Categorie: Zoet

aalbessenjam met limoen

Aalbessenjam met een vleugje limoen

Voor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik geleisuiker speciaal. Met deze geleisuiker worden jams minder zoet.

Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker!

Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit.

De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam.

Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten

Voor 8 potjes van 225 ml

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Portugese roomtaartjes

Dit recept kwam ik tegen in het boek BAKKEN MET HAVER van Natascha van der Stelt, waarin ze heerlijke bakrecepten geeft zonder tarwe en suiker te gebruiken (zie ook de recensie op deze site). Een aanrader voor mensen die net als Natascha deze producten niet goed verdragen. Deze lekkere Portugese roomtaartjes brengen herinneringen bij mij boven aan fijne vakanties in het zuiden! Vanillepoeder geeft de romige vulling ook zonder suiker een lichtzoete smaak. Je kunt de vulling naar wens wat meer smaak geven met wat kaneel of geraspte sinaasappelschil.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Citroen mascarpone taart

Citroen mascarpone taart maken

Deze citroen mascarpone taart wordt op smaak gemaakt met citroensap en fijngeraspte citroenschil. De citroentaart wordt bestrooid met gehakte zure citroen kogels. Inmiddels is deze taart een van onze favorieten. De friszure, romige mascarpone combineert mooi met het knisperige van de zure citroen kogels. Het resultaat? Een verrassend lekkere en bijzondere citroentaart!

Bereidingstijd: ± 25 minuten + 2 uur opstijven
Voor 12 punten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Aardbeien carpaccio

Fotografie: Henk Brandsen Amsterdam

Aardbeien carpaccio zoals ik hem hier maak, komt uit mijn kookboek: Gezond Eten Rond Chemotherapie, dat ik heb geschreven voor mensen die behandeld worden voor kanker. In het boek geef ik informatie, handvatten en heel eenvoudige recepten op basis van meest gezonde ingrediënten. Hiermee beoog ik dat patiënten zo goed mogelijk blijven eten. Waardoor ze zo sterk mogelijk blijven en na chemotherapie, bestraling etc. zo snel mogelijk kunnen herstellen van de behandeling.

Door de behandeling maar ook door de ziekte zelf hebben patiënten vaak last van gebrek aan eetlust, droge keel, pijnlijke mond, pro¬blemen met slikken, misselijkheid en last met de spijs¬vertering. Mijn recepten spelen daar qua structuur op in. Ze zijn gericht op dat wat je in je mond voelt en wat je daardoor wel en niet kunt kauwen en doorslikken. Zo wordt het voor patiënten makkelijker om iets te eten dat past bij de situatie met gerechtjes die ze kunnen eten en waarderen.

Eigenlijk zijn alle recepten in het boek heerlijk, maar aangezien de smaak¬beleving bij veel kankerpatiënten volkomen in de war is, speelt de smaak gek genoeg geen hoofdrol. Wél de smaakintentie; mild of meer uitgesproken, en of zoete, zure, zoute of juist bittere smaken iets prettiger zijn op een bepaald moment. Het kan per dag of zelfs nog korter verschillen. Je kunt even testen welke hoofdsmaak de voorkeur heeft door aan 4 eierdopjes tomatensap elk een andere smaak toe te voegen: suiker (zoet), citroensap (zuur), zout, en kurkuma (bitter). De hoofdsmaak die het best bevalt voeg je dan extra toe aan gerechtjes. (let wel op want zowel zout als suiker zijn natuurlijk niet echt goed voor een mens. Maar als iemand door ze toe te voegen in ieder geval kan blijven eten is dat de afweging zeker waard.

Portie¬-grootte is meestal ook een ding. Grote porties (ook van tafelgenoten!) worden vaak als ‘bedreigend’ gezien en geuren door de veelheid heftiger dan kleintje. Daarom ben ik uitgegaan van aantrekkelijk ogende miniporties. Maar geef in het boek ook omreken factor waardoor de gerechtjes ook in groter porties te maken zijn. Het recept hier is voor gewoon voor 4 personen. Voor iemand die maar heel weinig kan eten kun je de hoeveelheden door 3 delen.

