Categorie: Ontbijt

Aardbeien carpaccio

Fotografie: Henk Brandsen Amsterdam

Aardbeien carpaccio zoals ik hem hier maak, komt uit mijn kookboek: Gezond Eten Rond Chemotherapie, dat ik heb geschreven voor mensen die behandeld worden voor kanker. In het boek geef ik informatie, handvatten en heel eenvoudige recepten op basis van meest gezonde ingrediënten. Hiermee beoog ik dat patiënten zo goed mogelijk blijven eten. Waardoor ze zo sterk mogelijk blijven en na chemotherapie, bestraling etc. zo snel mogelijk kunnen herstellen van de behandeling.

Door de behandeling maar ook door de ziekte zelf hebben patiënten vaak last van gebrek aan eetlust, droge keel, pijnlijke mond, pro¬blemen met slikken, misselijkheid en last met de spijs¬vertering. Mijn recepten spelen daar qua structuur op in. Ze zijn gericht op dat wat je in je mond voelt en wat je daardoor wel en niet kunt kauwen en doorslikken. Zo wordt het voor patiënten makkelijker om iets te eten dat past bij de situatie met gerechtjes die ze kunnen eten en waarderen.

Eigenlijk zijn alle recepten in het boek heerlijk, maar aangezien de smaak¬beleving bij veel kankerpatiënten volkomen in de war is, speelt de smaak gek genoeg geen hoofdrol. Wél de smaakintentie; mild of meer uitgesproken, en of zoete, zure, zoute of juist bittere smaken iets prettiger zijn op een bepaald moment. Het kan per dag of zelfs nog korter verschillen. Je kunt even testen welke hoofdsmaak de voorkeur heeft door aan 4 eierdopjes tomatensap elk een andere smaak toe te voegen: suiker (zoet), citroensap (zuur), zout, en kurkuma (bitter). De hoofdsmaak die het best bevalt voeg je dan extra toe aan gerechtjes. (let wel op want zowel zout als suiker zijn natuurlijk niet echt goed voor een mens. Maar als iemand door ze toe te voegen in ieder geval kan blijven eten is dat de afweging zeker waard.

Portie¬-grootte is meestal ook een ding. Grote porties (ook van tafelgenoten!) worden vaak als ‘bedreigend’ gezien en geuren door de veelheid heftiger dan kleintje. Daarom ben ik uitgegaan van aantrekkelijk ogende miniporties. Maar geef in het boek ook omreken factor waardoor de gerechtjes ook in groter porties te maken zijn. Het recept hier is voor gewoon voor 4 personen. Voor iemand die maar heel weinig kan eten kun je de hoeveelheden door 3 delen.

Nagerecht voor 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Toast met pittige avocado en gepocheerd ei

In Londen wandel ik graag in Notting Hill over Portobello road met zijn vele leuke antiekwinkeltjes. Vaste stop is een kookboekenwinkel: Books for Cooks, (4 Blenheim Crescent) waar ik in een van de lekkere banken of stoelen kookboeken lees, terwijl achter in de winkel de heerlijkste geuren opstijgen uit de testkeuken waar gerechten uit de boeken worden getest. Daar kun je ook mee lunchen. In de middag worden boven de winkel workshops gegeven. Zondag en maandag is de winkel gesloten. Vlakbij op 191 Portobelle rd lunchten wij in Electric. Open vanaf 8 uur voor full English of vegetarische breakfast of die verleidelijke eggs Benedict, maar ook yoghurt en granola, salades en smoothies of cocktails.  Snelle bediening, niet duur, hiphop muziek op de achtergrond.

Hier at ik deze toast met avocado en gepocheerd ei.

Door Annelene van Eijndhoven

Oeufs à la Florentine

Een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.

Door Annelene van Eijndhoven

pindakaas maken

Pindakaas maken, een fluitje van een cent!

Zelf pindakaas maken is echt een fluitje van een cent. Dat is ook zo want in 10 minuten heb je een zelfgemaakte pot pindakaas! Zelf pindakaas maken heeft als voordeel dat er, in tegenstelling tot fabriekspindakaas, geen suiker aan wordt toegevoegd. En... zelfgemaakte pindakaas is natuurlijk veel lekkerder dan de kant en klaar gekochte pindakaas. Maak eens pindakaas met de kinderen of kleinkinderen en dan samen smullen van een lekkere boterham met pindakaas met als extraatje frisse plakjes komkommer.

Voor 200 ml

Bereidingstijd: ± 10 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Hangop met rozen en sinaasappel

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartig om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief).
Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen.
Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen.

4-6 porties
bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Hartige havermout

Zondagochtend, beetje rustig wakker worden, kopje thee en dan als ontbijt/brunch een hartige havermout. Ik vind dat heerlijk.

Door Nelleke van Lindonk

Marmelade

Een goed begin van het nieuwe jaar: het aanvullen van de voorraad.  Jarenlang maakte ik marmelade voor een Bed & Breakfast bij Maastricht en de Engelse eigenaar daarvan, maar die zijn verhuisd. De bittere Sevilla-sinaasappel waar Marmelade van gemaakt wordt is slechts enkele weken tot 2 maanden in ons land te koop. Italië is de grootste producent en die verkoopt bijna alles aan Engeland. Ik kocht ze net na kerst in een natuurvoedingswinkel (Estafette).

Marmelade is lekker op geroosterd brood, met kaas, bij of in gebak: cake, scones, pannenkoekjes, in desserts  of door jus bij kip of varkensvlees.

Voorbereidingstijd: ca. 2 uur

Bereidingstijd: ca. 3 uur

 

Door Annelene van Eijndhoven

Sandwich met geroosterde paprika, zalm en ei

Voor een lekker lunch of brunchbroodje neem je zuurdesem boterhammen die je belegd met repen geroosterde paprika, gerookte zalm en een zachtgekookt ei. Samen met een lik goede mayonaise en wat tuinkers heb je een heerlijke (zondagse) sandwich.

lunch of brunchgerecht voor 2 personen
bereidingstijd: 15 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Mini kerststolletjes

Deze zelfgemaakte mini kerststolletjes met lekker veel gedroogd fruit, noten en amandelspijs kun je goed van tevoren maken. Vries de afgekoelde broodjes zonder poedersuiker, verpakt in een diepvrieszak, in en je hebt tijdens de kerst in een handomdraai heerlijke ontbijt- of brunchbroodjes op tafel staan.

Voor 12 stolletjes
Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 12-15 minuten oventijd

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Ik ben dol op cinnamon rolls! De geur alleen al doet mij watertanden. Ik zou elke dag willen beginnen met zo’n verrukkelijk broodje met een sticky vulling van bruine suiker, rozijnen, boter en kaneelpoeder, rijkelijk overgoten met vanilleglazuur. Ik maak ze dus graag als ik logees heb en we met z’n allen lekker lang samen aan de ontbijttafel zitten.

Voor 12 broodjes
Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 15-17 minuten oventijd

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken