Categorie: Hoofdgerecht

groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Groentesalade met gebakken zeewiersnippers

Deze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met gebakken zeewierspekjes en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 30 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer.

Bekijk hier de bereidingsvideo!

Door José van Mil - Pepper & Salt

Pasta con Asparagi e Salmone

Het keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!  

Door Annelene van Eijndhoven

Koken op hout - Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees hier meer over de plank.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. 't Is geen slanke saus, zo'n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen.

Voor 12 stokjes
Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit. Kook er, als je het lekker vindt, nog wat zilvervliesrijst of boekweitmie bij en je hebt binnen 20 minuten een lekker hoofdgerecht klaar!

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 20 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Grote kastanjechampignons met doperwten en spinaziesalade

In het kader van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES  - www.weekzondervlees.nl – hier natuurlijk een overheerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Deze week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en wordt breed gedragen door tal van organisaties. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Door met z’n allen elke week een dag vegetarisch te eten maken we het verschil voor de toekomst van onze planeet. Deze week zonder vlees moet een aanzet zijn tot een meer flexitarisch menu, waarin vlees en vis veel vaker worden afgewisseld met alleen plantaardige gerechten. Ik ben zelf al jaren flexitariër en word steeds enthousiaster over de heerlijke gerechten die je met groenten en andere plantaardige producten kunt maken. Vegan gerechten zijn zo rijk aan kleur en smaak! Dus misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen deze week…

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Zuurkool op Elzasser wijze (Choucroute garni Alsacienne)

Foto: Henk Brandsen

Zuurkool zoals je die in de Elzas eet (choucroute garni) maak ik het liefst op de houtkachel. Daarvoor neem ik dan ruim 24 uur de tijd. De dag voor het eten start ik met het aanbakken van uien en knoflook in wat ganzen-  of eendenvet. Dan komt zuurkool erbij en Elzasser wijn (Frans water noemt mijn broer dat). Daarna volgen de gerookte spek, ham en worst. Gedurende de dag schep ik de zuurkool geregeld om en voeg eventueel nog wat wijn toe. Als het vuur ‘s nachts  dooft kan de zuurkool afkoelen om de volgende ochtends als de kachel weer wordt opgestookt verder te pruttelen. Op de een of andere manier doet dat afkoelen en daarna weer verwarmen iets wonderbaarlijks lekkers met de smaak.

Het lijkt veel werk maar dat is het helemaal niet. Behalve dan dat de kachel moet blijven branden en er hout gehakt moet worden. Zonder houtkachel kan de zuurkool ook op het gewone fornuis klaargemaakt worden.

De gerookte Elzasser hammetjes, spek en worsten zijn in Nederland niet zo makkelijk te krijgen maar daarvoor kun je bij goeie slagers goeie vervanging vinden. In ieder geval zijn de worsten van Brandt & Levie (www.brandtenlevie.nl) aanraders en ze maken ook mooi spek etc.  Ik maak de zuurkool in een grote hoeveelheid. Fijn als we met een groep vrienden eten maar het is makkelijk in te vriezen.

 

Hoofdgerecht voor 12 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten
12-14 uur bereidingstijd + tussentijds afkoelen

Door José van Mil - Pepper & Salt

Boerenkoolfrittata met paprika

Deze frittata met lekker veel boerenkool heb ik bedacht voor een lunch die ik nog niet zo lang geleden serveerde bij een workshop die geheel in het teken van gezond leven stond. De lunch moest natuurlijk ook gezond zijn en … makkelijk lopend te eten. Daarvoor heb ik de frittata in blokjes van 4 x 4 cm gesneden en geserveerd in witte cupcakevormpjes. Zo is deze frittata voldoende voor zo'n 70 hapjes. Maar je kunt de frittata ook in het bakpapier op een mooie plank op tafel of een buffet zetten. Met een mes erbij kan ieder zelf een portie afsnijden. En natuurlijk is de boerenkoolfrittata warm ook lekker als warme maaltijd. Geef er dan een knapperige salade bij. Voor 4 personen is kun je uitgaan van de helft van de ingrediënten, gebruik wel 6 eieren. 

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Zeebaarsfilet met witlof en pastinaakpuree

Herfst. Van groene groenten en rauwkost gaan we over op andere groenten, stoofpotten en soms stamppotten. Witlof is er bijna het hele jaar. We gebruiken in dit recept een deel rauw en een deel gestoofd.

Door Annelene van Eijndhoven

1 2 3 18