Categorie: Tapas

Hummus

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes.

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd.

Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad.

Voorbereidingstijd: 12 uur wellen
Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

Door Annelene van Eijndhoven

Nachochips met refried beans en avocadospread

Sinds we een korte tijd in Californië hebben gewoond is ons gezin dol op Mexicaans eten. Jarenlang sleepten we koffers vol producten mee uit Amerika en maakten zelf tortilla’s, maar tegenwoordig is alles te koop in Nederland. Ook de refried beans of gebakken bruine bonen.  Je kunt ze zelf maken door gekookte bruine bonen met een gesnipperd uitje  te bakken en tegelijk met een stamper tot puree te stampen. We maken er een lekker hapje mee.

Door Annelene van Eijndhoven

Kruidige pompoenpannenkoekjes

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist