Profiel

Annelene van Eijndhoven

Annelène behaalde het diëtistendiploma in Nijmegen. Zij gaf in Brabant jarenlang kookcursussen en les in menu- en receptenleer aan instellingskoks. In Rosmalen kookte zij voor de buurt in een boerderij en zij richtte er een natuurvoedingswinkel op.
In de jaren tachtig trok Annelène naar Den Haag, waar ze als kok werkte bij Henk Savelberg in het sterrenrestaurant Seinpost. In 1986 won zij de Gouden Servetring in een landelijke kookwedstrijd. Sindsdien schrijft zij recepten voor tijdschriften, (Libelle, Margriet) supermarkten (o.a. Albert Heijn) en kookboekjes en cursussen voor het Nederlands Zuivelbureau. Tot haar publicaties hoort het basiskookboek KOOKOOK (samen met oa. José van Mil ). Ook schreef zij, met collega’s, 22 jaar lang recepten voor NRC Handelsblad, die voor een deel gebundeld zijn in de vijfdelige reeks NRC kookboeken. Nog steeds kookt zij graag en vaak, onder meer als chef bij Les Amis de Cuisine in Den Haag.

  79 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil- Foodstylist (foto en film), receptontwikkelaar, culinair publicist. Gespecialiseerd in Lekker eten en Eten met kanker.
Als jong meisje werkte ik al mee in het restaurant van mijn vader. Na mijn schooltijd in Nederland vertrok ik naar de Cordon Bleu Cookery School in Londen, een culinaire topopleiding.
Na terugkeer in Nederland legde ik me toe op de food styling voor culinaire fotografie, receptontwikkeling en conceptmaker. Mijn culinaire kennis en ervaring kwamen enorm van pas om gerechten voor de fotografie te bereiden. Juist in voedselfotografie en receptontwikkeling zijn details die door de doelgroep als lekker worden ervaren, datgene dat er uitgelicht moet worden om smakelijk en doeltreffend in het voetlicht te komen.

Mijn passie voor ‘eten’ en ‘lekker genieten’ kreeg een steeds duidelijker profiel. Ik werd culinair redactrice bij Libelle en daarna 14 jaar van Nouveau magazine. Ook ben ik mede-auteur van hét Nederlandse basiskookboek Kookook, heb daarnaast veel andere kookboeken op mijn naam staan en heb o.a. geschreven voor Pink Ribbon Magazine. Jarenlang was ik hoofdredacteur van Super Eetwijzer, maakte ik receptkaarten voor AH en Jumbo en werkte ik voor het maandblad Kinderen, Tip, Allerhande, Hallo Jumbo en het weekblad Margriet. Tegelijkertijd werd ik meer en meer benaderd door producenten van voedingsmiddelen en dranken: om mijn kennis over waar de consument voor gaat; advies op smaakgebied; en om mee te denken over nieuwe producten en product-toepassingen. Inmiddels zet ik mijn kennis, ervaring en creativiteit al jaren in als “Culinary Director” in mijn eigen bedrijf Pepper & Salt Food Communication Consultancy waarbij ik me vooral toeleg op foodstyling voor film en fotografie, recepten en productontwikkeling.

Nog in Engeland kreeg mijn man Paul Somberg voor de eerste keer kanker. Na een intensieve bestraling genas hij volledig. De manier waarop ik toen al voor hem kookte (hij was vooral erg misselijk dus gebruikte ik o.a. veel verse gember en venkel) heeft er toe bijgedragen dat hij tijdens de behandeling niet al te veel verzwakte. Toen hij jaren later weer kanker kreeg, Multipel Myeloom (de ziekte van Kahler), deed ik er alles aan om hem tijdens de chemotherapie, bestraling en stamceltransplantaties heen, aan het eten te houden. Dat werkte! Volgens de methode die we daarbij ontwikkelde, schreef ik een kookboek voor lotgenoten “Gezond Eten Rond Chemotherapie” en geef ik workshops en masterclasses over dit belangrijke onderwerp. Mijn site en de blog Eten-met-kanker zijn hier een logisch gevolg van.
In Engeland heeft Healthy Eating During Chemotherapy “The Guild of Food Writers Miriam Polunin Award for Work in Healthy Eating 2010” gewonnen. In Nederland heeft “Gezond Eten Rond Chemotherapie”: Kookboek van het Jaar 2009” categorie: Beste Initiatief.

  70 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange, een gezonde lekkerbek
Jezelf neerzetten is altijd moeilijk. Maar als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Ik draai al heel wat jaren mee in het culinaire wereldje, maar ben geen prototype van een culi die al van jongs af aan in de keuken staat. Pas in mijn studententijd heb ik met vallen en opstaan leren koken. Toen was ook meteen het hek van de dam. Ik had een tool in handen om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Na mijn studie – die je nu het beste kunt omschrijven als voeding & communicatie – kwam ik terecht bij TIP, het eerste Nederlandse tijdschrift over koken. Daar leerde ik recepten schrijven en vooral ook hoe je gezond en alledaags kunt verpakken in lekker en uitdagend. Dat is en blijft mijn drijfveer. Ook nu ik al weer jaren vanuit Assisti Culinair & Communicatie werk en de culinaire invulling voor tijdschriften, websites en andere media verzorg. Ik schrijf recepten, culinaire artikelen en columns en adviseer bedrijven in de foodsector. Het blijft voor mij een sport gezond eten te verpakken in lekkere recepten. Ook in alle kookboeken die ik inmiddels – vaak samen met anderen – heb geschreven. Recepten zijn het middel bij uitstek om ideeën en gerechten die je met overtuiging hebt bedacht te delen. Dan weet je dat ook anderen ze met liefde klaarmaken en er samen van genieten.

