Puur natuur lekker en niet duur

  Posted on   by   Geen reacties

puur natuur lekker en niet duur

In de vrije natuur kun je heerlijke ingrediënten vinden voor een lekker maaltje. Het jonge blad van paardenbloemen, zuring, zevenblad, look zonder look en brandnetels zijn een paar voorbeelden en staan zelfs vaak in je eigen tuin. Zo kom je ook nog eens op een lekkere manier van je onkruid af. Zelfs rucola groeit waar je het niet verwacht. Maar ook alikruiken, kokkels, garnalen, hazelnoten en tamme kastanjes kun je verzamelen en er een lekker maaltje, borrelhapje of snackje van maken.
Ook paddenstoelen zoals boleten en eekhoorntjesbrood zijn heel bruikbaar als je ze eenmaal goed weet te herkennen, maar ik raad je aan eerst met een kenner op stap te gaan. Vergissingen met paddenstoelen kun je immers maar beter voorkomen.

Vreselijk onkruid
Zevenblad wordt gezien als het vreselijkste onkruid dat je in je tuin kunt hebben. Maar als je bedenkt dat de jonge blaadjes van zevenblad lekker smaken in verschillende gerechten kijk je er misschien heel anders tegenaan. De smaak doet een beetje denken aan peterselie en doet het goed in de soep, in omeletten en salades.

Pittige netel
Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Pluk ze wel op plaatsen waar geen auto’s rijden of honden uitgelaten worden en gebruik huishoudhandschoenen bij het plukken en wassen van de brandnetels. Je kunt ze roerbakken, kort koken zoals spinazie en verwerken in soep, pannenkoeken, hartige taarten en omeletten.

Veelzijdige vlier
Van de vlier zijn zowel de bloemschermen als de bessen te gebruiken. Bloesem als smaakmaker in ijswater, om siroop van te maken of om ze gedoopt in een beignetbeslag te frituren en te serveren als toetje. Kies altijd bloemschermen die geel zijn van het stuifmeel want die geven de meeste smaak af. En de bessen doen het goed in combinatie met appel in sap, compote of chutney. Pluk echter nooit een hele struik leeg. Laat ook wat bloemschermen en bessen zitten want de vlier is voor vogels een belangrijke voedselbron!

Vruchten uit de natuur
Bramen, wilde frambozen, maar ook wilde aardbeitjes en rozenbottels kun je in de vrije natuur vinden. Heerlijk om jams van te maken of te verwerken in taarten en gebak.

Kleur op je bord
Ook voor garnering kun je in de natuur prachtige producten vinden. Paarden- en goudsbloemen geven een salade meer pit en kleur. Wilde viooltjes (of viooltjes die zichzelf uitgezaaid hebben in je tuin) geven kleur aan salades en gebak. Daslookbloemen hebben een milde knoflooksmaak en de kleine witte bloemetjes doen het goed als garnering van salade en gebonden soepen. En zaai tussen je bloemperken of in bloembakken ook een Oost-Indische kers, de bloemen en het blad zien er prachtig uit en hebben een heerlijke pittige smaak en de bloemknopjes en zaadbolletjes kun je inmaken en als kappertjes gebruiken.

De komende tijd zet ik regelmatig recepten waarin allerlei lekkers uit de natuur wordt verwerkt op www.uitdekeukenvan8.nl. Vind je het leuk om wat te experimenteren houd dan de site en onze facebookpagina in de gaten.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.