Bereidingswijze: Oven

Portugese roomtaartjes

Dit recept kwam ik tegen in het boek BAKKEN MET HAVER van Natascha van der Stelt, waarin ze heerlijke bakrecepten geeft zonder tarwe en suiker te gebruiken (zie ook de recensie op deze site). Een aanrader voor mensen die net als Natascha deze producten niet goed verdragen. Deze lekkere Portugese roomtaartjes brengen herinneringen bij mij boven aan fijne vakanties in het zuiden! Vanillepoeder geeft de romige vulling ook zonder suiker een lichtzoete smaak. Je kunt de vulling naar wens wat meer smaak geven met wat kaneel of geraspte sinaasappelschil.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Mueslirepen

Voor circa 20 stuks

Een simpele en traditionele reep, gemaakt van muesli en honing. En je krijgt waar voor je geld, want met dit recept maak je ongeveer twintig repen voor vijf á zes euro. Goed, lijkt me, want voor dat bedrag koop je in de winkel maar een stuk of drie energierepen.

 

Door Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Zalmforel in zoutkorst

Zalmforel in zoutkorst

In een zoutkorst bereide vis is intens lekker van smaak en heel sappig. De vis moet niet al te klein zijn, want dan loop je de kans dat het te zout wordt. Vanaf 800-900 gram kan het, maar de vis mag ook een paar kilo wezen. Filets zijn niet echt geschikt voor deze bereiding, want die nemen teveel zout op. Bij de forellenkwekerij in Xertigny, vlak bij mij in Frankrijk, hebben ze naast de 1 persoons formaatjes, ook van die hele grote jongens. Prachtig! Als ik ze daar haal, bereid ik ze binnen een paar uur, voordat de rigor mortis is ingetreden. Zo supervers vind ik zalmforel in zoutkorst eigenlijk het allerlekkerst. Anders laat ik ze liever eerst een paar dagen in de koelkast liggen, zodat het visvlees weer helemaal “ontspant”. De kunst is om de vis in een dikke laag (zo’n 1½-2 cm) grof mengsel van zout en eiwit in te pakken en helemaal af te sluiten. Die zoutlaag wordt in de oven keihard. Het zorgt ervoor dat de vis in zijn eigen sappen gaar wordt en de smaak optimaal blijft. Puur met een vleugje van de geurige kruiden en citroen als je die gebruikt.
Als je kleinere vissen neemt heb je ook minder zout en eiwit nodig. De bereidingstijd is dan korter, maar wel altijd minimaal een half uur. Geef bij de vis gesmolten boter, aardappeltjes en eenvoudige kropsla met citroendressing (2 el citroensap, gesnipperd sjalotje, beetje mosterd, beetje suiker, peper, zout en 6 el olijfolie).

Hoofdgerecht voor ca. 8 personen
Bereidingstijd ca. 15 minuten + 45 minuten in de oven

Door José van Mil - Pepper & Salt

plakkerige boterkoek met amandelen

Plakkerige boterkoek met amandelen

Dit plakkerige boterkoek recept is al jarenlang mijn favoriete recept. Mijn moeder bakte hem zo en ik op mijn beurt ook weer. Of het een ‘echte’ Joodse boterkoek is weet ik niet maar mijn moeder noemde hem wel zo. Zij bakte hem in een boterkoek of mesjesvorm. En ’t was niet zomaar iets, er waren regels aan verbonden. Na het afkoelen moet de koek een brede harde rand hebben en van binnen wel gaar maar toch ook nog kleverig zijn. De onderkant mag beslist niet bruin zijn eerder goudgeel en het allerbelangrijkste hij moet met roomboter gemaakt worden. Wat de regels ook mogen zijn ik vind het gewoon de allerlekkerste boterkoek!

Voor 24 puntjes
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Oventijd: ca. 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Zuurkoolschotel met eendenbout

Is zuurkoolschotel echt Nederlands? Met worst misschien, of gehakt, maar daar weten ze in Duitsland en Polen ook wel raad mee. In de Elzas eten ze zuurkool graag met vis. Vandaag kies ik voor eendenbout.

Voorbereidingstijd: ca. 30 min
Oventijd: ca. 40 minuten

Door Annelene van Eijndhoven

Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt.

6-8 porties

Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Open boekweitlasagne met zoete aardappel

De boekweitpasta voor deze heerlijk winterse lasagne maak je zelf. Hoe je dit doet staat in de tip onder het recept beschreven.

recept uit LEKKER! Havermout, Quinoa en meer...

foto: Arjan Smalen

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Traktatie-cadeautjes met saucijzengehakt

Door het deegstrikje wordt dit simpele borrelhapje omgetoverd tot een speciaal eetgeschenk. Dit gerecht is ideaal voor kinderen om in het weekend, op de woensdagmiddag of tijdens de vakantiedagen te laten maken. Alleen bij de strikjes kunnen ze wel wat hulp gebruiken, want dat is een een beetje een priegel karweitje.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Gevulde spaghettipompoen met gebakken uien

Gevulde spaghettipompoen met gebakken uien

Voor dit gerecht wordt een spaghettipompoen gebruikt. Deze pompoen heeft zijn naam te danken aan de structuur van zijn vruchtvlees. Dit ziet er na het bereiden uit als spaghetti maar heeft vanzelfsprekend wel de smaak van pompoen. Helaas kom je deze pompoensoort niet vaak tegen in de winkels. Hooguit een keer bij een natuurvoedingswinkel of biologische supermarkt. Vreemd eigenlijk want hij groeit in ons klimaat net zo goed al alle andere pompoenen. Dus heb je een stuk tuin over dan is het zeker de moeite waard op een paar zaden in de grond te stoppen. Met een beetje geluk kun je net als ik nog ver in de winter genieten van deze lekkere pompoenen.

Hoofdgerecht 2-3 personen
Bereidingstijd: ca. 25 min.
Oventijd: ca. 45 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Geroosterde groenten met halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

In dit gerecht wordt halloumi gebruikt. Deze van oorsprong Cypriotische geitenkaas is, omdat hij niet smelt tijdens verhitting, uitermate geschikt om te grillen, frituren en te bakken. Halloumi een behoorlijk zoute kaas en wordt gemaakt van koeien, geiten en schapenmelk. Er is ook halloumi gemaakt van koeienmelk. Je kunt halloumi onder andere kopen bij Turkse winkels. Ook granaatappelmelasse en sumak kun je bij Turkse winkels kopen.

Hoofdgerecht 2 personen
Bereidingstijd: ca. 25 min.
Oventijd: ca. 30 min.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 8