Dessert

Chocolade kersttaart met blauwe bessen

Dessert

Chocolade kersttaart met blauwe bessen

Elk jaar in augustus – als ieder ander van zon en warmte geniet – begin ik met de voorbereidingen voor kerst. Ik duik in kookboeken, kerstmagazines van de jaren ervoor en googel wat op het wereldwijde web. En ik houd vooral ook mijn ogen en oren wijd open. Al doende borrelen er dan bij mij allerlei feestelijke ideeën boven, die ik omzet in originele en toch heel maakbare recepten. Recepten voor hobbykoks, die zich met kerst het liefst de hele dag in de keuken opsluiten en genieten van het koken. En ook recepten die je in een handomdraai op tafel zet en er toch echt mee scoort. Wij smullen vaak de hele nazomer door van het ene kerstgerecht na het andere, je moet toch zeker weten dat alles tot in de puntjes goed is. Het gevolg is wel, dat als kerst dan nadert, ik niet zo’n zin meer heb ik het maken van kerstdiners. Dit jaar laat ik het kerstdiner helemaal over aan mijn dochters, die zijn al druk bezig met het bedenken wat ze gaan maken. Ik neem wel deze geweldige taart mee. Dat is voor mij één van de kersttoppers van dit jaar.

Bereidingswijze

  1. Maak eerst het deeg voor de kerststerren: Meng in een kom de bloem met de poedersuiker, een snuf zout en 50 gram blokjes boter. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het een kruimelig mengsel wordt. Voeg de eidooiers en 1 eetlepel koud water toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in folie 30 minuten in de koelkast rusten.
  2. Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal in de keukenmachine amandelen met chocolade, dadels en de resterende boter fijn.
  3. Klop in een kom de eidooiers met suiker tot een bleke, romige massa. Klop in een andere kom de eiwitten zo stijf dat er pieken op blijven staan.
  4. Spatel het amandel-chocolademengsel door het dooiermengsel en schep vervolgens het eiwitschuim er luchtig door.
  5. Schep het beslag in de ingevette taartvorm en verdeel de (bevroren) bosbessen erover. Duw de bosbessen iets in het beslag.
  6. Rol het koekjesdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 3 mm dik en steek hier met het vormpje sterren uit. Leg (een deel van) de kerststerren op de taart.
  7. Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaar. De taart mag door de blauwe bessen nog iets vochtig zijn, maar niet echt nat bovenop. Zet de taart dan nog even terug in de oven.
  8. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem de taart daarna uit de vorm en laat op een taartrooster afkoelen. Serveer op een schaal en bestuif heel licht met poedersuiker. Verdeel de resterende koekjes eromheen.

TIP Je kunt de kerststerren ook apart bakken. Leg ze dan op een stuk bakpapier en leg dit naast de taartvorm in de oven. Houd ze wel in de gaten, want ze hebben een kortere baktijd: 15-20 minuten. Neem de koekjes dus eerder uit de oven.

Chocolade kersttaart met blauwe bessen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer