Kipsaté met pindasaus, sateh ajam
Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken  ,     

mei 14, 2018

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen.

Voor 12 stokjes
Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Ingrediënten

400 g kippendijfilet

1 eetlepel ketjap manis

1 eetlepel vloeibare honing

3 el plantaardige olie

1 sjalot, gesnipperd

4 teentjes knoflook, gesnipperd

1 kleine ui, in dunne boogjes

1 rode chilipeper

250 g geroosterde ongezouten pinda’s

1 tl trassi

2 el donkere basterdsuiker

250 ml kokosmelk

1 el limoensap

½ el geroosterd sesamzaad

extra nodig: 12 satéstokjes, keukenmachine

Bereidingswijze

1Leg de satéstokjes 30 minuten in een bakje met water. Snijd de kippendijfilet in kleine stukjes.

2Roer een marinade van de ketjap, de honing, 1 eetlepel van de olie, de sjalot, 1 gesnipperde teen knoflook en versgemalen peper en zout naar smaak.

3Prik de kip aan de stokjes, leg ze in een ruime schaal en schenk de marinade erover. Marineer het vlees ± 30 minuten. Keer de stokjes halverwege de marineertijd.

4Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak de uiboogjes al omscheppend lichtbruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

5Maak de rode peper schoon, verwijder eventueel voor een minder pittige satésaus de zaadjes. Hak de peper, met de rest van de knoflook, de pinda’s, de trassi, de basterdsuiker en zout naar smaak in de keukenmachine fijn.

6Breng het mengsel met de kokosmelk en het limoensap aan de kook en kook het mengsel in tot een dikke saus.

7Rooster de spiesjes in een grillpan rondom mooi bruin en in 5-6 minuten gaar. Lepel een beetje van de pindasaus erover en garneer met de gebakken uitjes. Serveer de saté met pindasaus bijvoorbeeld bij bami of nasi.

Tip
Vervang de kip ook eens door in stukjes gesneden hamlappen of geitenvlees.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.