Bereidingswijze: Frituren

nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten zijn traditionele carnavals broodjes die in de olie gefrituurd worden. Ze worden met Vastenavond gegeten en zijn rond carnaval tot Aswoensdag verkrijgbaar bij Limburgse bakkers. Van repen zoet brooddeeg worden lussen gevormd waarvan de uiteinden met een losse knoop aan elkaar geknoopt worden. Waar de merkwaardige naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval een oud gebak. Zo gaat er een verhaal dat de zusters Franciscanessen die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard hadden deze gefrituurde broodjes gaven aan de mensen die vodden brachten waar opbrengst voor de armen bestemd was.

Ik maakte er kleine nonnevotten van en heb aan het deeg vanillesuiker toegevoegd voor wat extra smaak. Je zou er ook sinaasappel-, citroen of limoenrasp aan toe kunnen voegen.

Van hetzelfde deeg kun je ook poefelen maken, een op een berlinerbol lijkend gebak. Bollen deeg wordt hiervoor wat uitgerekt, gefrituurd en gevuld met jam en/of banketbakkersroom.

Voor 20 stuks

Voorbereidingsstijd: ± 30 minuten
Rijstijd: ± 1½ uur
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Appelbeignets met oranjebloesemwater

Appelbeignets met oranjebloesemwater

Appelbeignets of appelflappen, de namen worden nogal eens door elkaar gehaald. Appelbeignets zijn schijven appel die door een beslag gehaald worden en vervolgens in ’t frituur goudbruin gebakken worden en bij appelflappen worden wordt appel verpakt in roomboterbladerdeeg in de oven bereid. Beide varianten vallen onder de noemer Oud & Nieuw gebak en smaken wat mij betreft het allerlekkerst als ze net uit het frituur of uit de oven komen. Oranjebloesemwater kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels of bestel de oranjebloesemwater van Nadia en Merijn's Souq Oranjebloesemwater dan weet je zeker dat je er een van goede kwaliteit koopt.

Voor ca. 25 stuks
Bereidingstijd: ca. 45 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

frituurtjes, oma's krokante wafels

Frituurtjes, oma’s krokante wafels

Er gaat geen oud & nieuw voorbij of er worden bij ons in de familie frituurtjes gebakken. Mijn oma bakte ze voor de kleinkinderen en mijn moeder op haar beurt voor haar kleinkinderen. Nu heb ik de oude ijzers van mijn oma waarmee je dit lekkere en o zo simpele oud & nieuw gebak maakt. Het beslag is heel simpel en binnen een half uur heb je een hele berg van deze krokante wafeltjes klaar. Ze zijn nog steeds te koop deze wafelijzers maar je komt ze ook nog wel eens tegen op rommelmarkten.

Voor ca. 20 stuks

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Donuts met vanilleglaze

De aller, allerlekkerste donuts die ik ooit gegeten heb, komen van de Farmhouse Market hier in Sarasota. Deze melt-the-the-mouth donuts hadden helemaal niets te maken met de keten Dunkin Donuts of bij de supermarkt gekochte exemplaren. Helaas kan ik het recept niet geven omdat ik niet echt een expert in bakken ben, maar ook omdat ik hier niet echt iets kan uitproberen. Eigenlijk hoop ik dat college Marijke Sterk me misschien kan helpen. Zij is degene uit de keuken van 8, die de lekkerste broden maakt.

Door Nelleke van Lindonk

Krokante inktvis, coquilles en garnalen

Gepaneerde vis, schelp- en schaaldieren vindt ik het lekkerst als je grof paneermeel gebruikt. Japanse Panko of zelf gedroogde broodkruimels (een uurtje in de oven op ca. 40°C). Aan het paneermeel voeg ik geraspte citroen of sinaasappelschil toe. Ik gebruik 3 vorken om de stukjes vis door bloem, het ei en het paneermeel te halen, zodat niet alles aan m’n vingers blijft kleven. Eigenlijk heel makkelijk en zo gedaan. Voor dit recept heb ik inktvisringen, coquilles en grote garnalen gebruikt, maar met andere vissoorten, groenten en bijvoorbeeld stukjes kip gaat het ook uitstekend.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Varkenskarbonade met salie Salsa Verde, varkenskarbonades, viskarbonades, kippenkarbonades, tijm, selderie, peterselie, rode wijn azijn, salie, bakken, salade, tomatensalade, salsa verde, pasta,

Varkenskarbonade met salie Salsa Verde

De kruiden in mijn tuin doen het waanzinnig en als ik iets lekker vind, is het wel salie. Ik moet toegeven, ook omdat ik er weinig aan hoeft te doen. Na de winter gaat de struik vanzelf weer in bloei. Alleen al het erlangs lopen en even met je vingers de salie aanraken, maakt me blij.
Deze salsa verde is genoeg voor 4 personen, maar ik verdubbel de hoeveelheid altijd, zodat ik nog wat in de ijskast heb voor de volgende dag. Door de pasta en dan een tomatensalade erbij, is ook een feest.

Door Nelleke van Lindonk

Brandnetelchips

Brandnetelchips zijn heerlijk bij een zaterdagse snackmaaltijd. Ik maak ze in deze tijd van het jaar als de brandnetels nog niet zijn doorgeschoten en lekker jong zijn. Plukken doe ik met handschoenen aan of beter nog, ik vraag iemand anders het te doen!
De andere snacks die op tafel komen zijn o.a. makreelsalade met ciabatta (lekker snel recept van Annelène), gegrilde asperges met spicy salsa (zo, simpel en zo lekker, van Yolanda), een romig geitenkaasje met een vleugje daslook met een lekker zelfgebakken soda brood met vijgen en sinaasappel erbij (beiden recepten van Marijke) en de gerookte kwartelboutjes die ik laatst zelf heb gemaakt voor het recept van de week! Deze recepten staan allemaal in ons receptenarchief.
Snack voor 4-6 personen
Bereidingstijd ca. 20 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Gerookte kwartelboutjes met brandzout

Dit kwartelrecept is een souvenir van mijn onvergetelijke culinaire reis door China. Die reis maakte ik een aantal jaren geleden, voor een artikel in Nouveau. Wat een ervaring… en wat lekker!!! Tijdens die reis heb ik veel, heel lekkere, vaak extreme hapjes geproefd. Van eendentongetjes en gestoofde slang tot de echte (en de allerlekkerste ooit!) Pekingeend die in verschillende gangen op tafel kwam. Vooral de pannenkoekjes met de knapperige eendenhuid en een soort komkommer, lente-uitjes en zoet-kruidige hoisinsaus, smaakten hemels. Wauw, dat staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift, ik krijg heimwee als ik eraan terugdenk! Veel van de gerechten die ik toen heb geproefd, maak ik nog geregeld en deze kwarteltjes zijn echt favoriet. Vooral ook doordat ze niet alleen makkelijk te maken en heel lekker zijn, maar ook heel verrassend door het brandzout waarin ze worden gedipt. Ik serveer ze als borrelhap, vooraf of als hoofdgerecht. Hier worden ze gerookt zoals ik ze in Shanghai voor het eerst heb geproefd, maar je kunt ze ook in de oven garen, grillen of frituren in plantaardige olie. Als je geen rooktrommel hebt kun je een ruime (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven een druipbakje, een rooster kunt plaatsen.

Voorgerecht of borrelhap voor ca. 8-16 personen of hoofdgerecht voor 4-6 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, + een dagje trekken en een uurtje marineren, bereidingstijd ca. 10 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Zelfgemaakte friet met mayonaise

Zo leuk om een keer samen met je kinderen friet te maken. Een kilootje of wat is zo gepiept. En ze smaken echt veel lekkerder! Gebruik licht kruimige aardappels voor een heerlijk krokant frietje aan de buitenkant en ‘fluffy’ en zacht van binnen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist