Knapperige borek uit Kroatië

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie  ,

juni 4, 2018

Kroatië is een culinaire aanrader! Vorige week was ik daar met een aantal collega’s op stap onder leiding van een ware ‘culi’ met Kroatische roots. We hebben werkelijk verrukkelijk gegeten in luxe restaurants. Vooral zeevruchten en inktvis op tal van manieren. En ook de vrouw van het pension waar we logeerden heeft indrukwekkend lekker voor ons gekookt. Langzaam gegaarde octopus in een buitenoven onder een laag houtskool en ook een stevige maaltijd met cevapcici, smeuïge witte bonen, gebakken aardappelen en salade. Maar vooral haar borek waren niet te versmaden. Heel simpel gevuld met alleen zachte kaas. Haar geheim: niet te veel olijfolie gebruiken! Eenmaal thuis ben ik daar meteen mee gaan experimenteren. Met filodeeg uit de koeling. Dat koop je bij de Turkse winkel, net als de verse kaas. Ik heb verse kaas van koemelk gemengd met verse kaas van schapenmelk. Je kunt ook ricotta en verkruimelde feta gebruiken. Voor net iets meer smaak kun je fijngehakte verse kruiden toevoegen of met knoflook gesmoorde en goed uitgelekte spinazie. Kortom, echt een recept om zelf op te variëren.

  • Voorbereiding: 25 min
  • Bereidingstijd: 25 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

2-3 el olijfolie

200 g verse kaas van koemelk (Turkse winkel)

200 g verse schapenkaas (Turkse winkel)

3-4 el verse kruiden (platte peterselie, oregano, munt en/of dille)

4 vellen gekoeld filodeeg (rol van 40 cm lang, Turkse winkel)

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de bakplaat in met olijfolie.

2Verkruimel de kaas boven een kom en maal er wat zwarte peper boven. Meng als je verschillende kazen gebruikt de kaas goed door elkaar. Hak de verse kruiden fijn en meng ze door de kaas.

3Maak het pak filodeeg open. Neem steeds 1 vel deeg eruit en dek tussentijds het deeg af. Spreid het vel filodeeg uit en vouw het in de lengte dubbel. Leg in het midden een reep van het kaasmengsel en rol het deeg er voorzichtig omheen, begin aan de onderkant.

4Rol de deegrol nu als een spiraal op tot een soort bolus. Maak op dezelfde manier nog 3 borek, of zoveel meer als er op de bakplaat passen (pas dan ook de hoeveelheid kaas aan).

5Leg de borek met een spatel voorzichtig op de bakplaat, zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen. Bestrijk de borek voorzichtig met een beetje olijfolie. Bak de borek in de oven in 20-25 minuten goudbruin en knapperig.

6Serveer de borek warm, lauwwarm of koud. Borek is vooral erg lekker met ajvar, een vrij dikke saus van gesmoorde paprika en ui. Ook te koop bij een Turkse winkel.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.