Keuken: Italiaans

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Door Nelleke van Lindonk

Open boekweitlasagne met zoete aardappel

De boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven.

recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer...

foto: Arjan Smalen

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Salsa verde met kappertjes en sinaasappel

De lekkerste salsa verde maak je met ansjovis uit het zout. Deze koop je bij een delicatesse winkel, ze zitten in grote blikken met zout. Laat de ansjovis in koud water 20 minuten weken. Spoel onder de koude kraan het zout ervan af. Trek voorzichtig de filets van de graat. Spoel de visjes af en verwijder kleine rug en buikvinnen. Ook zonder ansjovis kun je de kruidensaus maken. Voeg extra dragon of kervel toe voor een verrassende smaak.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Tagliatelle met walnoten en parmaham

Een simpel gerecht, dat door de walnoten een heerlijke warme smaak heeft. Echt iets voor een koude avond.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Italiaanse pompoentaart met Provolone

Het gebeurde me regelmatig dat de bodem van mijn hartige taart niet gaar was. Nu ik de bakplaat in de oven heet laat worden en mijn metalen taartvorm op de hete bakplaat zet, is het deeg altijd gaar.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

stinco di maiale - varkenspoten uit de oven

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano stinco di maiale, varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. Met een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van zacht gegaarde varkenspoten! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) - als basis te gebruiken.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 1½ uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Tagliatelle al tartufo bianco

Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent.

 

In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.

Door Annelene van Eijndhoven

Riso venere con salmone Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen.

De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Door Annelene van Eijndhoven

Rosbief met ricotta en tomaat

Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.

Door Annelene van Eijndhoven