  71 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.

  97 Recipes      4 Reviews      0 Favorites   

fleur@bureausintnicolaas.nl'

fleur

  0 Recipes      1 Reviews      0 Favorites   

Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, culinair specialist – voor verrassend lekkere recepten – Jaren lang roer ik dagelijks in professioneel in potten en pannen. Vanuit mijn unieke smaakbeleving creëer ik gezonde gerechten met een verrassende smaak. Met mijn culinaire kennis, -trends en -inzicht, inspireer ik je.
Laat me weten als ik je kan helpen. Wil je meer weten wie ik ben en wat ik doe, kijk dan ook op mijn website www.yolandavanderjagt.nl

  72 Recipes      1 Reviews      0 Favorites   

Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food

Anneke Ammerlaan – food trend specialist – innovatie-adviseur- tijdschriften- en kookboekenmaker.
Eten is mijn werk; koken mijn hobby. Sinds 20 jaar zijn foodtrends mijn specialisatie. Vanuit mijn bedrijf ‘Vision on Food’ ben ik innovatie-adviseur voor supermarkten, voedselfabrikanten en de primaire sector. Om trends en hypes op de juiste wijze te onderzoeken, te identificeren, te interpreteren en te vertalen naar mogelijkheden voor de klant heb ik een aantal ‘tools’ ontwikkeld. Vanuit deze tools komt prototyping tot stand die de basis vormt voor de verdere ontwikkeling van de innovatie.
Tenslotte zorgen we er met activerende communicatie voor dat het product ook daadwerkelijk de klant bereikt.
De basis voor mijn werk ligt bij Libelle waar ik als leerling redacteur ben begonnen. Mijn toenmalige hoofdredacteur leerde mij, zoals hij dat noemde, ‘om een hoekje denken’. Ofte wel: waarom is het onderwerp waarover je wilt schrijven actueel? Waarom is iets juist nú een mode, trend of hype. Om dat leren ‘omdenken’ – kijken vanuit het perspectief van de lezer - ben ik hem in mijn huidige werk nog steeds dankbaar.
Na Libelle werkte ik mee aan de opzet van o.a. Tip Culinair (nu Delicious) en Nouveau. Van het blad Allerhande van Albert Heijn ben ik een geestelijke moeder. Nu, besteed ik als hoofdredacteur van Smaakmakend – het consumententijdschrift voor de biologische sector –
nog maar een klein deel van mijn tijd aan redactionele werkzaamheden.
In de loop van mijn carrière heb ik 40 kookboeken gemaakt, waarvan in totaal meer dan 2 miljoen exemplaren zijn verkocht. De nieuwe uitgave van boek ’12 maanden Lekker Eten’ dat ik voor Albert Heijn maakte, werd in 2009 door de vakjury uitgeroepen tot ‘kookboek van het jaar’.

  45 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

vincent.van.mil@gmail.com'

Mendo6

  0 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij nu haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie, zowel in Nederland als in Amerika.
Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. In het eerste boek dat zij schreef, De Verenigde Smaken van Amerika (2001), laat ze de lezer meegenieten van veertien culinaire reizen door de verschillende Staten van Amerika.
Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres, het geven van culinaire adviezen tot het ontwikkelen van culinaire concepten. Voor haar zijn smaak, kwaliteit en het sociale aspect van de maaltijd interessanter dan luxe ingrediënten en extreme bereidingswijzen.
In 2010 gaf zij samen met Clara ten Houte de Lange in eigen beheer Het Keukenboekje uit, een handig en leuk boekje over bewust bezig zijn in de keuken. Deze succesvolle samenwerking werd doorgezet en in 2013 volgde het kookboek Lekker Lang Jong, dat verscheen naar aanleiding van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Vanwege het grote succes van Lekker Lang Jong, kwam daar in 2014 een vervolg op: Havermout! Quinoa! En meer…
Momenteel is Nelleke opnieuw samen met Clara bezig met het opzetten van een bijzonder kookboek, dat in het najaar van 2016 verschijnt.

  69 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

Tilly Sintnicolaas- Food communicatie professional

Al jarenlang mag ik aan tafel schuiven bij de vrouwen met wie ‘uit de keuken van 8’ tot stand is gekomen. Ook al kan ik best aardig koken, bij deze echte vakvrouwen maak ik pas op de plaats. Mijn specialisme is communicatie over food. Eerst als directeur van het Nederlands Visbureau heel specifiek voor vis, maar met mijn - in 2007 opgerichte - marketingcommunicatiebureau reikt het portfolio verder dan vis. Bij het Bureau van Sintnicolaas komt naast vis ook Iers rundvlees, Schotse aardappelen, duurzaamheidskeurmerken en KitchenAid keukenapparatuur voorbij. Via het lidmaatschap van de IACP (International Association of Culinary professionals) leerde ik de Uit de keuken van 8 - vrouwen beter kennen en was onder de indruk van hun enorme kennis en collegiale band. Waarom deze kennis niet delen, heb ik een paar jaar geleden geopperd. Culinaire autoriteit is online niet echt aanwezig. Zie hier het resultaat: het culinaire platform Uit de Keuken van 8. Hopelijk maken we er veel mensen blij mee.

  2 Recipes      0 Reviews      0 Favorites   

tisign@tisign.nl'

tisign

  0 Recipes      0 Reviews      1 Favorites