Categorie: Tapas

aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Het is kersentijd en vandaar deze Kersen Salsa met Ricotta

Het is kersentijd!

Wat is het heerlijk dat ik vlak bij een kersenboomgaard woon (maar 20 km van Amsterdam!), want de kersen die ik begin van de middag gekocht heb, waren ’s morgens geplukt. Kersen om je oor hangen, moet je eigenlijk altijd wel een keer, ook als je volwassen bent, maar ermee experimenteren is wel erg leuk. Van taart tot ijs en van vinaigrette tot likeur.

Een mooie olijfolie bij dit gerecht is belangrijk. Mijn buurman vroeg me na 2 dagen waarom dit hapje toch zo bijzonder smaakte. Wat mij betreft is het de combinatie van de vers geplukte kersen en de bio olijfolie uit Italië.

Je kunt deze salsa ook in de keukenmachine fijnmalen, dan heb je een perfecte vinaigrette voor een salade. Maar deze salsa bij gegrild vlees is ook een aanrader.

P.S. de olijf olie Bio Terra Francescane uit Umbrië kun je bestellen via het net (http://www.terrefrancescane.com/gb/21-terre-francescane ) voor circa 20 euro incl. verzendkosten, maar als je toch met vakantie gaat naar Italië gaat, past hij misschien nog in je koffer.

 

Door Nelleke van Lindonk

Groene quinoaballetjes met tahindip

Deze vrolijke, groene balletjes zijn bij ons thuis het alternatief voor bitterballen bij de borrel! Natuurlijk omdat ze heel lekker zijn en de combinatie van gepureerde doperwten en quinoa een goede beet geeft, maar het aspect dat ze ook nog eens gezond zijn speelt zeker mee. Je kunt ze deze balletjes goed van tevoren maken en dan in de koelkast 1 uur laten opstijven. Daar worden ze steviger van. Vlak voor het serveren bak je ze in een koekenpan rondom bruin. Veel handiger dan frituren. In de oven bakken kan ook. Doop de balletjes dan even in een bak je met olie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een warme oven van 200 °C in zo’n 10-15 minuten mooi goudbruin. De balletjes doen het trouwens ook heel goed in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Dan kun je er ook burgers van maken. Heerlijk met een groene salade.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam

Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde.
Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker!

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Door José van Mil - Pepper & Salt

Hummus

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes.

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd.

Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad.

Voorbereidingstijd: 12 uur wellen
Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

Door Annelene van Eijndhoven

Nachochips met refried beans en avocadospread

Sinds we een korte tijd in Californië hebben gewoond is ons gezin dol op Mexicaans eten. Jarenlang sleepten we koffers vol producten mee uit Amerika en maakten zelf tortilla’s, maar tegenwoordig is alles te koop in Nederland. Ook de refried beans of gebakken bruine bonen.  Je kunt ze zelf maken door gekookte bruine bonen met een gesnipperd uitje  te bakken en tegelijk met een stamper tot puree te stampen. We maken er een lekker hapje mee.

Door Annelene van Eijndhoven

Kruidige pompoenpannenkoekjes

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Gebakken paprika met ei en bieslook

Tip: je kunt ook ringen puntpaprika bakken met een kwarteleitje. Leuk voor de paasdagen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist