Bereidingswijze: Oven

Groentepastei met tulum kaas

Groentepastei met tulum kaas

Met deze groentepastei met tulum kaas zet je een heerlijk en goed voor te bereiden vegetarisch hoofdgerecht met veel groenten op tafel. Ik raak altijd geïnspireerd in mijn favoriete Turkse winkel in Steenwijk. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Wat mij betreft heb ik mijn vegetarische kerstrecept klaar. Met kerst versier ik hem nog wel met wat sterren die ik uit een extra vel filodeeg knip maar verder wordt ik helemaal blij van deze lekkere pastei en ik hoop mijn gasten straks ook!

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grilltijd en 15 minuten oventijd

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen!

De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Geroosterde mispels uit de oven

Geroosterde mispels uit de oven

James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker recept met mispels zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels!

Nagerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd)
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Lamsbout met pompoen

Als we met z'n allen - wij met onze kinderen, partners en kleinkinderen - in Frankrijk zijn, vieren we dat met een uitgebreide maaltijd. Liefst natuurlijk met lekker eten uit de omgeving. Dit keer kwam de lamsbout  van een leverancier uit de buurt, die net als onze buurman tot een paar jaar geleden, zijn lammeren met veel vrijheid en liefde voor de natuur in de velden laten grazen. De pompoen en kruiden kwamen uit eigen tuin. Eigenlijk weet ik van tevoren nooit precies wat ik ga maken, ik scharrel wat ingrediënten bij elkaar, laat me inspireren door wat er voor me ligt en ga daar mee aan de slag. Het wordt altijd net iets anders dan ik eigenlijk voor ogen had. Daar heb ik me bij neergelegd. Zo is het voor iedereen een verrassing wat we eten.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman

Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst.

Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven

Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Door José van Mil - Pepper & Salt

zalm uit de oven

Feestelijke zalm uit de oven

Een simpel verrassend en feestelijk recept. Hier onder alle voorbereidingen. Daarna zit het zo in elkaar. Je kunt het goed voorbereiden en in bakjes klaar zetten om op het laatste moment over de zalmfilet te verdelen.

De voorbereidingen zijn als volgt;

Pof de tomaatjes 20 minuten op 175 graden.

Rooster de paprika roosteren op 250 graden (doe er gelijk een paar meer) maak schoon en snijd in repen.

Maal het brood met peterselie, knoflook en olijfolie fijn in de keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.

 

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Franse clafoutis met verse vijgen

Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten.
Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief.  De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Koken op hout - Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees hier meer over de plank.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Risottotaart met asperges en dragon

Op het thema risotto  kun je eindeloos variëren. Bij mij ontstond al experimenterend deze heerlijke risottotaart met natuurlijk asperges in de hoofdrol, want het aspergeseizoen is inmiddels geopend. Saffraan en verse dragon zorgen voor een extra smaakdimensie. Een prima gerecht voor een gezellig etentje, want je kunt de taart heel goed voorbereiden en dan voor je aan tafel gaat in de oven schuiven. Gebruik een lage taartvorm waar je na het bakken de rand kunt verwijderen  of neem een springvorm. Maak het jezelf  makkelijk en bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Italiaanse amandelkoekjes maken

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt.

Voor ± 28 koekjes

Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 10