Categorie: Picknick

Het is kersentijd en vandaar deze Kersen Salsa met Ricotta

Het is kersentijd!

Wat is het heerlijk dat ik vlak bij een kersenboomgaard woon (maar 20 km van Amsterdam!), want de kersen die ik begin van de middag gekocht heb, waren ’s morgens geplukt. Kersen om je oor hangen, moet je eigenlijk altijd wel een keer, ook als je volwassen bent, maar ermee experimenteren is wel erg leuk. Van taart tot ijs en van vinaigrette tot likeur.

Een mooie olijfolie bij dit gerecht is belangrijk. Mijn buurman vroeg me na 2 dagen waarom dit hapje toch zo bijzonder smaakte. Wat mij betreft is het de combinatie van de vers geplukte kersen en de bio olijfolie uit Italië.

Je kunt deze salsa ook in de keukenmachine fijnmalen, dan heb je een perfecte vinaigrette voor een salade. Maar deze salsa bij gegrild vlees is ook een aanrader.

P.S. de olijf olie Bio Terra Francescane uit Umbrië kun je bestellen via het net (http://www.terrefrancescane.com/gb/21-terre-francescane ) voor circa 20 euro incl. verzendkosten, maar als je toch met vakantie gaat naar Italië gaat, past hij misschien nog in je koffer.

 

Door Nelleke van Lindonk

Gazpacho van frambozen met sherry-azijn

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam

IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.)
We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.

Door José van Mil - Pepper & Salt

avocado komkommer sushi

Sushi avocado komkommer

Plantaardig eten is hip. Veel mensen willen bewuster leven. Eten daarom minder vis en vlees eten. En eten op verschillende momenten van de dag groente. Om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen is dit een heerlijke snack of als onderdeel van de lunch.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Lemon Curd

Lemon Curd is een heerlijke spread gemaakt van citroensap, suiker en eieren. Het mengsel wordt in een waterbad (au-bain-marie) verwarmd. Hierbij zet je de kom (of bovenkant van een bain-Marie-pan) op een pan met bijna kokend water zodat de bodem het water raakt, maar het water niet in de kom kan komen. Om ervoor te zorgen dat het mengsel gelijkmatig gaar wordt blijf je eerst roeren, waarbij je de bodem goed raakt, tot de suiker is gesmolten (er zijn dan geen suikerkristallen meer te zien). Vervolgens roer je het citroensap erdoor en blijf je op dezelfde manier rustig roeren tot je een dikke spread hebt. Ik maak de potjes, om de lemon curd in te bewaren, vooraf schoon in de afwasmachine op het heetste programma. De lemon curd blijft een paar weken goed maar dan moet je het wel koel bewaren.
Je kunt het sap geheel of gedeeltelijk vervangen door limoen-, sinaasappel en of grapefruitsap.
Lemon curd is lekker op brood, beschuit, toast, in gebakjes, taart, op cake, muffins, cupcakes, scones, flensjes, in toetjes, over ijs, als zoete dip voor knapperige koekjes en tussen 2 Maria-biscuitjes (zoals vroeger boter en hagelslag mmm.. jeugd sentiment!).

Voor 3-6 potjes

Bereidingstijd ca. 25 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Traktatie-cadeautjes met saucijzengehakt

Door het deegstrikje wordt dit simpele borrelhapje omgetoverd tot een speciaal eetgeschenk. Dit gerecht is ideaal voor kinderen om in het weekend, op de woensdagmiddag of tijdens de vakantiedagen te laten maken. Alleen bij de strikjes kunnen ze wel wat hulp gebruiken, want dat is een een beetje een priegel karweitje.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist