Categorie: Bijgerecht

Kimchi van witte kool wortel en radijs

Kimchi van witte kool, wortel en radijs

Met deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup!

Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg)

Bereidingstijd: ± 1½ uur
Wachttijd: 1 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

bearnaisesaus maken

Bearnaisesaus maken

Zelf een bearnaisesaus maken? Met dit recept gaat dat zeker lukken! Bearnaisesaus is een emulsiesaus, een saus van twee ingrediënten die niet al roerende kunnen worden vermengd zoals bijvoorbeeld olie en azijn. Door de saus te kloppen ontstaan kleine druppeltjes (dat is goed ze zien als je een dressing klopt) waardoor je een dikke gebonden saus krijgt zoals met een vinaigrette, beurre blanc of bearnaisesaus het geval is. Bearnaisesaus heeft een fris-kruidige smaak en combineert goed met verschillende gerechten. Een belangrijk ingrediënt van bearnaisesaus is dragon, een kruid met een anijsachtige wat peperige smaak. Maar ook droge vermouth mag naar mijn idee niet ontbreken. Het voorjaar staat voor de deur en ik zit mij al te verheugen op verse asperges. Daar smaakt zo’n bearnaisesaus heerlijk bij. Lekker met een stukje gebakken zalmfilet!

Bijgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Bloemkoolrijst, gebakken met bosui en peper

Nee, je moet niet zoeken in de schappen van de supermarkt naar een nieuwe soort rijst. Althans niet bij de rijst en pasta’s. Bloemkoolrijst maak je gewoon zelf, zoals dit recept met kruiden, maar je kunt er genoeg andere combinaties mee maken; zoals met paddenstoelen, doperwtjes of een sausje.  Het is ongenadig makkelijk en lekker. Geen luchtjes, kinderen vinden het lekker en veel variatie mogelijkheden, wat wil je nog meer.

Door Nelleke van Lindonk

andijvie

Pittige Spaanse andijvie

Pittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met vlees, gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Pompoen met appel op geurig cederhout

Ik ben geen barbecue-fanaat maar de cederhouten plankjes van ‘Koken op Hout’ trokken deze zomer wel mijn aandacht. Dunne cederhouten plankjes waarop je vlees, vis en ook vegetarische gerechten op de barbecue bakt. De verfijnde geur van cederhout doet je watertanden en trekt ook in het gerecht. Echt verrukkelijk! Het barbecueseizoen is met dit echte herfstweer wel voorbij. Maar de dikkere planken van cederhout zijn een prima alternatief voor in de oven. Het aroma van cederhout past goed bij typische herfstproducten als pompoen, appel en walnoten. Je kunt er ook eendenborstfilet, een mooi varkensribstuk of een stuk verse zalm op bereiden.  Emilie van der Woerd maakt deze barbecue- en ovenplanken zelf in haar werkplaats achter het huis. Ze zaagt ze uit meters lange planken cederhout, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Voor wie wil, brandt Emilie er ook een logo in. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.kokenophout.com

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Peruaanse aardappelsalade

In Peru, het land van de vele aardappelsoorten, gebruiken ze voor deze salade een gele aardappel: de Papa Amarillo. Deze aardappel hebben we niet in ons land. Gebruik een vastkokende soort die weinig vocht bevat. De Peruaanse die mij het recept gaf gebruikt aardappels met een rode schil. De aardappelsalade wordt opgerold met een vulling van kip of tonijn met kruiden. Verder is limoen essentieel.

Door Annelene van Eijndhoven

watermeloensalade met fetakaas

Watermeloensalade met fetakaas

Dit is een heerlijk gerecht dat tijdens de zomerdagen niet mag ontbreken. Je kunt nog steeds deze watermeloensalade met fetakaas op het menu zetten. Heerlijk voor de lunch of serveer een gegrilde kipfilet bij. Zet deze knapperige salade lekker koud zodat je hem gekoeld kunt serveren. Mijn favoriete fetakaas blijft die van Dodoni een lekkere fetakaas uit Griekenland. Gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Hummus

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes.

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd.

Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad.

Voorbereidingstijd: 12 uur wellen
Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

Door Annelene van Eijndhoven

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Door Nelleke van Lindonk