Lekker Nederlands geitenvlees

  Posted on   by   Geen reacties

Biologisch geitenvlees

Geitenvlees is het meest gegeten vlees ter wereld. Maar wij Nederlanders hebben helaas dit prachtige vlees nog niet ontdekt. Het is smakelijk en hoogwaardig vlees waar je heel veel lekkere gerechten mee kunt maken. Heerlijke stoofgerechten, superlekkere saté, koteletjes op de barbecue of van de grill, van de botten kun je een lekkere bouillon trekken en de bouten zijn minstens zo lekker als die van het lam!

Als je geitenkaas eet en geitenmelk drinkt zou je eigenlijk ook geitenvlees moeten eten! Waarom? Omdat geitenzuivel en geitenvlees onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voor de productie van geitenmelk moeten de geiten eerst lammeren krijgen. De helft van deze lammeren zijn bokjes. En deze bokjes geven geen melk en zijn dus de klos. Nu worden de lammeren als ze een week of 5-6 zijn geslacht en gaat het overgrote deel van dit prachtige geitenvlees naar Zuid-Europa en het Midden-Oosten.

Zonde van dat prachtige vlees vonden 30 biologische geitenhouders. Daarom hebben zij het initiatief genomen om geitenvlees in Nederland op de kaart te krijgen en verenigden zich in de coöperatie Bio Goat Meat. De aangesloten biologische melkgeitenhouders geven bokjes een (h)eerlijk leven en verkopen het vlees via de coöperatie. De jonge dieren verblijven eerst in kleine groepjes in een warme stal. Wanneer ze goed zelfstandig zijn en de speen kunnen vinden worden ze in een grotere groep gehouden. Vervolgens wordt ook de melk afgebouwd en gaan ze langzamerhand over op ruwvoer. Na 8 weken mogen ze bij mooi weer naar buiten en als ze 12 weken oud zijn kunnen ze helemaal de wei in. Voordat de hormonen gaan opspelen, zo rond de 6-8 maanden worden de bokken verdoofd geslacht.

Zo kun je spreken van een win-win situatie. De bokjes hebben een langer en fijn leven. Bovendien is het afzetten van dit vlees op de Nederlandse markt in plaats van transporteren naar het buitenland natuurlijk veel duurzamer.

Om ons te laten kennismaken met de smaak van geitenvlees probeert Bio Goat Meat in eerste instantie dit lekkere bokkenvlees bij de horeca op de kaart te krijgen. Verder staan er evenementen in de planning als Boktober met bokbier, bockworst en bokkenvlees.

Geitenvlees is minstens zo lekker als lamsvlees en echt het proberen waard. Dus kijk er naar uit en ben je net als ik al dol op geitenvlees of wil je het een keer proberen? Dan kun je voor dat mooie Biologische Nederlandse bokkenvlees nu al terecht bij de Bokkenbunker of bestel bokkenvlees via de Hofwebwinkel. Binnenkort staan er ook geitenvleesrecepten op de site.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.