Categorie: Ovengerecht

Pompoen met appel op geurig cederhout

Ik ben geen barbecue-fanaat maar de cederhouten plankjes van ‘Koken op Hout’ trokken deze zomer wel mijn aandacht. Dunne cederhouten plankjes waarop je vlees, vis en ook vegetarische gerechten op de barbecue bakt. De verfijnde geur van cederhout doet je watertanden en trekt ook in het gerecht. Echt verrukkelijk! Het barbecueseizoen is met dit echte herfstweer wel voorbij. Maar de dikkere planken van cederhout zijn een prima alternatief voor in de oven. Het aroma van cederhout past goed bij typische herfstproducten als pompoen, appel en walnoten. Je kunt er ook eendenborstfilet, een mooi varkensribstuk of een stuk verse zalm op bereiden.  Emilie van der Woerd maakt deze barbecue- en ovenplanken zelf in haar werkplaats achter het huis. Ze zaagt ze uit meters lange planken cederhout, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Voor wie wil, brandt Emilie er ook een logo in. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.kokenophout.com

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Moelleux aux chocolat

Moelleux aux chocolat of lavacakejes

Een moelleux aux chocolat wordt ook wel een lavacakeje genoemd. Als je ze een keer gemaakt hebt weet je waar die naam vandaan komt! Ik vind het een super nagerecht om te maken als ik gasten krijg. Want dit is nu zo’n toetje dat heel goed voor te bereiden is.

Ik maak ze meestal ’s morgens en zet ze dan in de koelkast. Onder het eten verwarm ik de oven voor en als we toe zijn aan het dessert zet ik de schaaltjes in de oven.

In de tijd dat ik de vuile borden in de vaatwasser zet zijn de moelleux aux chocolat klaar! Geef er naar wens een klein glaasje Elysium Calafornia Black Muscat bij, deze wijn combineert goed met de smaak van extra pure chocolade.

Nagerecht voor 4 personen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool ‘steak’

Bloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool 'steaks' groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

chocolade taart

Chocolade aardappeltaart met frambozen

Dit verrassende recept staat in het kookboek Power to the pieper. Aardappels zijn weer hip en hot en mogen gewoon weer op de menukaart. Deze taart kun je ook heel goed met zoete aardappel maken. Probeer het zelf en je zult verbaasd zijn dat ook aardappel heerlijk is in taart. En je je kunt de taart in plaats van met cacaopoeder ook bestrooien met fijngemalen amandel-, hazelnotenmeel of kokosmeel als je geen geraffineerde suiker wilt toevoegen aan je taart.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Pannenkoekentaart met boerenkool

Het lenteachtige weer van vorige week zette ons even op het verkeerde been, maar februari begint zoals het hoort weer echt winters. Gemiddeld genomen is februari de koudste maand van het jaar, dus dat wordt nog zeker vier weken lekker genieten van echt wintereten. Gelukkig is wintereten niet meer per definitie traditionele kost. Wintergroenten – en dan met name boerenkool! – hebben zich ontpopt tot kleurige, veelzijdige ingrediënten die meer in hun mars hebben dan stamppot alleen. Je kunt ze ook roerbakken, in de oven roosteren of even blancheren en er een salade van maken. En boerenkool… doet het supergoed in deze overheerlijke pannenkoekentaart, waarvan de pannenkoeken zijn gebakken met een beslag van boekweitmeel. Heel ouderwets en ook weer heel hip, want na jaren van het toneel te zijn verdwenen, is boekweitmeel gewoon weer in de supermarkt te koop. Even geen zin in zo’n pannenkoekentaart, verwerk de pannenkoeken en de boerenkool dan tot lekkere wraps. Verdeel de boerenkool en kaas in een reep over de pannenkoeken, rol deze stevig op en snijd ze schuin door. Ook heerlijk om koud mee te nemen als lunchgerecht. Kortom, ook wintereten kun je heel spanend maken!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Open boekweitlasagne met zoete aardappel

De boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven.

recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer...

foto: Arjan Smalen

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Traktatie-cadeautjes met saucijzengehakt

Door het deegstrikje wordt dit simpele borrelhapje omgetoverd tot een speciaal eetgeschenk. Dit gerecht is ideaal voor kinderen om in het weekend, op de woensdagmiddag of tijdens de vakantiedagen te laten maken. Alleen bij de strikjes kunnen ze wel wat hulp gebruiken, want dat is een een beetje een priegel karweitje.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Gevulde spaghettipompoen met gebakken uien

Gevulde spaghettipompoen met gebakken uien

Voor dit gerecht wordt een spaghettipompoen gebruikt. Deze pompoen heeft zijn naam te danken aan de structuur van zijn vruchtvlees. Dit ziet er na het bereiden uit als spaghetti maar heeft vanzelfsprekend wel de smaak van pompoen. Helaas kom je deze pompoensoort niet vaak tegen in de winkels. Hooguit een keer bij een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt. Vreemd eigenlijk want hij groeit in ons klimaat net zo goed al alle andere pompoenen. Dus heb je een stuk tuin over dan is het zeker de moeite waard op een paar zaden in de grond te stoppen. Met een beetje geluk kun je net als ik nog ver in de winter genieten van deze lekkere pompoenen.

Hoofdgerecht 2-3 personen
Bereidingstijd: ca. 25 min.
Oventijd: ca. 45 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Geroosterde groenten met halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

In dit gerecht wordt halloumi gebruikt. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Halloumi een behoorlijk zoute kaas en wordt gemaakt van koeien, geiten en schapenmelk. Er is ook halloumi gemaakt van koeienmelk. Je kunt halloumi onder andere kopen bij Turkse winkels. Ook granaatappelmelasse en sumak kun je bij Turkse winkels kopen.

Hoofdgerecht 2 personen
Bereidingstijd: ca. 25 min.
Oventijd: ca. 30 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Mistletoe bakjes

Door Nelleke van Lindonk