Veganisten en mensen met een ei-intolerantie zullen heel blij zijn met het recept van Eke Marien. In zijn nieuwe kookboek ‘bakken met kennis’ staat het recept voor reuzen kikkererwtenmeringue. Mijn oog viel er direct op, ideaal voor wie 100% plantaardig wil eten. Je kunt eiwitten vervangen door het vocht uit potten peulvruchten te gebruiken. Laat op een zeef bijvoorbeeld bruine bonen vocht of kikkererwtenvocht uitlekken. Vang het op en maak hier deze heerlijke meringues mee. Ook kun je het gebruiken om een mayonaise mee te maken. In plaats van een eidooier neem je dan 50 ml kikkererwtenvocht, beetje mosterd en 1 el azijn. Klop hier 150 ml plantaardige olie bij. Breng op smaak met zout en peper.
Het recept voor aquafaba;
250 ml vocht van kikkererwten
400 g fijne kristalsuiker
10 g maizena
2 el cacaopoeder
1 el kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 125 graden conventioneel of 110 graden hete lucht. Mix het kikkererwtenvocht met een derde van de suiker schuim met een mixer. Voeg langzaam al mixend de rest van de suiker toe en blijf mixen tot het schuim stijf is ca. 5 minuten. Zeef de maizena erboven en spatel het erdoor. Verdeel de meringue over twee kommen. Spatel door de ene de cacao, maar schep het niet goed om Het moet er als een swirl doorheen lopen. Doe hetzelfde met de kaneel. Maak van elke meringue 3 grote ovalen. Strooi er nog een beetje cacao of kaneel over en bak de meringues 1 uur in de oven. Draai de oven uit en laat de meringues erin afkoelen ca. 2 uur. Ze moeten stevig aan voelen aan de buitenkant, maar mogen smeuïg vanbinnen blijven.
Wil je meer van Eke weten? Kijk ook op zijn site.
Aqua = water en faba = boon