Bereidingswijze: Bakken

Groente banketletter met fetakaas

Groente banketletter met fetakaas

Naast alle zoete lekkernijen op sinterklaasavond ook deze heerlijk groente banketletter met fetakaas. Op het heerlijk avondje wil je natuurlijk naast snoeperijen ook hartige hapjes serveren. Deze groente banketletter is heel origineel en lekker. Dit is typisch een recept dat ik graag wil delen. Alleen niet helemaal tot in detail alles heb opgeschreven tijdens het koken. Dus de opdracht is inspiratie van mij en je mag er zelf ook een draai aangeven. Het belangrijkste is 5 plakjes bladerdeeg en gaar gebakken groente. Dit kun je zelf invullen en mee variëren. Heb je nog wat groenten over vul er dan plakjes bladerdeeg mee en maak er vierkante sinterklaaspakketjes van. Kijk hier hoe je het recept maakt. En voor nog meer Sinterklaas inspiratie kijk je natuurlijk in Het grote Sinterklaaskookboek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Appeltaart uit Frankrijk

De lekkerste recepten ontstaan vaak bij toeval. Zo inspireerden de vers geplukte appels die ik van mijn Franse buurvrouw kreeg me deze heerlijke appeltaart te maken. Gelukkig heb ik in Frankrijk voor zulke momenten eigenlijk altijd een rol pâte feuilletée ‘pur beurre’ in de koelkast liggen. In de supermarkt heb je daar een enorme keuze uit gekoeld deeg, vaak wel van uiteenlopende kwaliteit. De ingrediëntendeclaratie is daarbij een wegwijzer. Ik koop altijd gekoeld deeg waarin echt alleen de ingrediënten verwerkt zijn die er ook in horen. Dus bloem, echte boter, zout, water en een beetje azijn! Ook gemalen bruine amandelen en biologische ruwe rietsuiker met bourbon vanille vind je daar gewoon in de supermarkt. Met die ingrediënten in huis staat zo’n appeltaart in no time in de oven! Maar ook hier zet je deze taart in 20 minuten in de oven. En daarna… lekker met z’n allen smullen!

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Speculaas-rozijnenkoek

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

aardappel tortilla

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk hier ook het tortilla recept van Clara.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

chocolat chip cookies

Bounty chocolat chip cookies

Yummie Bounty chocolat chip cookies; knapperige koekjes met chocola en kokos. Deze koekjes zijn een heerlijke traktaties voor iedereen die net uit school komt. Maak op woensdagmiddag of in het weekend een grote pot. Afgesloten blijven ze weken goed (als dat lukt). Je kunt met deze koekjes ook een snel en heerlijk door de weeks toetje maken. Maak een 'ijsburger' met twee koekjes en een bol vanille of kaneelijs.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Makarons, hartig en zoet

Makarons (Frans: Macarons) maken is niet moeilijk, maar wel een secuur werkje. Neem dus vooral de tijd. Naarmate je het vaker doet zal het sneller gaan. Gesteriliseerd eiwit is te koop in de supermarkt, kijk in het zuivelkoelvak. Weeg alle onderdelen nauwkeurig af.

 

Bereidingstijd: 3 – 4 uur

Voor ca. 18 makarons van 4 cm.

Door Annelene van Eijndhoven

Chocolade Pavlova met slagroom en vers fruit

Dit keer een recept om echt de blits te maken in gezelschap. Het recept is van Nigella Lawson, maar ik gebruik het al jaren. Het is een eenvoudig te maken dessert, maar heeft een super uitstraling. Let maar op, zodra je het op tafel zet, vraagt iedereen om het recept.

Zoals je op de foto ziet, zitten er barsten in de meringue. Daar ontkom ik nooit aan, maar wat mij betreft maakt dat het dessert juist spannender. Varieer met fruit en als je niet van chocolade houd, dan laat je de cacao gewoon achterwege.

O ja, van de overgebleven eidooiers kun je een heerlijke Crème brûlée met limoen en gember  (van culinaire collega Anneke Ammerlaan) of lemon curd  (van culinaire collega Jose van Mil) maken.

Door Nelleke van Lindonk

Groene quinoaballetjes met tahindip

Deze vrolijke, groene balletjes zijn bij ons thuis het alternatief voor bitterballen bij de borrel! Natuurlijk omdat ze heel lekker zijn en de combinatie van gepureerde doperwten en quinoa een goede beet geeft, maar het aspect dat ze ook nog eens gezond zijn speelt zeker mee. Je kunt ze deze balletjes goed van tevoren maken en dan in de koelkast 1 uur laten opstijven. Daar worden ze steviger van. Vlak voor het serveren bak je ze in een koekenpan rondom bruin. Veel handiger dan frituren. In de oven bakken kan ook. Doop de balletjes dan even in een bak je met olie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een warme oven van 200 °C in zo’n 10-15 minuten mooi goudbruin. De balletjes doen het trouwens ook heel goed in plaats van vlees bij de warme maaltijd. Dan kun je er ook burgers van maken. Heerlijk met een groene salade.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Portugese roomtaartjes

Dit recept kwam ik tegen in het boek BAKKEN MET HAVER van Natascha van der Stelt, waarin ze heerlijke bakrecepten geeft zonder tarwe en suiker te gebruiken (zie ook de recensie op deze site). Een aanrader voor mensen die net als Natascha deze producten niet goed verdragen. Deze lekkere Portugese roomtaartjes brengen herinneringen bij mij boven aan fijne vakanties in het zuiden! Vanillepoeder geeft de romige vulling ook zonder suiker een lichtzoete smaak. Je kunt de vulling naar wens wat meer smaak geven met wat kaneel of geraspte sinaasappelschil.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Gazpacho Risotto

Risotto blijft een van mijn lievelingsgerechten. En... ik ben duidelijk niet de enige in ons team. Er staan al verschillende heerlijke risotto recepten op onze site. Elke keer weer met andere ingrediënten, maar altijd met dezelfde basis bereidingswijze. Het vocht in deze risotto is gemaakt van gepureerde tomaten en komkommer. Dat geeft weer een heel ander smaakeffect dan een risotto die met bouillon gemaakt is. Een leuk idee met gasten; maak drie verschillende risotto ‘s, er is keuze genoeg op deze site. Het laat duidelijk onze verschillen zien, maar vooral hoe we elkaar aanvullen. Eet smakelijk!

Door Nelleke van Lindonk

1 2 3 9