Keuken: Italiaans

Roerei met cavelo nero

Roerei met gestoofde cavelo nero

Dit is een fijne manier om extra groente te eten op de dag. Deze gestoofde cavelo nero had ik over van het avondeten. De volgende dag voor de lunch heb ik het op mijn brood geschept en samen met een roerei gegeten. Het was heerlijk, de smaken waren lekker ingetrokken. Je zou de palmkool ook even kunnen verwarmen in een koekenpan zodat de kou eraf is. Er is ook niets mis mee om dit gerecht voor een brunch op zondag te serveren. Op een stukje geroosterd zuurdesembrood is het een klein hartig taartje waar je de dag heel goed mee kunt beginnen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman

Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst.

Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven

Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Pasta con Asparagi e Salmone

Het keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!  

Door Annelene van Eijndhoven

Italiaanse amandelkoekjes maken

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt.

Voor ± 28 koekjes

Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Door Nelleke van Lindonk

Open boekweitlasagne met zoete aardappel

De boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven.

recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer...

foto: Arjan Smalen

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Salsa verde met kappertjes en sinaasappel

De lekkerste salsa verde maak je met ansjovis uit het zout. Deze koop je bij een delicatesse winkel, ze zitten in grote blikken met zout. Laat de ansjovis in koud water 20 minuten weken. Spoel onder de koude kraan het zout ervan af. Trek voorzichtig de filets van de graat. Spoel de visjes af en verwijder kleine rug en buikvinnen. Ook zonder ansjovis kun je de kruidensaus maken. Voeg extra dragon of kervel toe voor een verrassende smaak.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Tagliatelle met walnoten en parmaham

Een simpel gerecht, dat door de walnoten een heerlijke warme smaak heeft. Echt iets voor een koude avond.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Italiaanse pompoentaart met Provolone

Het gebeurde me regelmatig dat de bodem van mijn hartige taart niet gaar was. Nu ik de bakplaat in de oven heet laat worden en mijn metalen taartvorm op de hete bakplaat zet, is het deeg altijd gaar.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

1 2 3 5