Nagerecht voor 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

paardenbloemengelei maken

Paardenbloemengelei maken

Heb je al een keer paardenbloemengelei gemaakt? Op ons erf ziet het gras er vrolijk geel en roze (van de pinksterbloemen) uit! Voor mij een teken dat ik mijn voorraadje paardenbloemengelei weer kan aanvullen.

Paardenbloemengelei is een gelei met een heerlijke bloemige smaak die ik goed vind combineren met extra belegen of oude kaas. Maar ook bij blauwschimmelkazen, kip en varkensvlees doet deze gelei het goed. Of bestrijk een zuurdesemboterham met boter en deze gelei, zo lekker!

Pluk de paardenbloemen ’s morgens en alleen op plekken waarvan je zeker weet dat het land niet bespoten is met insecticiden of roundup. Vanzelfsprekend laat je ook de paardenbloemen langs de wegkant staan. Maar in tuinen en weilanden waar niet gespoten wordt kun je naar hartenlust plukken.

Voor 4 potten
Bereidingstijd: ± 2 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

kokosmakroon

Kokosmakronen

Zelf kokosmakronen maken is zo gepiept. Altijd handig om een restje eiwit of gemalen kokos te verwerken. En met een kleine ijstang kun je makkelijk en snel mooie gelijkmatige bolletjes krijgen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

chocolade taart

Chocolade aardappeltaart met frambozen

Dit verrassende recept staat in het kookboek Power to the pieper. Aardappels zijn weer hip en hot en mogen gewoon weer op de menukaart. Deze taart kun je ook heel goed met zoete aardappel maken. Probeer het zelf en je zult verbaasd zijn dat ook aardappel heerlijk is in taart. En je je kunt de taart in plaats van met cacaopoeder ook bestrooien met fijngemalen amandel-, hazelnotenmeel of kokosmeel als je geen geraffineerde suiker wilt toevoegen aan je taart.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Zwarte bonen brownies

Deze prachtige brownies zijn het bewijs dat snoepen ook best gezond kan zijn. De bloem en suiker uit het originele recept heb ik vervangen door zwarte bonen uit blik en dadels, waardoor zo’n lekker stukje brownie opeens minder suiker bevat, min of meer glutenvrij is en een bron van vezels wordt. Je kunt er ook bruine bonen of linzen voor gebruiken. Niemand zal vermoeden dat je er peulvruchten in verwerkt hebt. Echt… je likt je vingers erbij af, zo lekker!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Lemon Curd

Lemon Curd is een heerlijke spread gemaakt van citroensap, suiker en eieren. Het mengsel wordt in een waterbad (au-bain-marie) verwarmd. Hierbij zet je de kom (of bovenkant van een bain-Marie-pan) op een pan met bijna kokend water zodat de bodem het water raakt, maar het water niet in de kom kan komen. Om ervoor te zorgen dat het mengsel gelijkmatig gaar wordt blijf je eerst roeren, waarbij je de bodem goed raakt, tot de suiker is gesmolten (er zijn dan geen suikerkristallen meer te zien). Vervolgens roer je het citroensap erdoor en blijf je op dezelfde manier rustig roeren tot je een dikke spread hebt. Ik maak de potjes, om de lemon curd in te bewaren, vooraf schoon in de afwasmachine op het heetste programma. De lemon curd blijft een paar weken goed maar dan moet je het wel koel bewaren.
Je kunt het sap geheel of gedeeltelijk vervangen door limoen-, sinaasappel en of grapefruitsap.
Lemon curd is lekker op brood, beschuit, toast, in gebakjes, taart, op cake, muffins, cupcakes, scones, flensjes, in toetjes, over ijs, als zoete dip voor knapperige koekjes en tussen 2 Maria-biscuitjes (zoals vroeger boter en hagelslag mmm.. jeugd sentiment!).

Voor 3-6 potjes

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Appelkaneelcake

Had zin om een gewone ordinaire cake in een langwerpige vorm te bakken. Een cake is zo gepiept en toch veel lekkerder, al is het maar omdat het zelfgebakken is. Samen met mijn dochter in de keuken aan de slag. Kon ze mooi helpen met de appelpartjes snijden en in de cake steken. Gezellig klusje samen op woensdagmiddag en daarna met zijn alle thee drinken.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist