Hummus

Door Annelene van Eijndhoven  , , , ,

juni 6, 2017

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes.

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd.

Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad.

Voorbereidingstijd: 12 uur wellen
Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

  • Aantal personen: 6

Ingrediënten

250 g gedroogde kikkererwten

3 - 4 el lichte tahin

Sap van 1 – 2 citroenen (naar smaak)

1 teentje knoflook, fijngesneden

olijfolie

1 tl gemalen komijn (djinten)

zout

eventueel paprikapoeder

Bereidingswijze

1Was de kikkererwten in een vergiet en laat even uitlekken. Week ze in ruim koud water minstens 12 uur of 1 nacht.

2Breng ze in een pan met ruim weekwater of vers koud water aan de kook. (3/4 – 1 liter water). Kook de kikkererwten, met een deksel op de pan tot ze helemaal zacht zijn. *(zie tip). Dat kan in 1 uur, maar kan ook langer duren. Kijk of de kern van de kikkererwt gaar is.

3Giet het kookvocht af boven een kom. Bewaar een handje kikkererwten als garnering.

4Pureer de kikkererwten met 2-3 el tahin in een keukenmachine tot een smeuïg mengsel. Is de massa te dik, voeg dan een scheutje kookvocht toe. Breng op smaak met citroensap, knoflook, komijn, nog wat tahin en zout. Hummus wordt dikker als het even staat.

5Schep de hummus in een schaaltje, maak een kuiltje erin en besprenkel met een scheut goede olijfolie. Garneer met een handje kikkererwten en eventueel paprikapoeder. Granaatappelpitten of kruiden kan ook. Serveer met Turks brood, pitabrood of rauwkost. Bewaar een restant afgedekt in de koelkast. Hummus is enkele dagen houdbaar.

Tip van Nadia Zerouali: Voor een zijdezachte, zalvige, zalige hummus week ik de kikkererwten met 2 theelepels bakpoeder en kook ze met 1 theelepel bakpoeder. Hierdoor koken ze goed gaar en stuk en zijn ze beter te pureren. De vliesjes van de kikkererwten verwijderen kan ook, maar is een heel werk.

Nadia heeft met Merijn Tol diverse kookboeken geschreven met recepten uit het middenoosten. (www.nadiaenmerijn.nl).

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.