Iced tea with orange&lemon
Iced tea with orange&lemon

Iced tea with Orange&Lemon

Door José van Mil - Pepper & Salt    , ,   

mei 27, 2018

Iced tea is zó lekker, tenminste als je hem zelf maakt. De kant-en-klare is bijna altijd veel te zoet voor mijn smaak. Om zelfgemaakte iced tea te zoeten is honing, suiker, een lekkere limonadesiroop of stevia prima. Honing en suiker lossen het makkelijkst op in de nog hete thee. Limonadesiroop kan makkelijk op het laatst worden toegevoegd, ieder in z’n eigen glas naar z’n eigen smaak. Stevia (zoetstof van de stevia plant, caloriearm) is in pilletjes (zoetjes), poedervorm en vloeibaar (ook in de supermarkt) verkrijgbaar. Als je pilletjes of poeder wilt gebruiken zou ik het beetje voor beetje door de hete thee roeren en telkens even proeven of het al zoet genoeg is. Vloeibare stevia kan ook koud worden toegevoegd en dat kan men zelf in z’n eigen glas doen. Wel uitkijken wat de hoeveelheid betreft, want het is zeer geconcentreerd zoet, één of twee druppeltjes in een glas thee is vaak al meer dan genoeg.  

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Ingrediënten

1½ el theeblaadjes

2 sinaasappels, citroenen of limoenen

1 klein bosje munt

honing, suiker, stevia, perzik- of tropische limonadesiroop

Bereidingswijze

1Zet van de theeblaadje ca. 1½ liter thee (gebruik meer theeblaadjes als je van heel sterk houdt, minder als je liever wat slappe thee wilt).

2Schil een sinaasappel, citroen of limoen met een scherp mesje zodat je een lange sliert schil krijgt. Snijd het fruit in partjes. Leg de schil, fruitpartjes en een paar takjes munt in de hete thee en laat de thee afkoelen. Zoet de thee naar smaak (honing of suiker gaan in de hete thee, siroop kan in koude thee en stevia zoals omschreven in de tekst hiernaast).

3Schenk de thee in lege flessen en bewaar het fruit.

4Doe het fruit en verse takjes munt in een grote kan of glazen en schenk de ijskoude thee erbij. José van Mil, Pepper&Salt®

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.