lamsnek gestoofd met tomaten en salie, aards, eenvoudig, knoflook, lamsnek, lamsvleesmakkelijk, salie, tomaten, vlees, zelfgemaakt, Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten, super mals, garen, pruttelen,
lamsnek gestoofd met tomaten en salie, aards, eenvoudig, knoflook, lamsnek, lamsvleesmakkelijk, salie, tomaten, vlees, zelfgemaakt, Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten, super mals, garen, pruttelen,

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Door José van Mil - Pepper & Salt  ,     , , ,

mei 30, 2016

Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker…

Hoofdgerecht voor 4-5 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur

Ingrediënten

1 lamsnek (1½-2 kg)

6 rijpe vleestomaten

2 grote uien

6 tenen knoflook

6 takjes jonge salie

75 g (bak)roomboter

¼ l droge witte wijn

Bereidingswijze

1Laat het vlees 30-45 minuten op kamertemperatuur komen.

2Verwarmde oven voor op 110°C.

3Snijd de tomaten in stukken. Pel en sniper de uien en knoflook. Hak de salie grof.

4Smelt de boter in een grote zware stoofpan en bak hierin de lamsnek rondom bruin. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten. Voeg dan de tomaten en salie toe en bak nog een paar minuten. Voeg de wijn toe. Breng op smaak peper & zout.

5Zet de pan met deksel in de oven en stoof de lamsnek in 3-4 uur gaar. Geregeld keren. Het vlees is goed als het botermals is en zo’n beetje van het bot afvalt als je er met een vork in prikt. Voeg als het wat droog wordt in de pan, tussentijds wat heet water toe.

6Proef de saus en voeg zo nodig nog wat peper & zout toe. Haal aan tafel het vlees van het bot en verdeel het over warme borden. Voor liefhebbers van kluiven is er lekker wat te hebben!

Heerlijk met nieuwe aardappels en verse doperwtjes of tuinbonen.

Tip: Boter geeft een heerlijke smaak als je erin bakt maar spat vaak erg. Dat komt door het vocht dat erin zit. In de supermarkt verkopen ze ook roomboter speciaal om te bakken met veel minder vocht. Het heet Boter Goud Roomboter voor bakken en braden, Spat Niet.

00:00

3 Reacties

José van Mil

april 6, 2017

Goed idee om ghee te gebruiken!

Hennus

maart 10, 2017

Ik gebruik ghee. Omdat de melkbestanddelen eruit zijn, kan het goed heet worden zonder aan te branden.
Recept is heerlijk.

mirjam dikken

oktober 8, 2016

Recept oke maar bakken met botergoud is een drama. Spettert niet zeggen ze , wat een ellende zeg.

All fields and a star-rating are required to submit a review.