Moelleux aux chocolat
Moelleux aux chocolat

Moelleux aux chocolat of lavacakejes

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  , , ,     

juli 14, 2017

Een moelleux aux chocolat wordt ook wel een lavacakeje genoemd. Als je ze een keer gemaakt hebt weet je waar die naam vandaan komt! Ik vind het een super nagerecht om te maken als ik gasten krijg. Want dit is nu zo’n toetje dat heel goed voor te bereiden is.

Ik maak ze meestal ’s morgens en zet ze dan in de koelkast. Onder het eten verwarm ik de oven voor en als we toe zijn aan het dessert zet ik de schaaltjes in de oven.

In de tijd dat ik de vuile borden in de vaatwasser zet zijn de moelleux aux chocolat klaar! Geef er naar wens een klein glaasje Elysium California Black Muscat bij, deze wijn combineert goed met de smaak van extra pure chocolade.

Nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten

1 el cacaopoeder

120 g extra pure chocolade, in stukjes

120 g boter

2 eieren + 2 eierdooiers

4 el suiker

2 el bloem

4 bolletjes vanille-roomijs

poedersuiker

Extra nodig: 4 goed ingevette ovenschaaltjes (inhoud ± 125 ml)

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor tot 230 °C. Bestuif de schaaltjes met cacao.

2Smelt de boter op een laag vuur. Voeg de chocolade toe. Smelt de chocolade al roerende op een heel laag vuur. Neem de pan als de chocolade bijna gesmolten is van het vuur.

3Klop de eieren met de dooiers en de suiker in een kom lichtgeel en romig. Klop het chocolademengsel erdoor. Zeef de bloem erboven. Schep alles met en spatel om.

4Doe het mengsel over in de ingevette schaaltjes. Bak ze 6-7 minuten totdat de buitenkant van de moelleux droog is maar de binnenkant nog zacht.

5Laat ze even rusten en keer ze vervolgens op 4 bordjes. Serveer met een bolletje ijs en bestuif de moelleux aux chocolat met poedersuiker.

Tips
• Leg tijdens het voorverwarmen van de oven een bakblik op het rooster, dan wordt de onderzijde van de schaaltjes ook direct goed heet.
• De moelleux zijn goed als je wanneer je op de bovenzijde drukt het licht meegeeft. De bovenzijde van de moelleux mag niet zacht en plakkerig zijn maar ook niet te stevig anders loopt hij niet mooi uit!
• Houdt de moelleux goed in de gaten tijdens het bakken want elke oven bakt toch weer een beetje anders.
• Schep ook al mooie bolletjes ijs van tevoren in een diepvries doos, dan schep je de bolletjes zo vanuit de doos op de moelleux.

Variatietips
• Vervang het ijs door een lepel mascarpone of crème fraîche.
• Klop een mespuntje gemalen kardemom en ½ theelepel kaneelpoeder door het chocolademengsel.
• Voeg een snufje zeezout toe voor een moelleux met een licht zilte smaak.
• Maak ook eens een moelleux van melkchocolade.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.