Blog

Nieuwe culinaire bestemming: Texel

Als ik aan Texel denk, dan denk ik aan zon zee, duinen, wandelen en vooral lekker uitwaaien. Sinds 30 juli is daar iets bijgekomen: culinair ontdekken. En daar is het Beach Food Fesitval op het (mini)strand bij Oudeschild de aanleiding van. Dit Beach Food festival had alles wat je van een Food festival verwacht. Lekker

Blog

Nieuwe culinaire bestemming: Texel

Als ik aan Texel denk, dan denk ik aan zon zee, duinen, wandelen en vooral lekker uitwaaien. Sinds 30 juli is daar iets bijgekomen: culinair ontdekken. En daar is het Beach Food Fesitval op het (mini)strand bij Oudeschild de aanleiding van. Dit Beach Food festival had alles wat je van een Food festival verwacht. Lekker

Nieuwe culinaire bestemming: Texel

Als ik aan Texel denk, dan denk ik aan zon zee, duinen, wandelen en vooral lekker uitwaaien. Sinds 30 juli is daar iets bijgekomen: culinair ontdekken. En daar is het Beach Food Fesitval op het (mini)strand bij Oudeschild de aanleiding van. Dit Beach Food festival had alles wat je van een Food festival verwacht. Lekker eten voor een goede prijs in een super relaxte sfeer. Een verademing na al die gehypte food festivals in de randstad, waar je én entree moet betalen en ook nog een leegloopt op de absurde prijzen voor minihapjes.

Op dit food festival stond lokaal (lees Texels) echt centraal. Om te beginnen in de producten, alleen wat niet op Texel verkrijgbaar is, kwam van buiten komen. Maar ook in de foodtrucks, waarvan de meeste Texel als thuisbasis hebben.

Slow Food heeft inmiddels een stevige basis op Texel. Annette van Ruitenburg, die met haar boek Liever Lokaal, een prestigieuze prijs won, is daar een drijvende kracht achter. En dat begin je echt te merken. Er is inmiddels een sterrenrestaurant op Texel: Bij Jef in den Hoorn, die zich focust op lokaal, of het Pakhuus in Oudeschild, waar je proeft wat echt verse vis is of De Luwte in Den Burg waar ook nog biologisch wordt gekookt.

Leuker dan ergers eten is misschien nog wel – op de fiets – het eiland over en de verschillende producenten bezoeken. Bij de meeste kun je gewoon langs komen, zeker in het seizoen. Een paar wil ik graag noemen:

De Texelse Bierbrouwerij in de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Gebrouwen van duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. www.texels.nl

De Oude Vismarkt en vooral de interactieve expositie over de modern visvangst. www.levenvandevis.nl / www.deoudevismarkt.nl

De Zelfpluktuin van de Familie Boersen waar je eigen fruit, groente en bloemen rechtstreeks uit de tuin kunt plukken, maar ook specialtietien die met de producten uit de tuin zijn gemaakt, kunt kopen. Verser en gezonder kan niet! Ook hier kun je heerlijke producten voor thuis kopen. www.zelfpluktuin.nl

Kook je zelf ga dan langs bij Peter Haker Slagerij voor echt Texels vlees. www.facebook.com/DeVakslagerPeterHaker

De Novalis Hoeve is een biologisch (dynamisch) boerenbedrijf. In de werkplaats worden op ambachtelijke wijze en van eigen grondstoffen diverse producten als kaas, kwark, yoghurt, geproduceerd. Proef er vooral het ijs dat ze er maken. Heerlijk. www.novalishoeve.nl

Smakelijk & Meer delicatessen aan de rand van het centrum van Den Burg. Verkoopt allerlei lokale producten, bijvoorbeeld om mee naar huis te nemen. www.smakelijkenmeer.nl

Texelse Kost is een coöperatie waarin consumenten en producenten zich hebben verenigd. De drie grote kernwaarden zijn: Lokaal, Duurzaam en Goed voor iedereen. Met een gezellig stalletje langs de weg en een schuur met voorraad, de perfecte stop voordat je naar huis gaat. www.texelsekost.nl

Marc Foods ontwikkelt en teelt 100% biologische zilte aardappels en zilte groenten op Texel. Ze worden bemest met zeewier. Dit zeewier is rijk aan mineralen en bevat veel vitaminen, die weer opgenomen worden door de zilte aardappels, en zilte groenten. Afhankelijk van de tijd van het jaar vind je er groenten als als ijskruid, zeekoolstengels, zeekraal, zeevenkel, strandbiet of lamsoortjes. www.marcfoods.nl

Het leuke van een festival is dat je veel kunt proeven, maar het jammere is dat geen ruimte in de buik is om alles te eten. Gelukkig is er dit jaar nog een revanche. Tijdens Texel Culinair van vrijdag 9 t/m zondag 11 september. In de Dorpsstraat van De Koog kun je deze keer hapjes proeven die door de beste restaurants op Texel zijn bereid. Uiteraard met lokale producten. En om het betaalbaar te houden en voor iedereen toegankelijk heeft elke deelnemer een gerecht voor 1 ‘Kôgertje’. Dat is omgerekend € 2,50. Wil je mee doen aan de jaarlijks wedstrijd dan moet er jouw kôgergerechtje dit jaar in ieder geval in het wild geplukt ingrediënten verwerkt zijn. Heb je genoeg gegeten, dan kun je ook meedoen aan workshops of een fikse wandeling maken om ruimte te maken voor nog meer proeverijtjes.

Meer weten over Texel culinair, kijk dan op www.texelculinair.nl. Wie weet kom ik je tegen en anders zie ik je wel volgend jaar in het laatste weekend van juli op de tweede editie van het Beach Food Festival in Oudeschild.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *