Categorie: Bijgerecht

Hummus

Hummus is tegenwoordig overal te koop, maar het is eenvoudig zelf te maken en je kunt er je eigen smaak aan geven. Met lekker veel kruiden als platte peterselie of  koriander, pittig met chilipoeder of harissa (peperpasta) of bestrooid met mooie rode granaatappelpitjes.

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Vanuit Turkije heeft de kikkererwt zich al eeuwen geleden verspreid over het Middellandse zeegebied, het Midden oosten en Azië. De lichte, gele kikkererwten zijn in het westen het meest bekend. Er zijn kleinere en grotere kikkererwten en hoe langer ze liggen, hoe langer de kooktijd.

Kun je hummus maken van gekookte kikkererwten uit pot of blik? Dat kan, maar het is minder lekker. Week gedroogde kikkererwten 1 nacht of minstens 12 uur in ruim koud water. Tahin wordt gemaakt van sesamzaad, gebruik de lichte tahin gemaakt van ongeroosterd sesamzaad.

Voorbereidingstijd: 12 uur wellen
Bereidingstijd: 1 – 2 uur koken + 15 minuten mengen en pureren

Door Annelene van Eijndhoven

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Door Nelleke van Lindonk

avocado komkommer sushi

Sushi avocado komkommer

Plantaardig eten is hip. Veel mensen willen bewuster leven. Eten daarom minder vis en vlees eten. En eten op verschillende momenten van de dag groente. Om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen is dit een heerlijke snack of als onderdeel van de lunch.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

paardenbloemengelei maken

Paardenbloemengelei maken

Heb je al een keer paardenbloemengelei gemaakt? Op ons erf ziet het gras er vrolijk geel en roze (van de pinksterbloemen) uit! Voor mij een teken dat ik mijn voorraadje paardenbloemengelei weer kan aanvullen.

Paardenbloemengelei is een gelei met een heerlijke bloemige smaak die ik goed vind combineren met extra belegen of oude kaas. Maar ook bij blauwschimmelkazen, kip en varkensvlees doet deze gelei het goed. Of bestrijk een zuurdesemboterham met boter en deze gelei, zo lekker!

Pluk de paardenbloemen ’s morgens en alleen op plekken waarvan je zeker weet dat het land niet bespoten is met insecticiden of roundup. Vanzelfsprekend laat je ook de paardenbloemen langs de wegkant staan. Maar in tuinen en weilanden waar niet gespoten wordt kun je naar hartenlust plukken.

Voor 4 potten
Bereidingstijd: ± 2 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool ‘steak’

Bloemkool is helemaal hip. Vorig jaar was de boerenkool helemaal je van het. Dit jaar is dat bloemkool. Iedereen is klaar met de (te lang) gekookte bloemkool. Waarom niet de bloemkool fijnmalen in de keukenmachine tot couscous. Of met tempura beslag frituren. Of roosjes roosteren in de oven en serveren met salsa verde. Of deze plakken bloemkool om toveren tot bloemkool 'steaks' groente met een heerlijke bite voor de vegetariers onder ons. Of voor wie een keertje minder vlees zou willen eten.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Knapperige havermoutcrackers

Elke week opnieuw bak ik mijn eigen crackers, meestal volgens een van de recepten uit onze boeken. Maar experimenteren zit mij in het bloed en dus ben ik steeds weer met andere crackers. De laatste weken heb ik me toegelegd op crackers waaraan geen ei en kaas als bindmiddel is toegevoegd. Zo krijg je heerlijk lichte, knapperige crackers. De ingrediënten bestaan heel simpel uit alleen gezonde granen, noten en zaden. Hier kun je zelf naar hartenlust op variëren. Vervang amandelen door hazelnoten of walnoten en voeg wat meer zaden toe. En vrolijk de crackers op met lekkere smaakmakers: versgeraspte kurkuma of fijngehakte tijm en rozemarijn. Zelf crackers maken is niet echt veel werk. Het belangrijkste is dat je het deeg een paar uur de tijd geeft zich te zetten. Daarna kun je het deeg met een deegroller tussen twee stukken bakpapier mooi dun uitrollen. Dunne crackers worden tijdens het bakken in de oven lekker knapperig. Maar pas op: hoe dunner de crackers, hoe korter de baktijd. Houd de crackers in de oven goed in de gaten. In ons boek LEKKER Havermout! Quinoa! en meer… (www.lekkerlangjong.nl) vind je werkfoto’s hoe je crackers maakt.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Hangop met rozen en sinaasappel

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartig om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief).
Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen.
Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen.

4-6 porties
bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Witlofsalade

Een salade die in een handomdraai op tafel kan staan. Vooral lekker met verse walnoten. Lekker als lunch, maar ook bij een maaltijd met kip en gebakken aardappeltjes.

Door Annelene van Eijndhoven

zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken; een leuke winterklus

Zelf zuurkool maken vind ik een van de leukste dingen om te doen en als je een flinke hoeveelheid maakt kun je er zeker de hele winter van eten. Er is niets ingewikkelds aan het maken van zuurkool. Het enige dat het je kost is een flinke hoeveelheid kool, zout, wat specerijen en een paar lamme armen. Juist om dit laatste doe ik dit soort klussen graag samen met een aantal andere enthousiastelingen. Je kunt elkaar afwisselen met stampen, een grote hoeveelheid werk je met elkaar makkelijker weg en het is nog gezellig ook. Witte zuurkool maak ik altijd in de herfst dan is witte of savooiekool lekker goedkoop en ik vul 2 flinke zuurkoolpotten van zo’n 25 l. We doen dat op een zonnige dag buiten en maken er dan een echte zuurkooldag van door de dag af te sluiten met zuurkoolstamppot (gemaakt van zuurkool van het vorige seizoen), draadjesvlees en/of rookworst. Gezellig samen rond het kampvuur of een stel vuurkorven! Maak voor een eerste keer een kleine hoeveelheid van een paar kilo. Vind je het leuk en bevalt het resultaat dan kun je een volgende keer voor een grotere hoeveelheid gaan. In dit recept gebruik ik rodekool omdat dat je zuurkool van rodekool niet kant en klaar kunt kopen, dat maakt het net iets spannender en zuurkool van rodekool heeft een prachtige helderrode kleur. En als de zuurkool klaar is maak je er een lekkere zuurkoolstamppot van.

voor 2 potten van 2 liter
Bereidingstijd: 60 min. (+ 3-4 weken fermenteren)

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Kerstballensalade van groente en fruit

Ga je met de feestdagen gourmetten, serveer dan deze vrolijke groente en fruitsalade voor de kinderen erbij. Van deze knapperige salade blijven ze eten omdat ze steeds een andere kleur willen. En zijn ze wat groter dan is het juist leuk om de kinderen zelf de salade te maken. Maak van de restjes fruit een smoothie. Je kunt ook alles in grote stukken snijden, voor je het weet zijn ook deze grappige groente vormen opgegeten.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist