Blog

Puur natuur lekker en niet duur

In de vrije natuur kun je heerlijke ingrediënten vinden voor een lekker maaltje. Het jonge blad van paardenbloemen, zuring, zevenblad, look zonder look en brandnetels zijn een paar voorbeelden en staan zelfs vaak in je eigen tuin. Zo kom je ook nog eens op een lekkere manier van je onkruid af. Zelfs rucola groeit waar

Blog

Puur natuur lekker en niet duur

In de vrije natuur kun je heerlijke ingrediënten vinden voor een lekker maaltje. Het jonge blad van paardenbloemen, zuring, zevenblad, look zonder look en brandnetels zijn een paar voorbeelden en staan zelfs vaak in je eigen tuin. Zo kom je ook nog eens op een lekkere manier van je onkruid af. Zelfs rucola groeit waar

Puur natuur lekker en niet duur

In de vrije natuur kun je heerlijke ingrediënten vinden voor een lekker maaltje. Het jonge blad van paardenbloemen, zuring, zevenblad, look zonder look en brandnetels zijn een paar voorbeelden en staan zelfs vaak in je eigen tuin. Zo kom je ook nog eens op een lekkere manier van je onkruid af. Zelfs rucola groeit waar je het niet verwacht. Maar ook alikruiken, kokkels, garnalen, hazelnoten en tamme kastanjes kun je verzamelen en er een lekker maaltje, borrelhapje of snackje van maken.
Ook paddenstoelen zoals boleten en eekhoorntjesbrood zijn heel bruikbaar als je ze eenmaal goed weet te herkennen, maar ik raad je aan eerst met een kenner op stap te gaan. Vergissingen met paddenstoelen kun je immers maar beter voorkomen.

Vreselijk onkruid
Zevenblad wordt gezien als het vreselijkste onkruid dat je in je tuin kunt hebben. Maar als je bedenkt dat de jonge blaadjes van zevenblad lekker smaken in verschillende gerechten kijk je er misschien heel anders tegenaan. De smaak doet een beetje denken aan peterselie en doet het goed in de soep, in omeletten en salades.

Pittige netel
Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Pluk ze wel op plaatsen waar geen auto’s rijden of honden uitgelaten worden en gebruik huishoudhandschoenen bij het plukken en wassen van de brandnetels. Je kunt ze roerbakken, kort koken zoals spinazie en verwerken in soep, pannenkoeken, hartige taarten en omeletten.

Veelzijdige vlier
Van de vlier zijn zowel de bloemschermen als de bessen te gebruiken. Bloesem als smaakmaker in ijswater, om siroop van te maken of om ze gedoopt in een beignetbeslag te frituren en te serveren als toetje. Kies altijd bloemschermen die geel zijn van het stuifmeel want die geven de meeste smaak af. En de bessen doen het goed in combinatie met appel in sap, compote of chutney. Pluk echter nooit een hele struik leeg. Laat ook wat bloemschermen en bessen zitten want de vlier is voor vogels een belangrijke voedselbron!

Vruchten uit de natuur
Bramen, wilde frambozen, maar ook wilde aardbeitjes en rozenbottels kun je in de vrije natuur vinden. Heerlijk om jams van te maken of te verwerken in taarten en gebak.

Kleur op je bord
Ook voor garnering kun je in de natuur prachtige producten vinden. Paarden- en goudsbloemen geven een salade meer pit en kleur. Wilde viooltjes (of viooltjes die zichzelf uitgezaaid hebben in je tuin) geven kleur aan salades en gebak. Daslookbloemen hebben een milde knoflooksmaak en de kleine witte bloemetjes doen het goed als garnering van salade en gebonden soepen. En zaai tussen je bloemperken of in bloembakken ook een Oost-Indische kers, de bloemen en het blad zien er prachtig uit en hebben een heerlijke pittige smaak en de bloemknopjes en zaadbolletjes kun je inmaken en als kappertjes gebruiken.

De komende tijd zet ik regelmatig recepten waarin allerlei lekkers uit de natuur wordt verwerkt op www.uitdekeukenvan8.nl. Vind je het leuk om wat te experimenteren houd dan de site en onze facebookpagina in de gaten.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *