Puglia, culinaire parel van Italië

  Posted on   by   Geen reacties

Zet Puglia op je bucketlist!

Afgelopen herfst was ik met een vriendin op kook- en wijnreis naar Puglia georganiseerd door Style in Travel, een reisbureau gespecialiseerd in reizen op maat. We vertrokken vanuit een regenachtig Nederland om vervolgens een week lang te genieten van het lekkere eten, pittoreske stadjes, heerlijke wijnen en het mooie weer.

Onze uitvalsbasis was Casina dei Preti in Conversano, een sfeervolle agriturismo met bijzonder vriendelijk personeel. Onder de gepassioneerde leiding van Nicoletta Tavella van La Cucina del Sole bereidde we met elkaar 22 verschillende gerechten, slenterde we door Alberobello met zijn bijzondere Trulli en bezochten we onder andere ‘de witte stad’ Ostuni en de enorme markt in Conversano.

Puglia heeft een rijke vruchtbare bodem en dat vind je terug in de grote hoeveelheid verse groente die het middelpunt vormen van de plaatselijke keuken. Samen met superverse vis uit de Adriatische Zee, een variatie aan verschillende pasta’s en natuurlijk de olijfolie vormen zij de basis van heel veel gerechten. Wisten jullie dat Puglia met zijn 50 miljoen olijfbomen de grootste olijfolieproducent van Italië is.

We bezochten l’antica Masseria Brancati, met flink een aantal monumentale olijfbomen van meer dan 2500 jaar oud op hun land en resten van diverse historische olijfoliepersen een bezoek meer dan waard. Bovendien maken ze er mooie olijfolie.

Bij Querceta, een biologische boerderij in Putignano kregen we een demonstratie mozzarella en burrata (met room gevulde mozzarella) maken. Proefde we ook scamorza (gerookte mozzarella) en prachtige Italiaanse vleeswaren waaronder een lardo van eigen makelij.

Paco Wines in Alberobello is zeker een bezoek waard, je kunt er de wijnen die er verkocht worden proeven in combinatie met kaas, vleeswaren en focaccia uit de streek.

Bij Terrarossa vlak bij de kathedraal van Conversano eet je heerlijke pizza’s bereid met lokale biologische producten, geserveerd op aardewerk gemaakt in Puglia. De goedkoopste pizza kost 3 en de duurste 7½ euro.

De Pugliesi zijn trots op hun provincie en de producten die zij verbouwen en produceren. Of het nu gaat over een mooi klein handgemaakt kaasje, hectoliters fruitig-peperige olijfolie of de grote hoeveelheid groenten die op de vruchtbare grond verbouwd wordt. Met veel passie is men bezig met datgene wat het land en de zee te bieden heeft.

Als afsluiting van een heerlijke en leerzame week lunchte we op zondag bij sterrenrestaurant Pashà in Conversano, één groot feest! Het was een super week, ik heb Puglia in mijn hart gesloten en ga zeker terug om de rest van deze fraaie provincie te verkennen!


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.