even onder de grill.
De saus kan verrijkt worden met een losgeklopt ei en/of een scheutje room.

Oeufs à la Florentine

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer