Categorie: Vegan

Pompoen met appel op geurig cederhout

Ik ben geen barbecue-fanaat maar de cederhouten plankjes van ‘Koken op Hout’ trokken deze zomer wel mijn aandacht. Dunne cederhouten plankjes waarop je vlees, vis en ook vegetarische gerechten op de barbecue bakt. De verfijnde geur van cederhout doet je watertanden en trekt ook in het gerecht. Echt verrukkelijk! Het barbecueseizoen is met dit echte herfstweer wel voorbij. Maar de dikkere planken van cederhout zijn een prima alternatief voor in de oven. Het aroma van cederhout past goed bij typische herfstproducten als pompoen, appel en walnoten. Je kunt er ook eendenborstfilet, een mooi varkensribstuk of een stuk verse zalm op bereiden.  Emilie van der Woerd maakt deze barbecue- en ovenplanken zelf in haar werkplaats achter het huis. Ze zaagt ze uit meters lange planken cederhout, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Voor wie wil, brandt Emilie er ook een logo in. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.kokenophout.com

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Courgettetartaar met witte bonenmayonaise

Deze zomer heb ik bergen gele en groene courgettes - die ik van onze Franse buurman kreeg – verwerkt tot overheerlijke courgettesoep, courgettetaart, courgettefritatta, courgettespaghetti en natuurlijk ook in ratatouille en andere lekkere courgettegerechten die ik al doende in de keuken verzon. Eén van mijn lekkerste creaties is deze vegan ‘courgettetartaar’, die het behalve als lekker voorafje of lunchgerecht ook heel goed doet als koolhydraatarm alternatief voor aardappelsalade.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

geroosterde hazelnoten

Geroosterde gomasio noten

Gomasio is oorspronkelijk een smaakmaker van sesam en zout uit de Japanse keuken. Je kunt dit strooisel makkelijk zelf maken. Of kant en klaar kunt kopen bij een toko. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin tot ze beginnen te geuren. Stamp het sesamzaad fijn in de vijzel met een zeezout. Als je hem zelf maakt weet je zeker dat er geen suiker of glutamaat aan toegevoegd is. Ook word gomasio gebruikt als vervanger van zout. Het is een mooie smaakmaker waar weinig zout aan toegevoegd is. Dit is strooisel is ook heerlijk over gestoomde of gewokte groente, salades of gewoon een zacht gekookt eitje. Strooi het op het laatste moment erover heen, kook het niet mee.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Gazpacho van frambozen met sherry-azijn

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.)
We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.

Door José van Mil - Pepper & Salt

avocado komkommer sushi

Sushi avocado komkommer

Plantaardig eten is hip. Veel mensen willen bewuster leven. Eten daarom minder vis en vlees eten. En eten op verschillende momenten van de dag groente. Om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen is dit een heerlijke snack of als onderdeel van de lunch.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Mojito van vlierbloesemsiroop uit het LEAFS kookboek

Carola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.”

Klik hier voor mijn recensie over het LEAFS kookboek

Door José van Mil - Pepper & Salt

geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool ‘steak’

Bloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool 'steaks' groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Op winterse dagen gaat er niets boven zelfgemaakte boerenkoolstamppot. Leuk om eens helemaal van scratch af aan te beginnen en ook de boerenkool zelf ‘panklaar’ te maken. Ga dan voor 500 gram panklare boerenkool uit van een flinke stronk boerenkool van ongeveer een kilo. Maak de bladeren los van de stronk en ris de bladeren eraf. Spoel de bladeren in een vergiet, laat ze uitlekken en hak ze niet te fijn. De zoete aardappel maakt de stamppot lichter en accentueert de lekkere boerenkoolsmaak.

Recept uit LEKKER LANG JONG Boerenkool eboekje

Foto A10design, Albertine Dijkema

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist