Categorie: Vis

Salade met Nieuwe Haring, avocado en, radijs

Afgelopen zaterdag 17 juni was het vlaggetjesdag in Scheveningen. Hiermee wordt de komst van de Nieuwe haring gevierd op de eerste zaterdag na de officiële start van het Nieuwe Haringseizoen, dit jaar op 14 juni. De vangst en verwerking van de Hollandse Nieuwe vindt tegenwoordig voornamelijk plaats in Scandinavië: Het Noorse Egersund, het Deense Skagen en een klein deel in Schotland.

De benaming : Hollandse Nieuwe, Hollandse Maatjesharing en Hollandischer Matjes is sinds verleden jaar beschermd met de Europese erkenning: ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit ‘ (GTS).  Geloof me, ze zijn heerlijk dit jaar. Smullen dus.

Door Annelene van Eijndhoven

Hollandse Nieuwe Haring met zoetzuur van rettich en lente-ui

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

Haring puriteinen vinden dat een haring puur gegeten moet worden. Geen uitjes, geen augurk, nee niets erbij! En nooit in stukjes gesneden, maar met de staart tussen de vingers, nek achterover en dan langzaam naar binnen laten glijden en afhappen… Voor de eerste nieuwe haring van het seizoen wil ik daar eventueel wel een keertje in mee gaan. Maar verder wil ik mijn haring toch wel heel graag in stukjes en met een beetje ui en zoetzuur erbij. Ook wil ik als het even kan een kleine haring, dat schijnt Rotterdams te zijn. In Amsterdam eten de meesten blijkbaar liever een grote. Bij mij in Amstelveen kun je altijd kiezen. Als hij net is schoongemaakt vind ik haring het allerlekkerst. Want als die langer ligt wordt de smaak een beetje metalig vind ik... Oxidatie of zo iets? Mocht het een keertje echt niet anders kunnen en eten we ze toch niet direct, dan laat ik ze even vacuümtrekken. Maar ook dan eet ik ze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een paar uur.
Haring is trouwens heerlijk in sushi en je kunt er een verrukkelijke tartaar van maken. Maar om dicht bij de traditie te blijven ga ik met de Hollandse Nieuwe van vandaag toch voor uitjes en zoetzuur. Alleen dan wel zelfgemaakt zoetzuur van rettich en lente-uitjes. Hoe dan ook, de Hollandse Nieuwe is dit jaar heel fijn van smaak en structuur, heerlijk!

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 10 minuten + afkoelen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Zalmforel in zoutkorst

Zalmforel in zoutkorst

In een zoutkorst bereide vis is intens lekker van smaak en heel sappig. De vis moet niet al te klein zijn, want dan loop je de kans dat het te zout wordt. Vanaf 800-900 gram kan het, maar de vis mag ook een paar kilo wezen. Filets zijn niet echt geschikt voor deze bereiding, want die nemen teveel zout op. Bij de forellenkwekerij in Xertigny, vlak bij mij in Frankrijk, hebben ze naast de 1 persoons formaatjes, ook van die hele grote jongens. Prachtig! Als ik ze daar haal, bereid ik ze binnen een paar uur, voordat de rigor mortis is ingetreden. Zo supervers vind ik zalmforel in zoutkorst eigenlijk het allerlekkerst. Anders laat ik ze liever eerst een paar dagen in de koelkast liggen, zodat het visvlees weer helemaal “ontspant”. De kunst is om de vis in een dikke laag (zo’n 1½-2 cm) grof mengsel van zout en eiwit in te pakken en helemaal af te sluiten. Die zoutlaag wordt in de oven keihard. Het zorgt ervoor dat de vis in zijn eigen sappen gaar wordt en de smaak optimaal blijft. Puur met een vleugje van de geurige kruiden en citroen als je die gebruikt.
Als je kleinere vissen neemt heb je ook minder zout en eiwit nodig. De bereidingstijd is dan korter, maar wel altijd minimaal een half uur. Geef bij de vis gesmolten boter, aardappeltjes en eenvoudige kropsla met citroendressing (2 el citroensap, gesnipperd sjalotje, beetje mosterd, beetje suiker, peper, zout en 6 el olijfolie).

Hoofdgerecht voor ca. 8 personen
Bereidingstijd ca. 15 minuten + 45 minuten in de oven

Door José van Mil - Pepper & Salt

Knolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel

Knolselderijstamppot met paddenstoelen en makreel

Boerenkool, zuurkool en hutspot zijn echte traditionele Hollandse wintergerechten met als basis een lekker kruimig aardappeltje. Van origine worden stamppotten gegeten met worst, een karbonaadje, speklapje of ouderwets draadjesvlees. En natuurlijk met een kuiltje jus! Maar er zijn nog veel meer lekkere stamppotjes te bedenken. Wat te denken van deze knolselderijstamppot met paddenstoelen en gestoomde makreel?

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ca 20 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Mousse van gerookte forel met avocado en garnalen

Een feestelijk en licht hapje

Door Annelene van Eijndhoven

kabeljauw met quinoa uit de oven

ANDERE VIS
Natuurlijk kun je de kabeljauw hier door andere vissoorten vervangen. Laat je inspireren door wat de visman je te bieden heeft. Dit gerecht smaakt ook super met bijvoorbeeld zeebaarsfilet.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Riso venere con salmone Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen.

De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Door Annelene van Eijndhoven

Kantonese vis uit de oven

Kantonese vis uit de oven

Deze Kantonese vis uit de oven met gember en tau see boontjes is een heerlijk Chinees familiegerecht. Meestal worden de vissen gaar gestoomd. Maar omdat ik bij voorkeur een grote vis gebruik in plaats van 4 kleine bereid ik hem altijd in de oven. In China worden vissen over het algemeen in z’n geheel en met kop en staart eraan bereid. Dat komt de smaak van de vis zeker ten goede en ik vind het ook leuk om zo’n mooie grote vis te serveren. Het vette varkensvlees zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt en geeft samen met de gember en de tau see boontjes een heerlijke smaak aan de vis.

Hoofdgerecht 4 personen

Voorbereidingstijd: ca. 15 minuten
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
Oventijd: ca. 20 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Pulpo tentakels van de grill

Bij de visman lag een hele pulpo en ik kon de verleiding niet weerstaan om daarmee aan de slag te gaan. De tentakels wilde ik vooral gebruiken voor de grill zoals ze dat lijken te doen bij de Tapasbar Català in de spui straat 299 in Amsterdam (heel fijn tapas adres!). Ik weet niet of zij de tentakels eerst voorkoken maar ik heb het niet gedaan en het was heerlijk. De rest van de Pulpo heb ik gebruikt voor een inktvissalade waarvoor ik binnenkort het recept zal geven. In plakjes gesneden kun je de gegrilde pulpo-tentakels als tapas of voorgerecht geven (je kunt ze in plakjes of in z’n geheel grillen). Met rijst en groenten of brood is het ook heel lekker als hoofdgerecht.

4-6 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Mosselen met amandel-peterseliesaus

Het is mosseltijd! Eigenlijk de hele zomer al, want de R in de maand is allang geen voorwaarde meer om van mosselen te kunnen genieten. Nu mosselen in koelwagens vervoerd worden, zijn ze in het hele land – en niet alleen in Zeeland zoals vroeger – van juli tot in april te koop.  Maar goed, gewoontes hebben tijd nodig om te slijten. Ook bij mij. Dus deze week gewoon een lekker mosselrecept, omdat het septembeR is en omdat mosselen eten zo ontspannen en gezellig is. Het is een goed mosseljaar, de mosselen zijn mooi groot en vol. En superlekker! Even een weetje, de kleur van het mosselvlees zegt niets over de kwaliteit en smaak. De ene mossel kan heel bleek zijn en de andere donker oranje-geel, maar ze zijn even lekker. Mosselen klaarmaken is tegenwoordig echt een fluitje van een cent. Nu mosselen min of meer panklaar worden aangevoerd, hoef je mosselen niet meer stuk voor stuk onder stromend water schoon te boenen en geen vervelende baardharen weg te snijden. Ook met het controleren of de mosselen wel goed zijn, kun je iets luchthartiger omspringen. Al kijk ik nog altijd of mosselen na het afspoelen wel vanzelf dichtgaan. Mosselen die niet dichtgaan tik ik even flink tegen het aanrecht. Vaak sluiten ze zich dan alsnog. Hierbij moet je wel rekening houden dat mosselen net uit de verpakking nog wat traag reageren. Als er echt geen beweging in zit, gooi ze dan weg. Kook mosselen in een grote, wijde pan met een dunne bodem. In één pan kun je 2 kilo mosselen tegelijk koken. Dit is voldoende voor twee tot drie personen. Kook voor meer personen de mosselen in 2 pannen of na elkaar. Mijn tip: Laat mosselen in hun eigen sop gaar sudderen. Tijdens het koken laten ze veel vocht los, dus extra vocht is niet nodig. Gebruik het mosselvocht als bouillon in soep en sausjes. Geniet van een ontspannen mosselmaal!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie