aardappel tortilla
aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist  , , , ,     

oktober 13, 2017

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

  • Voorbereiding: 20 min
  • Bereidingstijd: 25 min
  • Aantal personen: 4-10

Ingrediënten

75 ml olijfolie

400 g vastkokende aardappels, in plakjes van 4 mm

2 witte uien

7 eieren

1 rode puntpaprika, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringen

Bereidingswijze

1Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag, bak de aardappels en uien onder regelmatig omscheppen 25 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur eventueel iets lager, want de aardappels en uien mogen niet kleuren. Schep de aardappels en uien met een schuimspaan uit de olie op een bord. Laat de olie in de pan.

2Klop in een ruime kom de eieren los met wat zout en peper. Schep de aardappels en uien door het eimengsel. Verhit de pan met olie opnieuw en schep het eimengsel erin. Leg de paprikaringen op het mengsel en druk ze met een houten lepel erin. Leg een deksel op de pan en bak de tortilla op laag vuur in circa 15 minuten gaar.

3Maak de zijkanten van de tortilla met een spatel los van de pan. Schud de pan zodat ook de bodem van de tortilla loskomt. Laat de tortilla op een groot bord glijden. Leg er een ander groot bord bovenop. Keer de tortilla om en laat terug in de pan glijden. Bak de andere kant (met de paprikaringen) in 5 minuten goudbruin.

4Keer de tortilla zo op een groot brod of ronde schaal, dat de kant met de paprikaringen boven komt te liggen. Laat iets afkoelen en snijd in kleine punten. Zowel warm als op kamertemperatuur lekker! Bestrooi de aardappels met fijngesneden kruiden zoals bieslook, peterselie of kervel.

Om een lekkere tortilla te maken, is het belangrijk om genoeg olijfolie te gebruiken. Neem een goede koekenpan met antiaanbaklaag.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.