‘Mise en place’ oftewel ‘alles op zijn plaats zetten’

  Posted on   by   Geen reacties

De term ‘mise en place’ komt uit de Franse taal, maar is ook bij ons een algemeen begrip. Ik weet inmiddels al jaren hoe ongenadig belangrijk het is om alles goed voorbereid te hebben. Maar toch krijg ik soms opeens ongewild die totale chaos op mijn aanrecht.

Een goede mis-en-place zorgt ervoor dat het maken van je gerecht of het voorbereiden voor een diner de stress aan het eind wegneemt. Meestal lukt het me perfect, maar gisteren was het weer zover. Ik wilde zo’n mooie donkerrode bietendip maken. Maar toen lag daar ook de pompoen die ik had gekregen, dus dacht even snel een pompoensoep te maken en de salade van geraspte spruitjes kon ik wel even meteen uitproberen. Nou, mijn ‘mise-en-place’ was dus extreem slecht. Alles half klaargezet en denken dat je het wel voor elkaar krijgt. Als de pompoen in de oven roostert, de bietjes koken en de spruitjes in de Magimix tot kleine stukjes gemalen worden, gaat het nog goed. Het is dan nog maar een beetje rommelig. Maar dan moeten de ingrediënten tot een gerecht gemaakt worden en dan gaat het mis. Nog een beetje gesneden ui hier, een paar geroosterde noten daar en wat geraspte kaas voor de spruitjes.

Achteraf weet je feilloos waar het mis gaat, en je vindt jezelf zo dom als je de puinhoop ziet die je gecreëerd hebt. Gelukkig waren de bietendip en de spruitjes salade top, die staan binnenkort bij de recepten. De pompoensoep moest ik nog even qua smaak aanpassen. De troep heb ik pas na het eten opgeruimd, maar ik was er weer van overtuigd hoe super belangrijk een goede ‘mis-en-place’ is.

Categories: Tips & tricks

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij nu haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie, zowel in Nederland als in Amerika.
Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. In het eerste boek dat zij schreef, De Verenigde Smaken van Amerika (2001), laat ze de lezer meegenieten van veertien culinaire reizen door de verschillende Staten van Amerika.
Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres, het geven van culinaire adviezen tot het ontwikkelen van culinaire concepten. Voor haar zijn smaak, kwaliteit en het sociale aspect van de maaltijd interessanter dan luxe ingrediënten en extreme bereidingswijzen.
In 2010 gaf zij samen met Clara ten Houte de Lange in eigen beheer Het Keukenboekje uit, een handig en leuk boekje over bewust bezig zijn in de keuken. Deze succesvolle samenwerking werd doorgezet en in 2013 volgde het kookboek Lekker Lang Jong, dat verscheen naar aanleiding van het boek De Voedselzandloper van Kris Verburgh.
Vanwege het grote succes van Lekker Lang Jong, kwam daar in 2014 een vervolg op: Havermout! Quinoa! En meer…
Momenteel is Nelleke opnieuw samen met Clara bezig met het opzetten van een bijzonder kookboek, dat in het najaar van 2016 verschijnt.