Hete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham

Door José van Mil - Pepper & Salt      ,

oktober 7, 2016

Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig.

Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Ingrediënten

6 aardappels

6 stevige zoet zure appeltjes

3 uien

5 tenen knoflook

4 stengels bleekselderij + wat blaadjes

4 takjes salie

wild zwijnhammetje 500/600 g (warm gerookt )

50 g boter

enkele blaadjes peterselie of bladselderij

Bereidingswijze

1Was en snijd de aardappels in vieren. Zet ze op in koud water en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Afgieten.

2Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.

3Schil dan de appels, de uien en knoflook. Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Halveer de uien en snijd in repen. Hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Hak de salie grof.

4Leg het hammetje in een braadblik en laat in de oven in ca. 20 minuten warm worden.

5Smelt in de tussentijd de boter in een ruime koekenpan of wok, voeg voordat de boter bruin wordt de uien, appel, bleekselderij en knoflook toe en roerbak tot de appels bruin en zacht beginnen te worden, 8-10 minuten. Bak de salie 1 minuut mee.

6Schep het appelmengsel op de aardappelen en stamp het samen niet al te fijn. Proef en voeg naar smaak peper, zout en eventueel ook wat mosterd toe.

7Snijd het vlees in dikke plakken. Schep de hete bliksem op borden, strooi er wat van de kruidenblaadjes over en leg de wildzwijnham erop. ®José van Mil

00:00

2 Reacties

José van Mil

maart 1, 2018

Hi Mirjam,
Dank je voor je reactie. En ja heerlijk die hete bliksem bij wild en het is er echt weer voor nu! Goede aanvulling om bij het hammetje te noemen dat het gerookt moet zijn! De selderij moet inderdaad tegelijk met de ui enzo! Ik ga het erin zetten.
Groetjes,
José

Miriam

februari 25, 2018

Heerlijk! We hebben met wat eigen creatieve kookkunsten de ham gemaakt. De hete bliksem makkelijk en lekker bij wild! Wel fijn om erbij te zetten dat het om gerookte ham van wildzwijn gaat. Wij hadden een Ham stuk van het zwijn, rauw. Die moet je eerst wel even aanbraden of anders bewerken, alleen 20 min verwarmen is dan niet handig…. En je vergeet de selderij te noemen in de bereiding.. die hadden wij dus te laat mee gebakken… denk tegelijk met de ui enz bakken de bedoeling is?

All fields and a star-rating are required to submit a review.