Fingerfood

Groene quinoaballetjes met tahindip

Fingerfood

Groene quinoaballetjes met tahindip

Deze vrolijke, groene balletjes zijn bij ons thuis het alternatief voor bitterballen bij de borrel! Natuurlijk omdat ze heel lekker zijn en de combinatie van gepureerde doperwten en quinoa een goede beet geeft, maar het aspect dat ze ook nog eens gezond zijn speelt zeker mee. Je kunt ze deze balletjes goed van tevoren maken en dan in de koelkast 1 uur laten opstijven. Daar worden ze steviger van. Vlak voor het serveren bak je ze in een koekenpan rondom bruin. Veel handiger dan frituren. In de oven bakken kan ook. Doop de balletjes dan even in een bak je met olie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een warme oven van 200 °C in zo’n 10-15 minuten mooi goudbruin. De balletjes doen het trouwens ook heel goed in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Dan kun je er ook burgers van maken. Heerlijk met een groene salade.

Bereidingswijze

  1. Kook de quinoa in een steelpan met 200 ml kokend water in 10-12 minuten zachtjes gaar. Laat de quinoa afkoelen.
  2. Pureer de doperwten in de keukenmachine. Voeg 2 eetlepels tahin met de peterselie en het ei toe en meng alles goed door elkaar. Schep er dan de quinoa door en breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
  3. Vorm het mengsel tot kleine balletjes en laat deze op een bord in de koelkast in 1 uur stevig worden.
  4. Roer in een schaaltje 1 eetlepel tahin met 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels olijfolie en 2-3 eetlepels water tot een dressing en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Verwarm olijfolie in een hapjespan en leg de quinoaballetjes erin. Bak de balletjes rondom bruin, keer ze steeds voorzichtig met een spatel.
  6. Serveer de balletjes op een schaal met prikkers en zet de dressing in het midden.

Dit recept staat ook in ons kookboek Lekker Havermout! Quinoa! en meer… De foto is van fotostudio Arjan Smalen.

Groene quinoaballetjes met tahindip

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer