Bereidingswijze: Braden

stinco di maiale - varkenspoten uit de oven

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano stinco di maiale, varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. Met een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van zacht gegaarde varkenspoten! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) - als basis te gebruiken.

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 1½ uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Gehaktbal met knoflookaardappelpuree

Van een gewone klassieker maak je een bijzonder hoofdgerecht door een paar teentjes jonge knoflook mee te koken met de aardappels. Door het mee te koken geeft een subtiele spannende smaak aan de puree. Voor een scherpe knoflook smaak voeg fijngehakte rauwe knoflook toe.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Lamsvlees met abrikozen. lamsvlees, abrikozen, bonen, sperziebonen, gember, koriander, saffraan, bout, schouder, vlees, braden, couscous, gezond, hoofdgerecht

Lamsvlees met abrikozen

Voorjaar, ook de tijd van het lamsvlees. Wil je geen lammetjes eten, gebruik dan kalfsvlees.

Door Annelene van Eijndhoven

lamsnek gestoofd met tomaten en salie, aards, eenvoudig, knoflook, lamsnek, lamsvleesmakkelijk, salie, tomaten, vlees, zelfgemaakt, Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten, super mals, garen, pruttelen,

Lamsnek gestoofd met salie, knoflook en tomaten

Mijn broer en schoonzus in Friesland bestellen elk jaar een paar lammeren die voordat ze geslacht worden, met moeder in de wei van een vriend heel prettig leven. Het resultaat is supermals en zeer smakelijk vlees. De bouten braden we relatief kort of ze gaan aan het spit. Van de buiklap maak ik het liefst gepaneerde reepjes, eerst gaar ik het vlees dan in een kruidenbouillon met witte wijn en dan snijd ik het in repen die ik vervolgens paneer. Maar we maken er ook wel gehakt van, net als van alle onduidelijke afsnijdsels. De koteletjes gaan vaak om en om op de grill of worden als “lamsrek” ook kort in de oven bereid. De schouders worden heel zachtjes gestoofd, net als de nek, die - wat mij betreft - het allerlekkerste deel van het lam is (trouwens van een kalf ook!) Er zit niet al te veel vlees aan de nek maar wat eraan zit is zo waanzinnig lekker…

Hoofdgerecht voor 4-5 personen
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, stoven in de oven 3-4 uur

Door José van Mil - Pepper & Salt

Kippendijtjes met knoflook en verse kruidensalade

Wat mij betreft moeten ingrediënten zoveel mogelijk biologisch zijn. Ontbeende biologische kippendijen zijn niet overal verkrijgbaar, maar mijn poelier ontbeendt ze even voor me als ik er om vraag.

Aan de lijn (zie weekmenu): Maak er doperwtjes gemengd met even gebakken preiringetjes bij. Geen aardappels, rijst, pasta etc.!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Voorbereidingstijd ca. 5 minuten + een paar uur of een dagje marineren, bereidingstijd ca. 30 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Lamsschouder met venkelzaad, gepofte knoflook en tomaten

Lamsschouder met venkelzaad is voor mij het allerlekkerst als die heel langzaam in de oven wordt gegaard. Ik had Iers zuiglam. De venkelzaadjes, die ik eigenlijk had gekregen om thee van te zetten, zaten nog aan de schermen, dus die heb ik er ook bijgedaan. Gewoon uit een potje is venkelzaad ook heel lekker. Er zit vrij veel bot in zo’n schoudertje en voor vier personen is één echt te weinig. Dan ga je elkaar zo aan zitten kijken… Ik heb er dan ook twee klaargemaakt. Het restje was de volgende dag bijna nog lekkerder!

Hoofdgerecht voor 4-6 personen

Voorbereidingstijd ca. 10 minuten + 30 minuten op temperatuur komen, ovenbereidingstijd 2½ uur

Door José van Mil - Pepper & Salt

Gebraden saucijs met sjalot

Echte lekkere saucijzen van de slager daar is niets mis mee. Heerlijk voor een doordeweekse dag. Lekker klassiek met bloemkool en gekookte aardappels. En met een twist; geroosterde bloemkool met geroosterde Roseval aardappels.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Pittige paprika kip met stukjes worst

Heel lang heb ik gedacht dat de kippendij een minder smaakvol stukje van de kip was, maar nadat Laura en Tineke van Laura’s Poelier in Amsterdam me duidelijk hadden gemaakt dat dit niet waar is, weet ik beter.
Nog twee opmerkingen bij dit recept. De hoeveelheid paprikapoeder klopt en… de smaak wordt nog beter als je het gerecht de volgende dag pas eet. Dan alleen even in de oven opwarmen.

Door Nelleke van Lindonk

Courgettestamppot met lamsworstjes

Stamppot. Courgettes blijven, mits droog en niet te koud bewaard, lang goed. Met de laatste courgettes uit de moestuin maak ik dit smakelijke stamppotje.

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken