Bereidingswijze: Roerbakken

Pad thai noedels met tofu

In Azië is de combinatie van tofu met ei een klassiekers. Dit heerlijke noedelgerecht is daar een voorbeeld van.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Hete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham

Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig.

Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Chinese roerbak met kip en snijbonen

Regelmatig maak ik roerbakgerechten, niet omdat het zo makkelijk is en je weinig afwas hebt, maar gewoon omdat ik Chinese smaakmakers als gemberwortel, oestersaus, 5-kruidenpoeder en rijstwijn lekker vind. En omdat ik van beetgare groenten houd. Weinig afwas heb ik tijdens het bereiden van een Chinees gerecht niet want ik snijd alles van te voren en zet het in schaaltjes klaar en stevige groenten als bonen en peulen blancheer ik van te voren zodat ik zeker weet dat ze gelijkmatig garen maar ook niet te gaar worden.

Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Voor 2 personen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.

Door Nelleke van Lindonk

Slawraps of taco’s met Mexicaans gehakt

Wat in een taco kan, kan ook in een slablad. De bladeren van ijsbergsla lenen zich goed om te vullen. Met koude of warme vullingen. Ook leuk voor een picknick.

Door Annelene van Eijndhoven

biefstuk, biefstukreepjes, boontjes, cashewnoten, japan, noedels, rijstazijn. honing, simpel, sojasaus, sugarsnaps

Noedels met biefstuk, boontjes en sugarsnaps

Een simpel receptje voor doordeweeks. Wil je het liever vegetarisch, dan vervang je de biefstuk door twee in plakken gesneden portobello champignons. Je moet de plakjes paddestoel wel iets langer bakken.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

roerbak groene groenten met biefstuk

Roerbak groene groenten met biefstuk

In het late voorjaar kan ik meestal de eerste peulen en bonen uit mijn moestuin oogsten. Vers geoogste peulvruchten smaken zoveel lekkerder dan groenten die helemaal uit Marokko of Afrika komen. Op lokale en boeren markten kun je nu ook peulen en bonen van de koude grond kopen. Ik zeg doen!

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Roergebakken kruidige spinazie

Bereiding; 15 minuten

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Forel uit de oven met room en citroen

Vlak bij mij in Frankrijk is een forellen kwekerij waar ik de vissen zo vers als het kan koop. Heerlijk! Ook in Nederland heb je gelukkig vijvers ze ook op duurzame wijze forel kweken. Op internet kun je ze makkelijk vinden. Bij de goede visman hebben ze ze ook of kun je ze bestellen!

Hoofdgerecht voor 2 personen
Voorbereidings- en bereidingstijd ca. 30 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Rijstnoedels met wortel en kalkoen

Tips
In plaats van djeroek poeroetblad kun je ook geraspte limoenschil gebruiken om de rijstnoedels met wortel en kalkoen mee te garneren.
Vers djeroek poeroetblad over? Bewaar het goed verpakt in de diepvries dan heb je er nog maanden plezier van.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken