Gazpacho van frambozen met sherry-azijn

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , , , , , , ,   , ,

mei 28, 2017

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.)
We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.

Ingrediënten

½ komkommer

1 sjalotje

2 teentjes knoflook

1 boterham (wit of volkoren)

100 ml olijfolie

scheutje sherryazijn

1 tl Tabasco

300 g bevroren of verse frambozen

peper & zout

Bereidingswijze

1Schil en ontpit de komkommer, snijd in grote stukken. Pel en snijd het sjalotje in grove stukken.

2Verkruimel de boterham boven een grote maatbeker of schaal. Roer de olijfolie erdoor. Pel de knoflook en pers fijn boven het broodkruimelmengsel.

3 Voeg een scheutje sherryazijn, 100 ml koud water en 1 tl Tabasco toe. Voeg de komkommer, het sjalotje en de frambozen toe en maal de gazpacho zeer fijn en 300 g bevroren of verse frambozen (houdt 4 frambozen apart).

4Voeg peper, zout naar smaak toe en eventueel extra Tabasco, azijn en/of nog wat olie.

5IJskoud laten worden en serveren met een framboos erbovenop.

Een gedeelte van de frambozen kun je vervangen door aardbeien, aalbessen en/of blauwe bessen.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.